Kultūras ziņas

"Ziņojums no iekšienes" Ģertrūdes ielas teātrī

Kultūras ziņas

Paulam pasniedz Gruzijas Goda ordeni

Sākusies filmas "Jelgava 94" filmēšana

Sākusies filmas «Jelgava 94» filmēšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirms nepilniem pieciem gadiem Latvijas literatūras vidē ar vēsturisko fikciju “Jelgava 94” sevi spoži pieteica jaunais rakstnieks Jānis Joņevs. Lasītājiem ārkārtīgi gāja pie sirds gan garšīgais 90. gadu ikdienas dzīves atainojums, gan kāda Jelgavas pusaudža  puikas piedzīvojumi šajā rokmūzikas piesātinātajā vidē. Šonedēļ ir sācies darbs pie Joņeva darba ekranizācijas. Topošās kino lentes pirmās ainas režisors Jānis Ābele filmē Priekuļu novada Jāņmuižā, bijušā tehnikuma telpās.

Bijušā Jāņmuižas tehnikuma sporta zālē par divdesmit pirmā gadsimta iestāšanos liecina vien filmēšanas grupas aprīkojums. Citādi te ir iekonservējusies deviņdesmito gadu sākuma atmosfēra. Tieši tas, kas nepieciešams topošās filmas “Jelgava 94” radošajai grupai.

"Darbība notiek 1994. gadā, tāpēc mēs atradām vienu 90.gadu skolu, vienu lokāciju, kur mēs varam nofilmēt visu skolu, visas klases, kuras nav skāruši Eiropas struktūrfondu remonti," saka režisors Jānis Ābele.

"Redzot mūsdienu jauniešus, kuri ir saģērbušies pufīgos treniņtērpos un krāsainos T kreklos, kuri ir iebāzti treniņbiksēs, es tā kā atgriežos saldajos 80. beigu laikos un esmu laimīgs," atzīst aktieris Andris Keišs.

Filma “Jelgava 94” top pēc Jāņa Joņeva romāna ar tādu pašu nosaukumu motīviem. Tas ir stāsts par četrpadsmitgadīga pusaudža pasaules redzējumu un izjūtām. Un tas viss notiek uz deviņdesmito gadu kultūras strāvojumu fona. Šodien filmētajā epizodē galvenais varonis pirmo reizi satiek liktenīgo meiteni.

Filmas veidotāji apgalvo, ka viņiem svarīgākais ir nodot Joņeva grāmatā aprakstītās sajūtas. Un tās, protams, nav viegli izprotamas jaunajai paaudzei. Galveno lomu filmā atveido četrpadsmit gadus vecais jūrmalnieks Matīss Barons. Viņš tika izvēlēts no vairāk nekā 500 puikām, kuri pieteicās kastinga konkursam.

Filmā redzēsim arī Gunu Zariņu, Elīnu Vasku, Ievu Puķi un citus Latvijas kino bieži redzētus aktierus. Ar šīm epizodēm “Jelgava 94” filmēšanas process ir tikai sācies.

Filmēšanas pirmajam posmam Nacionālais kino centrs šogad piešķīra nepilnus 260 tūkstošus eiro. Plānots, ka filma pie skatītājiem nonāks 2019. gada pavasarī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti