Rīta Panorāma

Intervija ar Normundu Krapsi

Rīta Panorāma

Intervija ar Filipu Rajevski

"Viņas" - sievietes sešu autoru fotogrāfijās

Sievietes kā dievietes fotogrāfiju izstādē «Viņas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Viņas” ir sievietes, kuras strādā algotu darbu, "brīvajā laikā" uztur kārtībā māju un audzina bērnus, bet viņas vēl ilgojas būt sievietes! Stāstu par sievietēm fotogrāfiju izstādē “Viņas” atklāj sešas dažādu tautu fotogrāfes.

Fotogrāfi un kinodokumentālisti Aiju Bley veidot ciklu „Dievietes” rosināja pats vārds ''dieviete''. Dievišķi ir ēdieni, ir pat kursi kā kļūt sievišķīgai dievietei. Viņa sociālajā vietnē ''Facebook'' ierakstīja aicinājumu piedalīties un izspēlēt dievietes tēlu.

„Es piedāvāju viņām vizualizēt sevi, savu tēlu. Sajūtu, kā viņas jūtas kā dievietes. Mēs tam gatavojāmies, mēs daudz par to runājām. Kad pienāca tas brīdis – es biju kā dokumentālists, es vienkārši dokumentēju procesu,” stāsta fotogrāfe Bley.

Sievietes ļāvās dokumentālām epizodēm un izspēlēja savu izfantazēto dievietes sajūtu un kļuva par superīgām sievietēm, kuras nav tikai darbā noskrējušās. Sievietes tēmu izstādē „Viņas” atspoguļo vēl piecas autores. Anna Rudēvica fotogrāfijās pēta sievišķību, kad cilvēks jau noveco. Inta Puriņa stāsta par trim ļoti apņēmīgām sievietēm, kas dara vīrišķīgus darbus. Viņas vienkārši grib nopelnīt.

„Viņas pašas ir izvēlējušās to, ko viņas dara. Līdz ar to es neteiktu, ka man [viņu] bija žēl, jo žēlot nevajag. Mēs runājām par to, kādi bija viņu bērnības sapņi, ko viņas dara tagad un kā tas ir izvērties,” norāda Puriņa.

Izstādes fotogrāfes darbojas kā pētnieces, reizē izzinot arī sevi.

Izstāde „Viņas” Latvijas Fotogrāfijas muzejā ir arī stāsts par to, kas mūs dara laimīgus.

Tā aplūkojama līdz 22.janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti