Sākas Berlīnes kinofestivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vācijas galvaspilsētā Berlīnē 9. februārī sākas 67. Berlīnes starptautiskais kinofestivāls. To uzskata par vienu no pasaules kinofestivālu „lielā trijnieka”.

Tradicionāli Berlinālē labi veicies arī Latvijas filmdariem – pēdējos gados laurus plūkušas filmas „Mammu, es tevi mīlu”, „Eži un lielpilsēta” un „Es esmu šeit”, kuras galvenās lomas atveidotāju Elīnu Vasku šogad Berlinālē suminās kā vienu no desmit labākajiem jaunajiem Eiropas kinoaktieriem.

Konkursa programmā bērniem šogad iekļauta filmu studijas „Rija” animācijas īsfilma „Dziedošais Hugo un viņa neticamie piedzīvojumi”. Tās autors Reinis Kalnaellis Berlinālē jau startējis ar savu debijas filmu „Kad āboli ripo” pirms astoņiem gadiem, un iepriekš Latvijas Radio atzina, ka Berlināle filmu autoriem dod lielas iespējas.

„Bērni nāk uz seansiem, kinozāles ir pilnas, vairāk nekā tūkstoš cilvēku. Tas uzreiz ļauj pamanīt filmu visā lielajā gūzmā un filmu daudzumā. (..) Man šķiet, ka arī visu citu festivālu atlases komisijas brauc uz Berlīni. Tas ir gada pirmais [kino] notikums, kur arī citi atlasa un izvēlas programmas saviem festivāliem, tāpēc tas paver ļoti plašas iespējas šai filmai,” stāsta Reinis Kalnaellis.

Kamēr lielais vairums festivāla dalībnieku gaida Berlināles atklāšanas ceremoniju
9. februāra vakarā, Latvijai festivāls sākas jau pulksten 15.10 kinoteātrī "Cinemaxx" ar tirgus skates seansu Uģa Oltes un Mortena Travika dokumentālajam kopražojumam "Atbrīvošanas diena / Liberation Day" (Vides filmu studija). Festivāla tirgus skatē (seanss 13.02. pulksten 13) piedalās arī studijas "Mistrus Media" spēlfilma "Melānijas hronika" (režisors Viesturs Kairišs), šobrīd populārākā un skatītāju apmeklētākā Latvijas filma.

Līdztekus festivālam notiekošajā Eiropas filmu tirgū (European Film Market) Latvija, kā parasti, ir pārstāvēta ar stendu, kurā sadarbojas Nacionālais Kino centrs, Rīgas domes Rīgas Filmu fonds un Latvijas Kinoproducentu asociācija, stenda dizainu veidojusi Ilze Začeste (Mozokot). Nacionālais Kino centrs Berlīnes festivālam sagatavojis arī statistikas kopsavilkumu Facts & Figures par visām trim Baltijas valstīm (pielikumā) un nozares pārskata žurnālu "Latvian Film Magazine" ar Agneses Zeltiņas fotografētu Elīnu Vasku uz vāka un 52 lappusēm par dažādām Latvijas filmu nozares aktualitātēm (mākslinieks Arnis Grinbergs).

Berlīnes starptautiskā kinofestivāla atklāšanai izvēlēta Francijas režisora Etjēna Komāra filma „Džango” („Django”), tas ir stāsts par džeza ģitāristu Džango Reinartu (Django Reinhardt). Tā ir viena no 18 konkursa filmām, kuru vērtēs Nīderlandiešu režisora Paula Verhūvena vadītā žūrija.

Festivāla galveno balvu "Zelta lācis" pasniegs 18.februārī.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti