Kultūras ziņas

Sākusies pieteikšanās balvai "Europa Nostra 2017"

Kultūras ziņas

Top filma "Baltu ciltis"

Sāk filmēt spēlfilmu "Gūtenmorgens Vienciemā"

Sāk spēlfilmas «Gūtenmorgens Vienciemā» filmēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas simtgadei gatavojas arī Latvijas Televīzija (LTV). 19.jūlijā sākta spēlfilmas “Gūtenmorgens Vienciemā” filmēšana. Filmas pamatā Māra Bērziņa stāsts, ko rakstnieks uzrakstīja pērnvasar, dzīvojot Valgalciemā un filmējoties Latvijas Televīzijas valsts simtgadei veltītajā projektā “Viens ciems. Visa Latvija”.

LTV projektam “Viens ciems. Visa Latvija” tika izvēlētas trīs apdzīvotas vietas Latvijā, uz kurām pagājušajā vasarā devās trīs pašmāju rakstnieki. Māris Bērziņš dzīvoja Valgaciemā Kurzemē, Pauls Bankovskis – Apē Ziemeļvidzemē, bet Nora Ikstena – Slutišķos Latgalē.

Rakstniekiem līdzi devās arī Latvijas Televīzijas filmēšanas komanda, kas dokumentēja ciema ikdienu un rakstnieku gaitas. Bet rakstnieku uzvedums bija radīt stāstu, iedvesmojoties no redzētā un sarunām ar vietējiem iedzīvotājiem.

“Tur dzīvojot un raugoties uz to visu, man radās iztēlē notikumi un savi stāsti," saka Māris Bērziņš. "Mēs tur bijām divas nedēļas un, protams, pa divām nedēļām tu nevari visus iepazīt precīzi. Tajā pašā laikā tik uzņemta dokumentālā filma, un es negribēju atkārtoties.”

Rakstnieku stāsti pagājušā gada nogalē tika nodoti skatītāju vērtējumam. Ikviens tos varēja izlasīt un nobalsot par savu favorītu. Visvairāk balsis saņēma Māra Bērziņa stāsts “Vienciemā” par valsts ierēdni Gūtenmorgenu, tāpēc to nolemts ekranizēt.

“Personāžs vārdā Gūtenmorgens dodas no valsts iestādes raudzīties kā cilvēki dzīvo laukos un pa ceļam viņš iesprūst Vienciemā. Un tālāk jau tur notiek dažādi notikumi, iepazīstas ar ciema iedzīvotājiem. Dažādi konflikti varbūt, jautri atgadījumi,” stāsta rakstnieks “Šis stāsts ir mans iztēles auglis. Notikumi arī varbūt tādi, kas nekad nav notikuši, bet varētu notikt.”

19.jūlijā režisores Lindas Oltes un operatora Andra Priedīša vadībā aizvadīta pirmā filmēšanas diena. Tika inscenēts Gūtenmorgena sapnis par atvaļinājumu. Gūtenmorgenu atveido populārais aktieris Andris Keišs, bet viņa kolēģi – Arturs Skrastiņš.

Filmēšana ilgs līdz jūlija beigām, bet jau 18. novembrī filmai paredzēta pirmizrāde Latvijas Televīzijas 1.kanālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti