Kultūras rondo

Trīs jaunas izstādes laikmetīgās mākslas centrā "kim?"

Kultūras rondo

Lielā mūzikas balva 2018: Kategorija "Gada uzvedums"

Tuvojas LTV daudzsēriju filmas "Sarkanais mežs" pirmizrāde

Seriāla «Sarkanais mežs» veidotāji: Tā ir veču filma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sestdien, 2. martā, pie Latvijas Televīzijas skatītājiem nonāks viens no pēdējo gadu nozīmīgākajiem un vērienīgākajiem televīzijas projektiem Latvijā – daudzsēriju filma “Sarkanais mežs”. Filmas veidotāji atzīst - tā ir veču filma, veču stāsts. 

Latvijas Televīzijas daudzsēriju filma tapusi par notikumiem, kas risinās 1949. gadā, kad angļu izlūkdienests MI6 cenšas iegūt informāciju par situāciju Padomju Savienības okupētajā Baltijā. 

Filmas idejas, mākslinieciskās koncepcijas autors un režisors Normunds Pucis sarunā ar Latvijas Radio raidījumu “Kultūras Rondo” atzina, ka ideja dzimusi, strādājot pie viņa debijas filmas. Vairāk par šiem notikumiem viņš izzinājis, lasot par  britu izlūkdienesta operāciju "Jungle".

“Tas man likās tik interesanti un tik  pateicīgs materiāls daudzsēriju filmai, ka es lielā naivumā meklēju ceļus Latvijas TV. Ideju piedāvāju Latvijas TV vēl pirms simtgades projektu konkursa. Teica, ka ideja laba, bet naudas nav,” atceras Pucis. 

Ideja nonākusi pie producentes Artas Ģigas un komanda plānojusi pretendēt uz pilnmetrāžas mākslas filmas izveidi. Taču tad tika izsludināts simtgades filmu konkurss, un projekts atkal nonāca televīzijā.
 
Režisors inscenētājs Armands Zvirbulis savukārt atzina: “Manas zināšanas par to laiku gūtas, pateicoties daudzu gadu sadarbībai ar režisori Dzintru Geku, par izsūtījumu, par Sibīriju, par smago tajā laikā.” Viņš norādīja – seriāls ir vairāk šo notikumu romantiskā un piedzīvojumu puse. 

Tomēr, lai arī seriāla pamatā ir īsti vēsturiski notikumi un varoņi, tie ir iemesls inspirācijai – “Sarkanais mežs” nav dokumentāls stāsts

“Katra varoņa raksturs, notikumi ap viņu veidojas no vēsturiskām drumstalām, no daudziem varoņu reāliem stāstiem,

ņēmām visu, kas bija interesanti,” skaidroja Zvirbulis. 

“Ir dažas personas, kam ir saglabāti vēsturiskie vārdi - Latvijas sūtnis  Londonā Kārlis Zariņš ar savu sievu Henrietu un meitu Anmariju, arī viņa palīgs Rūdolfs Silarājs,” uzsvēra Pucis. 

“Vēsturnieki konsultēja, lai mēs nesastrādātu muļķības. Dažas mazas kļūdiņas ir palikušas un vēsturnieki to zina” atzīst seriāla veidotāji.

Sarunā viņi uzsvēra - faktiski "Sarkanais mežs" ir veču filma, veču stāsts. Seriālā darbojas arī dažas burvīgas Latvijas aktrises, bet viņu loma šajā stāstā ir pakārtota. "Zigmara Liepiņa dziesma filmas beigās ir vienkārši lieliska - tā liek padomāt par lietām, kas nav tieši stāstā stāstītas," teica veidotāji. 

Filmu “Sarkanais mežs” no 2. marta sestdienās plkst. 21.25 demonstrēs LTV1 un REPLAY.lv. Savukārt 1. martā plkst. 21.15 LTV1 un REPLAY.lv būs vērojams stāsts par vērienīgās daudzsēriju filmas tapšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti