Sākas kino dižballe - Rīgas Starptautiskais kino festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kino dižballe - tā Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma raksturo Rīgas Starptautisko kino festivālu, kas Rīgā sākas otrdien, 2. decembrī, un desmit dienu garumā piedāvās vairāk nekā 150 Eiropas filmu. Festivāla vēriens patiešām būs milzīgs. Līdzās filmām notiks arī meistarklases un lekcijas, kurās varēs tikties ar izciliem viesiem, viņu vidū arī pasaulslaveno vācu režisoru Vimu Vendersu un norvēģu kino leģendu Līvu Ulmani.

Jau vēstīts, ka Rīgas Starptautisko kino festivālu atklās Herca Franka filma "Baiļu robeža". Meistars pats filmu nepaspēja pabeigt, pēc viņa aiziešanas mūžībā to izdarījusi filmas līdzrežisore Marija Kravčenko. Arī šī filma ir par ļoti smagām un sarežģītām tēmām, arī to veidojot, Hercs Franks palicis uzticīgs savai pārliecībai, ka mākslas jēga ir meklēt gaismu pat vismelnākajā dzīves joslā.

Otrdien atklāts, festivāls turpmākajās dienās izvērsīsies vēl līdz šim nebijušā plašumā. 10 dienu laikā izrādīs vairāk nekā 150 Eiropas filmu ˙ gan jaunumus, gan klasiku.

Filmas apkopotas vairāk nekā 20 programmās. Festivāla direktore Sonora Broka noteikti aicina nepalaist garām sadaļu "Eiropas aktuālās filmas"

"Es vēlētos īpaši izcelt Umberto Pazolīni filmu "Klusā dzīve", tāpat, lūdzu, nepalaidiet garām arī ukraiņu režisora Miroslava Slabošpickija filmu "Cilts", kas veidota zīmju valodā. Tā vienlaikus ir un reizē arī nav mēmā filma, tāpat austriešu vesternu "Tumšā ieleja", kurā galvenajā lomā ir Sems Reilijs. Tā es varētu turpināt vēl un vēl," atzīst Sonora Broka.

Starptautiskā skate sevī iekļaus arī Nacionālo filmu festivālu "Lielais Kristaps".

""Lielā Kristapa" programma patiešām šogad ir ļoti liela un spēcīga. "Kristapā" būs astoņu filmu pirmizrādes, filmas ir ienākušās kā āboli rudenī," saka Ieva Romanova.

 "Lielā Kristapa" svinīgā noslēguma ceremonija būs 11.decembrī, kad uzzināsim labākos 24 kategorijās. Balvu par mūža ieguldījumu saņems Ivars un Maija Selecki.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls sarūpējis arī īpašu programmu bērniem un jauniešiem, tajā iekļautas 11 jaunas Ziemeļvalstu filmas.

"Mēs ļoti centāmies nobalansēt uz skatītājiem draudzīgiem kino darbiem," skaidro programmas veidotāja Kristīne Giluce. "Tajā pašā laikā, nevairoties arī runāt par skatītājiem būtiskām, iespējams, arī smagākām tēmām, ko Ziemeļvalstu kino tik prasmīgi parasti spēj risināt."

Īpaša uzmanība tiks veltīta arī jaunumiem īsfilmu žanrā, par ko rūpējas festivāla "2 Annas" programmu direktore Anna Veilande-Kustikova. Programmu veidos pērn Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominētās īsfilmas:

"Īsfilmas es ieteiktu nākt skatīties tiem, kas meklē svaigāko, aktuālāko, eksperimentālāko un drosmīgāko," uzsver Anna Veilande-Kustikova.

Līdzās filmām festivāls piedāvās arī lekcijas un meistarklases, kur sev interesējošo varēs atrast kā kino profesionāļi, tā ikviens interesents. Viesu vidū būs arī slavenais vācu režisors Vims Venderss.

"Trīs dienas Nacionālajā bibliotēkā notiks dažādas lekcijas, tikšanās, arī filmu skates," stāsta Dita Rietuma. "Pamatā uz visiem šiem pasākumiem, izņemot vakara seansus, ieeja būs brīva. Arī tikšanās ar pasaulslaveno vācu režisoru Vimu Vendersu būs par baltu velti. Es ļoti iesaku izmatot šo unikālo izdevību ˙ uzdot viņam jautājumus."

Festivāla viesu vidū būs arī norvēģu kino leģenda Līva Ulmane, kura uz festivālu atvedusi savu jaunāko filmu režisores statusā "Jūlijas jaunkundze", kā arī Eiropas Kinoakadēmijas valdes priekšsēdētāja, poļu režisore Agneška Holanda un vēl citi.

Kopumā Rīgas Starptautiskais kino festivāls būs laba iespēja padziļināti iepazīt tieši Eiropas kino, ko mēs pārzinām stipri vien virspusēji.

Festivāls būs kā ļoti vērienīgs ievads Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijai, kas notiks Latvijas Nacionālajā operā 13. decembrī un kam uz šo vakaru būs pievērsta visas Eiropas kino interesentu uzmanība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti