Šedevru dzimšana LR3 «Klasika» ciklā «100 Latvijas pirmizrādes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kamēr valstī izsludināta ārkārtējā situācija, kas teātra izrādes, operas un kinofilmas liedz baudīt klātienē, skatītājiem pakāpeniski tiek piedāvāta iespēja to visu baudīt digitālajās platformās. Šajā kontekstā “Klasikai” šķiet īsti vietā ārā celt arī sava arhīva pērli – ciklu “100 Latvijas pirmizrādes”.

Kultūras notikumi, par kuriem runāja savulaik un kurus godbijīgi atceras šodien. Izcilības pagātnē un pārsteigumi mūsdienās. Pavērsiena punkti, spilgti vērojumi, starptautisks vēriens, nacionāls lepnums – šiem kritērijiem Latvijā atbilst neskaitāmas izrādes, iestudējumi, kinolentes un opusi, par kuriem Latvijas simtgades noskaņās “Klasika” vēstījusi raidījumu ciklā “100 Latvijas pirmizrādes”.

Tā ietvaros “Klasika” sekojusi 100 pirmizrāžu aizkulisēm, bet ir arī stāsts par Latvijas valsts himnas jeb Baumaņu Kārļa kordziesmas "Dievs, svētī Latviju!" tapšanu.

Cikla raidījumos skan laikabiedru liecības un jomas pārzinātāju komentāri, Latvijas Radio fonotēkā glabāto interviju fragmenti, periodikā rastas rindas un nule kā tapuši materiāli.

“Skroderdienu” Kārlēns un Ieviņa teju gadsimta garumā... “Zvejnieka dēla” Oskars laiku laikos, “Pazudušā dēla” traģēdija un “Purva bridēja” smeldze, “Pūt, vējiņi!” senatnes elpa, “Zaķīšu pirtiņas” aizkustinošā sirsnība, “Karmena”, “Baņuta”, “Alčīna”…

Novārtā nav pamesti arī mūsu laikabiedri, kuru drosmīgākās uzdrošināšanās un meklējumi veido 20./21. gadsimta kultūrtelpas virsotnes – mūs gaida tikšanās gan ar Imanta Kalniņa Ceturto simfoniju un Jura Podnieka filmu "Vai viegli būt jaunam", gan Viestura Kairiša kinofilmu "Melānijas hronika"...

Arī izrādi "Lilioms", Riharda Vāgnera tetraloģijas "Nībelunga gredzens" fenomenu, Andra Dzenīša operu "Dauka" un Ērika Ešenvalda lieldarbu "Ziemeļu gaisma", gan leģendārajām rokoperām – Jāņa Lūsēna "Kaupēn, mans mīļais" un Zigmara Liepiņa "Lāčplēsi", gan vēl citiem notikumiem, kas Latvijas kultūrvēsturē rakstāmi ar lielo burtu.

Līdzās visiem labi zināmām vērtībām dienasgaismā celtas nepelnīti piemirstas, leģendām apvītas veiksmes – Arnolda Burova “Saslauku vecis”, Valmieras Drāmas teātrī iestudētā Raiņa “Daugava”, Latvijas Nacionālā teātra “Ilgu tramvajs”.

Lai izzinošs un atklāsmēm bagāts šis satraukuma pilnais laiks!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti