Sadalītas īsfilmu festivāla 2ANNAS balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nedēļas nogalē ar svinīgu balvu pasniegšanu noslēdzās Rīgas starptautiskais īsfilmu festivāls 2ANNAS. Konkursā par godalgotām vietām cīnījās 68 īsfilmas. Festivāla ''Grand Prix'' un bronzas Annas statueti ieguva beļģu animatoru Marka Džeimsa Roela (Marc James Roels) un Emmas de Svafas (Emma De Swaef) veidotā filma “Šī burvīgā kūka”.

Savukārt par labāko Baltijas īsfilmu konkursā starptautiskā žūrija atzina režisores Ances Kazakas veidoto animācijas filmu “Nervi uz nerviem”, informēja festivāla rīkotāji.

Filmas “Nervi uz nerviem” režisore Ance Kazaka atzīst: “Mana filma stāsta par misofoniju, - paaugstinātu jūtīgumu pret noteikta veida skaņām. Nolēmu vizualizēt savu personisko pieredzi.” 

“Tā ir īsa un precīza filma par maz pazīstamu stāvokli un personīgu cīņu, ko var attēlot vienīgi ar animācijas palīdzību,” atzina žūrijas priekšsēdētājs, kino pasaulē ietekmīgā Tamperes kinofestivāla direktors Juka Peka Lākso. “Nervi uz nerviem” ir Latvijas Mākslas akadēmijas audiovizuālās mediju mākslas nodaļas diplomandes Ances Kazakas debijas filma un vienlaikus arī diplomdarbs.

Animācijas filmai “Šī burvīgā kūka” tika piešķirta festivāla galvenā balva “Grand Prix” par animācijas spēka un šī izteiksmes līdzekļa priekšrocību atklāšanu, risinot sarežģītus jautājumus.  Filmas darbība norisinās koloniālajā Āfrikā 19. gadsimta beigās, un stāsta par piecu dažādu tēlu - nemierīga karaļa, pusmūža pigmeja, neveiksmīga biznesmeņa, šveicara un armijas dezertiera likteņiem.

2018. gada konkursu vērtēja starptautiska žūrija: žūrijas priekšsēdētājs - Juka Peka Lākso, Tamperes filmu festivāla direktors; režisore Ieva Ozoliņa, filmu “Mans tēvs – baņķieris” un “Dotais lielums:mana māte” autore; Francijas kinofestivāla “Signes de Nuit” vadītājs Dīters Vičoreks (Dieter Wieczorek), kā arī režisore, animatore un karikatūriste no Polijas Renāta Gasiorovska (Renata Gąsiorowska).

“2ANNAS” laureāti 2018

Ģipša Annas statuete aizceļo pie Čārzla Viljamsa (Charles Williams) - par labāko spēlfilmu atzītās Austrālijas filmas “Šīs būtnes” (“All these creatures” / 13') režisora.

Par labāko dokumentālo filmu atzīta filma “Salarium”, un Ģipša Anna aizceļos pie tās režisoriem no Lielbritānijas – Sašas Litvincevas (Sasha Litvintseva) un Daniela Manna (Daniel Mann).

Par labāko animācijas filmu atzīta Francijas un Brazīlijas kopražojuma īsfilma “Guazuma” un Ģipša Anna aizceļos pie tās režisores Naras Normandes (Nara Normande).

Par labāko vidēja garuma filmu atzīta dokumentālā, eksperimentālā filma “Bez aprikozēm” un Ģipša Anna aizceļos pie tās režisora no Pakistānas Daniela Asada Faezi (Daniel Asadi Faezi).

Bērnu īsfilmu konkursā skatītāji par labāko atzinuši Īrijas režisores Bonijas Dempsijas (Bonney Dempsey) spēlfilmu “Viss ar laiku!”, savukārt par Labāko jauniešu filmu skatītāji nominējuši Spānijas režisora Horhes Mjurela (Jorge Muriel) spēlfilmu “Zēns, kurš gribēja lidot”.

Žūrijas atzinības diplomus izpelnījušās Lietuvas režisora Laurinas Bareiša (Laurynas Bareiša) drāma “Kaukāzs”, un Šveices režisora Marka Oleksas (Mark Olexa) dokumentālā īsfilma ''Melnā līnija'' (Ligne Noire).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti