Kultūras ziņas

Latvijas kultūras dienas Eiropā - turpinās

Kultūras ziņas

Aicina veidot pastmarku par Ziedoņa tēmu

Sākas īsfilmu festivāls "2ANNAS"

Sākas Rīgas starptautiskais īsfilmu festivāls «2Annas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirmdien aizsākas Rīgas starptautiskais īsfilmu festivāls „Divas Annas". Šogad „2Annas" palicis vienīgais spēlfilmu festivāls Latvijā. Šogad festivāls notiks 18. reizi, un šo gadu laikā tas kļuvis par Baltijā vērienīgāko īsfilmu skati. No vairāk kā 1000 iesūtītām īsfilmām festivāla konkursam atlasītas 42 filmas no visas pasaules.

Savukārt ārpus konkursa, īpašajā filmu programmā, skatītāji varēs vērot filmas, kuras vieno devīze „Sieviete: avangardiste, mājsaimniece, prostitūta."

Festivāla īpašajā jeb ārpuskonkursa programmā varēs skatīties filmas, kuras gan runā par sievietes lomu, gan kuras veidojušas ievērojamas sievietes-režisores. Vienas nedēļas laikā festivāls sola parādīt feminisma ideju attīstību pagājušā un šī gadsimta filmās. Ārpus konkursa būs skatāmas arī pilnmetrāžas filmas.

Festivāla programmu direktore Anna Veilande-Kustikova atklāj, ka devīzi iedvesmojusi feminisma kulminācija kino - 1970. gados radītā Šantalas Akermanes filma par traģisku beļģu mājsaimnieces dzīvi „Žanna Dīlmana, Tirgus krastmala 23, 1080, Brisele". „Šī filma tiešām visprecīzāk raksturo devīzi, bet devīze nebija noteicošais filmu atlasē. Patiesībā mēs saredzam vēl 50 vārdus zem avangardistes, kas apzīmē to pašu, zem mājsaimnieces, kas apzīmē profesionāles un lauksaimnieces, un zem prostitūtas, kas apzīmē arī valdzinātājas. Tomēr mēs ar to domājam ļoti daudz sieviešu lomu mūsdienu sabiedrībā," stāsta Veilande – Kustikova.

Kā ierasts starptautiskajā praksē, kino festivālam ir divas daļas - tematiskā programma un konkursa programma. „2Annas" konkursā startēs 42 īsmetrāžas filmas - ne garākas par 30 minūtēm un ne vecākas pa diviem gadiem. To vidū ir gan „Oskara" nominante „Death of Shadow", gan Baltijas jaunākās īsfilmas. „Mēs tiešām meklējam pašu labāko, pašu efektīvāko, kas raisa pārdzīvojumu cilvēkos un arī tādu, kas meklē jaunus izteiksmes līdzekļus," Anna Veilande-Kustikova paskaidro, ka festivāla temats neietekmē filmu atlasi konkursam. „Ļoti daudz ir hibrīdfilmu. Tās ir filmas, kurās pārklājas žanri, piemēram, tiek nojauktas žanra robežas dokumentālajai un spēlfilmai," viņa paskaidro, ko neparastu varēs redzēt konkursu programmās.

Kino žurnāliste Kristīne Giluce norāda, ka „2Annas" Latvijas kino dzīvē spēlē īpašu lomu. Neviens cits festivāls tik plaši neatspoguļo, kas notiek pasaules īsmetrāžas filmu jomā. „Manuprāt, [festivālam „2Annas"] ir izdevies apkopot diezgan vērienīgu un žanriski daudzveidīgu un visādi citādi saistošu programmu. Es domāju, ka īsfilmu blokos, kā tās tiks rādītas, ir pietiekami pārliecinošs materiāls, un tur noteikti ir ko novērtēt. Tas, protams, ir savā ziņā arī pārbaudījums, jo tas nav gluži standarta kino, ko mēs redzam no Holivudas, blokbasteri un tamlīdzīgi," saka Giluce.

No festivāla programmā iekļautajām latviešu autoru filmām Giluces favorīte ir Anetes Meleces septiņu minūšu garā animācija „Kiosks". „Tā ir patiešām sirsnīga, labestīga, humoristiska īsfilma par kioska pārdevēju Olgu, kura savu miesas formu dēļ vairs nespēj iziet no kioska, bet viņa sapņo doties ceļojumā."

 „"2Annas" ir parūpējušies par to, lai tās filmas, kuras mēs esam atlasījuši, būtu saprotamas un izbaudāmas jebkuram," saka festivāla programmu direktore Anna Veilande-Kustikova un aicina cilvēkus nebaidīties nākt filmas skatīties. „Tās ir filmas, kas tiešām rada efektu tūlīt. Tās ir intelektuālas, bet arī spēcīgas gan vizuāli, gan dramatiski, gan saturiski," viņa drošina. Festivāla programmu direktore atklāj, ka nākamgad „2annas" kļūs par pilntiesīgu filmu festivālu, jo atvērs konkursu arī pilnmetrāžas filmām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti