Kultūras ziņas

"No zobena saule lēca"- dabas koncertzālē Dikļos

Kultūras ziņas

Nepieradinātā amerikāņu grafika

Sāk filmēt "Mērijas ceļojumu"

Sāk filmēt «Mērijas ceļojumu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jūrmalā 19. gadsimta noskaņās 21.jūnijā tika svinētas dokumentālās filmas “Mērijas ceļojums” pirmā kadra uzņemšana. Studijas “Vivat”, Nacionālā Kino centra un režisores Kristīnes Želves veidotā filma ir viena no astoņiem dokumentālajiem stāstiem, kas top Latvijas Republikas simtgadei veltīto filmu programmas ietvaros.

Mērija Grīnberga bija vienīgā brīvprātīgā, kas devās līdzi Latvijas muzeju vērtībām, ko, tuvojoties Otrā pasaules kara beigām, izveda vācu armija. Pārsteidzošākais, ka pēc pusotra gada viņai izdevās visu atvest atpakaļ uz Rīgu, par ko gan krita padomju varas nežēlastībā.  Vēsturisko inscenējumu uzņemšana sākās ar Mērijas vecāku iepazīšanos un bildināšanu kādā savrupnamā Jūrmalā.

"Es Mērijas dzīvesstāstu uzzināju "Rīgas 2014" laikā, Stūra mājā bija izstāde “10 lietu stāsti par vēsturi” un arī cilvēkiem, un vienā no istabām bija izstādīti Mērijas Grīnbergas vācu armijas zābaki, ar kuriem viņa pusotru gadu braukāja līdzi Latvijas muzeju krājumiem," stāsta filmas režisore Kristīne Želve.

Protams, ka Mērijas Grīnbergas piedzīvotais nav dokumentēts, tāpēc filmas veidotāji, lai labāk iepazīstinātu ar šīs unikālās personības dzīvi un viņas ģimeni, izvēlējušies vēsturisko notikumu inscenējumu žanru.

"Pirmais izaicinājums ir šis ļoti bagātais ģimenes stāsts. Mēs visu laiku sev sitam pa nagiem, ka gribas to un to, bet mums jākoncentrējas, jo šīs Mērijas Grīnbergas atstātās dienasgrāmatas uzbur tik bagātīgu laikmeta ainu, ka ir azarts," atklāj filmas producente Elvita Ruka.

Filmas uzņemšana sākās ar Mērijas vecāku iepazīšanos un bildināšanu kādā savrupnamā Jūrmalā 1904.gadā. Filmā Mēriju Grīnbergu attēlos aktrise Daiga Kažociņa, bet pārējie aktieri izvēlēti, meklējot viņu sejās pagājušā gadsimta sākuma cilvēkiem raksturīgās iezīmes.

Filmu par Mēriju, viņas spēku un dzimtas vērtībām, kam pateicoties Latvijā atgriezās Dziesmu svētku jeb Līgo karogs, varēs skatīt 2018.gada 4. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti