Seriāla «Divi vienā» režisore Inta Gorodecka: Parādīsim pilnasinīgas ģimenes ar savām problēmām un sapņiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ilggadējā televīzijas seriālu režisore Inta Gorodecka pilnā sparā kopā ar uzticamo radošo komandu strādā pie jaunā pašmāju seriāla “Divi vienā”. Kolorītais stāsts par Abuladžu un Krūmiņu ģimeni sola vieglu un enerģisku ikdienas drāmu - stāstu par mums pašiem.

Gorodecka ir bijusi autore vairākiem Latvijā iecienītiem seriāliem, kas sasnieguši rekordaugstus reitingus un, protams, arī iemantojuši kritiķus un nelabvēļus. Taču režisore par sliktiem vārdiem skumst vien mazliet un atzīst, ka ar kritiku jātiek galā pašam. Intensīvajā filmēšanas procesā netrūkst likstu un sadzīvisku ķibeļu, te saslimst aktieris, te mierīgajā filmēšanas dienā piepeši plosās vējš. Tomēr, gluži kā seriāla līkločos, arī dzīvē katrai nebūšanai atrodas radošs risinājums. Ar režisori LSM.lv tiekas mājīgajā filmēšanas studijā, bet mums apkārt kā darba bitītes rosās aktieri, grimētāji un citi komandas biedri. Miera nav ne mirkli.

Filmēšana 24 stundas diennaktī

Kā spējat “savākt” intensīvo filmēšanas procesu?

Jātiek galā ir. Lai arī seriāla filmēšana norit pēc grafika, cenšamies radošajai grupai arī iedot brīvdienas, lai varētu sakarīgi strādāt. Šobrīd pieturamies pie tā, ka veidojam materiālu trīs sērijām nedēļas laikā, kas ir ļoti daudz. Var teikt, filmēšanas laukumos pavadām teju 24 stundas diennaktī. Strādājam gan brīvdienās, gan darbdienu vakaros, ceram, ka vēl pa naktīm nebūs jāstrādā. Sākums ir grūts. Tomēr tas viss jau ir bijis, un esam arī priecīgi par iesākto.

Jūs strādājat ar aktieriem, kuri ir gana noslogoti teātros, sevišķi jaunās sezonas priekšvakarā.

Šobrīd jau ir iestājies tas laiks, kad Latvijā vienlaikus top vairāki seriāli, tagad arī filmas tiek veidotas ļoti daudz. Ja aktieris ir aizņemts vienā seriālā, viņš jau nenāks arī pie tevis, un mums negribētos, ka paralēli [seriālos] parādās vieni un tie paši aktieri.

Kā norit filmēšanas komandas ikdiena?

Darba diena atkarīga no aktieru iespējām. Mūsu plānotājai ir, manuprāt, visgrūtākais uzdevums no visiem. Viņai ir ziņas par visiem aktieriem, ejot cauri epizodēm. Nepārtraukti zvana telefons. Viens saka tā: es tev teicu, ka tieku divos? Nē, es netieku, es tikai trijos tieku. Vai kāds piezvana un saka: man ir temperatūra, un tā nepārtraukti. Tas ir skaudri.

Kā sākas jūsu pašas darba diena?

Man nav nekā īpaša, mans vienīgais rīta rituāls ir mani suņi - zelta retrīvers un vecs taksītis. No rītiem eju gar Gaujmalu staigāt kopā ar viņiem.

Ar kritiku tiek galā pati

Televīzijas industrijā Latvijā jūs darbojaties jau kopš 1990. gadiem.

Tā patiešām ir. Es jau sevi varu saukt par [TV seriālu] līderi, jo uzsāku ikdienas seriālu nišu. Viss sākās ar “Neprāta cenu”.

Vai atceraties savu pirmo televīzijas darbu?

Tas bija viens dzejas uzvedums, kurā piedalījās aktrise Lidija Pupure. Tie savulaik bija populāri, aktieriem lasot dzeju. Tur varēja izpausties.

Strādājot pie tādiem projektiem kā  “Neprāta cena”  un “Ugunsgrēks”, jums ir nācies saņemt arī daudz kritikas. Kas jums dod spēku tomēr iet uz priekšu un nepamest iesākto?

Lai kāda šī kritika nebūtu, ar to jātiek galā pašam. Nedomāju, ka kāds pateiktu, ka uztvert kritiku ir viegli. Protams, svarīgs ir kritikas izteicējs - vai tie ir cilvēki, kuriem tu uzticies. Kritikai ir jābūt konstruktīvai.

Agrāk tie bija avīžu raksti, kur tas parādījās, šobrīd - internets. Taču internetā katrs izsakās, kā māk. Sākumā, protams, nosāp, tad ir spuras gaisā un sķiet - tā nemaz nav taisnība, bet sevi tu nepiemānīsi. Tu jau pats [vislabāk] zini, kur kļūdas ir bijušas. Ja to apzinies, katrs nākamais solis ir stimuls progresam. Tajos brīžos, kad visvairāk neveicas, piemēram, mūs pamet aktieris, bet loma paredzēta - uh, cik ilgi! - esam atklājuši jaunas idejas.

Kā nonācāt pie “Divi vienā” stāsta kodola? Jūs esat arī scenārija līdzautore.

Man ļoti gribējās vieglo žanru. Lai nav smagie “gruzoņi”, ļausim skatītājiem atpūsties un pasmieties.

Galvenais, lai paredzētās lomas var spēlēt ilgi. Zinām, ka vieglo žanru un komēdiju veidot ir visgrūtāk. Negribētu gan “Divi vienā” saukt par komēdiju. Drāmu, protams, uztaisīt ir vieglāk -  kāds kādu nogalina, un tad viss notiek. Teātra izrādes priekšnoteikums ir tāds, ka tu zini, uz ko tu ej. Tomēr mājās, pie televizora, apkārt ir n-tie momenti, kas novirza uzmanību.

Kā pie jums “atnāca”  seriāla kolorītie tēli? Viens no galvenajiem varoņiem ir gruzīņu izcelsmes “ģimenes galva” - enerģiskais Zurabs (atveido Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris un režisors Jakovs Rafalsons, kurš atveidojis Vadima lomu seriālā “Ugunsgrēks") ar eleganto kundzi Veroniku (Dailes teātra aktise Indra Briķe, atveidojusi Rasmas tēlu seriālā “Ugunsgrēks”) krāšņi saspēlējas ar Krūmiņu ģimeni - vienkāršo laucinieci Emīliju (Latvijas Nacionālā teātra aktrise Lāsma Kugrēna) un viņas vīru - optimisma pilno sporta un makšķerēšanas entuziastu Pēteri (atveido brīvais aktieris un komiķis Jānis Jarāns).

Vieglā žanra tēliem ir jābūt “garšīgiem”. Tas aktieriem dod kolorītu iespēju spēlēt. Paskatieties, cik brīnišķīgi ir gruzīni, kuri tirgo arbūzus! Kā viņi uzrunā cilvēkus, cik viņi ir smaidīgi!

Abuladžu un Krūmiņu ģimenes LTV seriālā "Divi vienā"
Abuladžu un Krūmiņu ģimenes LTV seriālā "Divi vienā"

Pie skatītājiem TV ekrānos atgriežas arī Jānis Jarāns, kurš vairāk ir pazīstams kā raksturlomu atveidotājs ar komiķa dotībām.

Jā, viņš ir absolūts profesionālis. Ņemot vērā to, ka viņš nav neviena teātra štatā, iespējams, aktiera veikumu ne līdz galam pamana. Tomēr tas, ko viņš dara - tās ir pērles.

Iedvesmo mazs vīriņš tramvajā

Kādi seriāli jūs pašu visvairāk uzrunā?

Man ļoti patīk vairāki krievu seriāli - tas, kā veido dialogus, arī sižetus. Varu vienīgi brīnīties, cik daudz viņi filmē un rada tiešām kvalitatīvu darbu. Esmu iecienījusi seriālu “Кухня” (“Virtuve”- stāsts par ambiziocu pavāru, kurš sapņo iekarot smalkās restorānu virtuves virsotnes). Arī ukraiņu seriāls “Radiņi”.

Kur rodas iedvesmu jaunu tēlu veidošanai?

Tā pati dzīve. Tu brauc tramvajā, pie sevis kaut ko domā. Pēkšņi ieraugi mazu vīruku, kurš palecas, lai nopīkstinātu savu e-talonu. Nu, protams! Viņam kabatā ir tas taloniņš, pats maziņš, un viņš lec, lai nopīkstinātu! Tas ir tik aizkustinoši un smieklīgi. Tu to pamani, pasmaidi pie sevis, un, kas zina, pēc mēneša tu pēksņi atceries to vīruku.

Jums ir kāds sevišķi mīļš tēls no jūsu veidotajiem seriāliem?

Esmu daudz domājusi par Ģirta Ķestera atveidoto Leonu “Neprāta cenā”  un vēlāk - “Ugunsgrēkā”. Ar Leonu mēs Ģirtam pavērām jaunu ceļu. Pirms tam viņš skatītājiem vairāk asociējās ar negatīviem, mazliet dēmoniskiem tēliem. Lugas, kurās viņš spēlēja, bija mazliet “crazy”. Un pēkšņi viņš atveido toleranto un iejūtīgo Leonu. Ģirts tik ļoti strādāja pie lomas, atdeva sevi visu. Tā rezultātā viņš radīja tēlu, kas uzrunāja visas latviešu sievietes.

Kā jūs raksturotu “Divi vienā” pāris teikumos?

Tas būs par mums pašiem, raugoties no pozitīvās un ironiskās puses. Tas ļaus mums pašiem par sevi pasmaidīt, un tas vien ir labi.

“Divi vienā”, līdzīgi kā “Ugunsgrēkā” un “Neprāta cenā”, darbosies vairāku paaudžu aktieri. Jūs arī dodat iespējas sevi pierādīt jaunajiem, kuri aktiera karjeru vēl tikai sāk.

Jā, jaunajā seriālā parādīsim pilnasinīgas ģimenes ar savām problēmām un sapņiem, kas ir tik dažādi.

Pavisam nenopietns jautājums. Vai “Divi vienā”  kāds tiks nogalināts?

Nē, es domāju, ka atturēsimies to darīt (smejas). Tad jau mēs pārietu citā žanrā.

SKATIETIES seriālu “Divi vienā” jau no 4. septembra, no otrdienas līdz ceturtdienai astoņos vakarā LTV1, bet aktieru dzīves un seriāla aizkulisēm sekojiet līdzi replay.lv un LTV sociālajos tīklos!

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti