Sieviešu tiesību aizstāve lasa fragmentu no Aspazijas raksta par tikumību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Projekta "Domasspēks" (#domasspēks) 19.epizodē Vafa al Kenani lasa fragmentu no Aspazijas raksta "Tikumības jautājums lugā "Zaudētās tiesības"". Aspazija - lugas "Zaudētās tiesības" (1894) autore - Latvijā pirmā atklāti runāja par sievietes stāvokli sabiedrībā, potenciālu vēstures veidošanā un tiesībām veidot dzīvi saskaņā ar savām jūtām.

Vafa al Kenani ir Irākā dzimusi juriste un sieviešu tiesību aizstāve, kura jau vairāk nekā 20 gadu dzīvo Nīderlandē. Brāļa mudināta, pusaudžu gados Vafa sāka nodarboties ar karatē un kļuva par vairākkārtēju Irākas čempioni. Politisko aktivitāšu dēļ Vafai 1993.gadā nācās pamest dzimteni, jo viņa iestājās pret Irākā pastāvošo varu. Dzīvojot Nīderlandē, Vafa darbojas cilvēktiesību jomā, aktīvi iestājas par sieviešu tiesībām un turpina nodarboties ar karatē.

Jau vēstīts, ka "Domasspēks" ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Īsfilmas veido Jura Podnieka studija, režisors Olafs Okonovs, operators Aleksandrs Grebņevs. Raiņa un Aspazijas lomās Latvijā iejūtas populārais mūziķis Goran Gora un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti