Seriāls «Ārčijs un Nellija» radīs prieku. Stāsta režisore Madara Dišlere

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mini seriālā "Ārčijs un Nellija jeb kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem" satiekas divi seniori un soli pa solim atrod ceļu viens pie otra. Sarunā režisore Madara Dišlere teic, ka stāsts par viņu iepazīšanos būs sirsnīgs un humora pilns.

"Ideja seriālam radās pagājušā gada pavasarī, kad mēs visi atkal piedzīvojām mājās sēdēšanu. Toreiz domāju – tik daudzas lietas mēs, cilvēki, īstenībā paši varētu izdarīt savā labā – savai veselībai un pašsajūtai. Meklēju veidus, kā iedvesmot skatītājus. Un tad ļoti negaidīti radās šī ideja – veidot stāstu par senioriem Ārčiju un Nelliju," atklāj režisore Madara Dišlere.

Nellija pirms gada ir zaudējusi savu vīru, tāpēc Nellijas meitas ir izlēmušas, ka viņai būtu labi pārvākties uz jaunu dzīvesvietu. Nellija un Ārčijs satiekas abiem nozīmīgā dzīves posmā, lēnām iepazīstas, rodas arī konflikti un dažādi pārpratumi. Bet Ārčijs katrā ziņā cenšas palīdzēt Nellijai un izrādās, ka Nellija arī palīdz viņam. Un tā soli pa solim viņi atrod ceļu viens pie otra, un šī tikšanās uzlabo arī viņu dzīves kvalitāti.

Režisore uzsver: "Stāsts ir humora pilns, viegls un ļoti sirsnīgs.

Tajā pat laikā vēlos skatītāju mazliet arī izglītot. Jo nav jau vienmēr jāmeklē ārsts un medikamenti kā pirmais glābiņš.

Nedaudz pamainot dzīvesveidu, varam paši savu dzīvi ietekmēt uz labo pusi."

Stāstot par aktieru izvēli seriālam, režisore atklāj: "Biju izdomājusi, ka stāsta galvenie varoņi ir pensijas vecumā. Regīna Razuma ienāca prātā kā pirmā galvenās varones Nellijas lomai. Viņa ļoti lieliski atbilst šim tēlam, tāpēc biju ļoti priecīga, ka Regīna piekrita. Ar Ārčija izvēli gan negāja tik viegli. Šajā vecuma kategorijā latviešu aktieru vidū ir ļoti maza izvēle, tāpēc radās laba doma paskatīties, kas notiek Igaunijā un Lietuvā. Esmu tiešām ļoti priecīga, ka Igaunijā satikām Tonu Oja, kurš, manuprāt, ir ideāls Ārčijs." 

Miniseriāls "Ārčijs un Nellija"
Miniseriāls "Ārčijs un Nellija"

Nellijas meitas seriālā atveido Māra Mennika un Madara Zviedre, viņām ir arī vīri, kuru lomās iejutušies Oskars Morozovs un Mārtiņš Liepa. Seriālā darbojas arī divas kaimiņienes – vienu atveido Inese Ramute, otru – Zane Jančevska.

"Būs arī pārsteiguma viesis – visiem ļoti labi zināma persona, bet viņu šobrīd neatklāšu. Skatieties ceturtajā sērijā!" noslēpumā patur režisore.

Jautāta, kāpēc seriālā nav dialogu, Madara Dišlere teic: "Šī nav mēmā filma, kurā Ārčijs un Nellija nedrīkst runāt. Drīkst, bet situācijas filmā ir tādas, kurās viņiem vienkārši nav šādas nepieciešamības. Seriāla stāstu vada galveno varoņu darbības, nevis dialogi. Ārčijs un Nellija ir kaimiņi, kuri viens otru redz un vēro, viņi viens otram tuvojas ļoti pamazām. Bet vēl netiek tik tālu, lai sarunātos. Šī doma bija impulss stāstā dialogus vispār neieviest. Un izdevās tiešām ļoti labi!"

Režisore turpina: "Stāstā liela nozīme ir arī mūzikai. Esmu ļoti, ļoti priecīga par radošo satikšanos ar komponistu Edgaru Mākenu, kurš brīnišķīgi tiek galā ar sarežģīto mūzikas radīšanas uzdevumu. Viņa mūzika ļoti atbilst šim stāstam. Domāju, jūs par viņu kino jomā vēl daudz dzirdēsiet!"

"Ārčijs un Nellija"
"Ārčijs un Nellija"

"Aigars Gercāns seriālam veidoja brīnišķīgas animācijas, kas ļoti papildina spēlfilmu. Ar animāciju vieglā valodā un rotaļīgi izstāstām un parādam skatītājiem, kas notiek Ārčija vai Nellijas ķermenī konkrētā brīdī, piemēram, stresa situācijā. Spēlējamies ar vēstījuma līmeņiem, lai nodotu skatītājiem šo izglītojošo informāciju," skaidro Dišlere. 

Režisore arī atklāj, ka seriāla filmēšanai bijis ļoti maz laika, stāsts tapa 12 dienās. "Ja saskaita kopā visas sērijas, iznāk īsta pilnmetrāžas filma pusotras stundas garumā," atzīmē Dišlere.

"Un nofilmēt pilnmetrāžas filmu 12 dienās ir tiešām nereāli! Esam izdarījuši milzīgu darbu ļoti lielā tempā.

Sešas epizodes filmējām trīs posmos, jo stāsts notiek pusgada laikā, līdz ar to bija svarīgi parādīt vasaru, rudeni un ziemu. Filmēt trīs posmos nav viegli, jo, kad šķiet, ka tikko atrod veidu, kā stāstu radīt, aktieri uzķer savu atbilstošāko spēles manieri un visi ieskrējušies, filmēšana jau jābeidz. Un nākamais posms ir tikai rudenī, aiznākamais – vēl pēc mēneša. Un tad katru reizi jāmēģina tikt atpakaļ tajā pašā punktā, kur pabeidzām. Aktieri ir ļoti talantīgi, spēja to ātri izdarīt, bet man pašai bija liels izaicinājums pēc mēneša atkal dabūt atpakaļ to pašu sajūtu, neaiziet prom kādā jaunā niansē, kura varbūt nemaz nebūtu vajadzīga."

Miniseriāls "Ārčijs un Nellija"
Miniseriāls "Ārčijs un Nellija"

"Radošā komanda ir tiešām brīnišķīga!" uzsver režisore. "Ļoti daudz palīdzēja Edgars Šubrovskis, ar kuru kopā sarakstījām scenāriju. Operators Gatis Grīnbergs, māksliniece Laura Dišlere – šis radošais tandēms no pašas pirmās dienas ļoti veiksmīgi sadarbojās. Kostīmu māksliniece Rūta Kuplā un brīnišķīgā grima māksliniece Dzintra Rubene, montāžas režisors Armands Začs un skaņu režisors Ernests Ansons. Mēs bijām ļoti maza un saliedēta komanda, cits citam palīdzējām un atbalstījām. Paldies, protams, arī producentiem un atbalstītājiem, bez kuru lielā ieguldījuma šis projekts vispār nebūtu tapis."

Režisore cer, ka skatītāji gūs lielu devu pozitīvu emociju un arī uzzinās ko jaunu: "Varbūt kaut kas no seriāla aizķersies un palīdzēs skatītājiem justies labāk, uzņemties atbildību par savu veselību un dzīvi. Un es ļoti gribētu ar šīm sērijām radīt prieku!"

"Ārčijs un Nellija jeb kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem" – 27., 28. un 29. decembrī pulksten 19.25 LTV1 un REplay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti