Kultūras ziņas

Rakstnieces Gundegas Repšes domu koncentrāts dzejā

Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Šauļos filmē kinostāstu par "mežonīgajiem deviņdesmitajiem"

Šauļos filmē kinostāstu par «mežonīgajiem deviņdesmitajiem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lietuvas pilsēta Šauļi ir kļuvusi par lielu kinostudiju. Tur tiek filmēta Rimanta Kmita romāna "Dienvidu rajona hronikas" ekranizācija. Pirmo neatkarības gadu atmosfēra ar tirdzniecības uzplaukumu un citām mežonīgā kapitālisma "ekstrām". Topošā lietuviešu kinolente stāsta par Šauļu Dienvidu rajonā mītoša jaunieša pieaugšanu.

Filmas režisors Igns Miškinis stāsta: "Galvenais ir paša varoņa transformācija, nobriešana. Caur šo personības transformāciju mēs redzam arī vidi, laikmetu un valsts transformāciju. Šis ir 1993.–94.gads, pats neatkarības sākums. Parādās daudz jaunu krāsu, ne visas ir īstas."

Filmas galveno varoni Rimantu atveido 24 gadus vecais Džugs Grinis, kurš filmā attēlotajā laika posmā vēl nebija dzimis. Arī Šauļu dialekta apgūšana nav bijusi viegla. Viņš teic: "Šis patiešām bijis viens no lielākajiem izaicinājumiem, jo pats esmu aukštaitis. Akcentējums, īsākas galotnes, tas, kā mainās skaņas. Norautas galotnes..."

Šauļos filma tiek radīta pirmo reizi. Pilsētniekiem neierasti sabiedriskās vietās redzami aktieri un tehniskais personāls. Filmēšana notiek pilsētā, dzīvokļos, iestādēs. Šauļu Mākslas galerijā nofilmēta aina ar kādreiz šeit notikušo atmodas laika grupas "BIX" koncertu. Liela uzmanība pievērsta tērpiem. Garderobē krājas simtiem apavu un apģērbu komplektu.

"Tā ir nabagu mode. Cilvēki valkāja to, kas viņiem bija. Daudz ko no padomju laika bija ļoti grūti atrast, taču mums izdevās. Toreiz parādījās importa preces no Turcijas un Polijas tirgiem," skaidro kostīmu māksliniece Agne Biskīte.

Kādā no šīm uniformām apģērbies arī romāna autors Rimants Kmita, kurš spēlē epizodisku policista lomu. Viņš atklāj: "Kad redzi cilvēkus jau apģērbušos, tad jūties it kā tajā laikmetā. Sākumā visus pārņem smiekli, atceroties tā laika frizūras un apģērbu. Bet pēc tam pēkšņi nodomā, ka vairs nevēlētos atpakaļ. Daudz kas mainījies, tagad mums dzīve ir sātīgāka un garlaicīgāka. Galvenais, ka tiek atjaunots laikmeta gars, ko var sajust arī romānā. Šī ir vēlme atgādināt, kā mēs tajos laikos dzīvojām, mīlējām, dusmojāmies. Un man šķiet, ka filma to lieliski paveic.''

Kinoteātrus "Dienvidu rajona hronikas" sasniegs 2024. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti