Septembrī gaidāma filmas «Bedre» pirmizrāde; Egons Dombrovskis stāsta par tapšanas aizkadriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Režisores Daces Pūces filma "Bedre" Latvijas kinoteātros būs redzama no 15. septembra. Gaidot filmas pirmizrādi, portālā LSM skatāmi aizkadra video un sarunas ar filmas aktieriem un radošo komandu.

Aktieris Egons Dombrovskis atklāj, ka sākotnēji viņa personāžs bija paredzēts par desmit gadiem jaunāks un pavisam citādāks. Režisore aktieri esot pamanījusi, veidojot Gacho videoklipu. "Kopā ar režisori radot šo personāžu, mēs nonācām pie tā, ka tur atliek ielikt vienkārši savu sirsniņu, savu pieredzi, kaut ko izdomāt un attaisnot, lai nav pliekani un šabloniski, ka es esmu tikai dzērājs vai agresīvs cilvēks. Tas izriet no kaut kā pamatā" par savu lomu stāsta aktieris.

Filma "Bedre" ir režisores Daces Pūces pilnmetrāžas debijas spēlfilma un jau saņēmusi XVII starptautiskā kinofestivāla “Baltijas debijas” galveno balvu jeb “Grand Prix” nominācijā “Labākā filma”, kā arī “Grand Prix” kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma 62. Lībekas kinofestivālā Vācijā, kļūstot par pirmo filmu no Latvijas, kas festivāla vēsturē saņem galveno balvu. 

Filma “Bedre” tapusi pēc Janas Egles stāstu motīviem. Tā vēsta par desmit gadus veco Markusu, kuram jāpielāgojas jaunai dzīvei laukos pie omes. Pēc incidenta ar kaimiņu meiteni Emīliju ciema iedzīvotāji uz zēnu sāk lūkoties ar neiecietību un aizdomām, līdz nejaušības dēļ Markuss patvērumu un draudzību rod pie noslēpumainā vientuļnieka Jūrnieka, kurš dzīvo meža nomalē. Kā uzsver filmas autori, filma ir mūsu sabiedrības šķērsgriezums, skarot vairākas mūsdienās aktuālas tēmas: bērni, kas aug bez vecākiem un saskaras ar emocionālu vardarbību, savstarpēja iecietība, atvērtība pret citādo.

Filmā piedalās aktieri Dace Eversa, Indra Burkovska, Inese Kučinska, Aigars Vilims un Egons Dombrovskis, un viena no lomām uzticēta godalgotajai Polijas aktrisei Agatai Buzekai. Savukārt desmitgadīgā Markusa lomā iejuties jaunais aktieris Damirs Onackis.

Filmas radošajā komandā ir scenārija autori Dace Pūce, Monta Gāgane un Pēteris Rozītis, operators Gatis Grīnbergs, māksliniece Laura Dišlere, montāžas režisors Jussi Rautaniemi, producentes Kristele Pudane un Elīna Jozauska. Filmas mūzikas autors ir Valters Pūce, mūzikas mikss – Normunds Šnē, skaņu režisors – Varis Kurmiņš. Mūzikas ierakstā piedalījās “Sinfonietta Rīga” mūziķi un Rīgas Doma zēnu koris Mārtiņa Klišāna vadībā. Filmā skan arī dāņu komponistes Cecīlijas Noeras (Cecilie Noer) skaņdarbs "Ouvre".

Filma tapusi ar Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu. Latvijā to izplata kinoprojekts “Spektrs”, izplatītājs ārvalstīs – “TVCO”.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti