Sāksies kinolektoriju cikls «Otrā maiņa IV»: Jaunais laiks (2005-2015)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejs atsāk kinolektoriju "Otrā maiņa", kas tika uzsākts 2011.gadā ar mērķi iepazīstināt publiku ar jaunajiem mākslas kritikas un kino teorijas profesionāļiem, radot auglīgu vidi, kurā tiek veidota diskusija par aktuālajiem audiovizuālās kultūras jautājumiem.

Sākot no 26.janvāra kinoteātrī "Kino Bize" reizi nedēļā otrdienu vakaros plkst. 19 būs iespēja iepazīties ar tēmām, kas ir aktuālas šobrīd. Starp lektoriem šoreiz ir sastopami gan jauni, gan jau zināmāki audiovizuālās vides un kultūras pārstāvji, kurus vieno tas, ka par kino viņi galvenokārt raksta, nevis publiski runā. Lektori apskatīs dažādus kino industrijas aspektus, kas skatītājiem ļaus gūt ieskatu mūsdienu kino nozares daudzšķautņainajā vidē.

Kā norāda lektorija rīkotāji, mūsu laikā audiovizuālā kultūra kļuvusi par dominējošo izteiksmes veidu, un kino ir krustpunktu mezgls - kino kā vizuāls medijs kļūst arvien nozīmīgāks mūsdienu straujajā informatīvajā telpā. Kinolektorija dalībnieki tiecas uzsvērt kritērijus, pēc kuriem informācijas pārpilnībā un vizuālo attēlu gūzmā atšķirt būtisko no nebūtiskā, veidot savas autoritātes, domu strāvojumus un teorijas kino uztverē.

Kinolektorija "Otrā maiņa IV" tēma šogad ir jaunais laiks - lektorijs piedāvās iespēju reflektēt par notikumiem kustīgā attēla vidē pēdējās desmitgades laikā (2005.-2015.gads). Starp tēmām, kas tiks apskatītas šajā ciklā, var minēt tādas parādības kā televīzijas seriālu kļūšana līdzīgākiem kino, kā arī kino filmu serializēšanās gadījumos, kad arvien biežāk filmas kļūst par atsevišķiem filmu cikliem ar savu īpašo zīmolu. Lektori runās arī par kino festivāliem, par kustīgā attēla izmaiņām virtuālajā vidē un īsmetrāžas formātā, kā arī tāda hrestomātiska tēla kā Džeimsa Bonda atdzimšana tieši pēdējās desmitgades laikā. Lekcijas tiks papildinātas ar iepriekš atlasītiem fragmentiem un diskusiju ar apmeklētājiem.

Pirmais kinolektorija seanss notiks 26.janvārī, lektores Sanitas Grīnas uzstāšanās tēma būs "Vai TV ir jaunais kino? Jeb 10 stundu garas filmas, skumēdijas un popkorns vienam". (Skumēdija = skumja + komēdija.) Sanita Grīna ir studējusi kino vēsturi un teoriju Latvijas Kultūras akadēmijā, strādājusi vairākās filmu studijās, festivālos, un rakstījusi dažādiem Latvijas medijiem, visvairāk - žurnālam ''Kino Raksti''. Viņa kā lektore piedalījās arī kinolektorija "Otrā maiņa III" ciklā, kas tika veltīts tieši seriālu kultūrai. Šis fenomens turpina būt aktuāls, un šobrīd tam pievērsta īpaša uzmanība kopš "Netflix" ienākšanas Latvijas tirgū.

Nākamā lekcija notiks 2.februārī, un tās tēma būs "Kino melnā avs - īsfilma", lektore - Anna Veilande-Kustikova. 9.februārī ar tēmu "Mūsdienu zīmolvedība kino" uzstāsies Sergejs Timoņins, 16.februārī Agnese Logina "Mākslas darbs ''YouTube'' reproducēšanas laikmetā", 23.februārī Sonora Broka "Kinovakcīna jeb festivāls kā apziņas paplašinātājs", 1.martā Toms Ķencis un Miķelis Grīviņš uzstāsies ar tēmu "Džeimss Bonds - vienmēr jauns".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti