Sadalītas īsfilmu festivāla «2Annas» balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas starptautiskā filmu festivāla "2Annas" galvenās balvas mēro ceļu projām no Latvijas pie to ieguvējiem - labākās Baltijas īsfilmas balva par darbu "Trokšņotājs" dodas uz Lietuvu, labākās starptautiskās īsfilmas balva ar darbu "Sātaniskais biezoknis - viens" ceļo uz Vāciju, tomēr festivāla atvērtajā pilnmetrāžas konkursā balva paliek Latvijā - to saņēmusi Signes Baumanes animācijas filma "Akmeņi manās kabatās".

Pirmo gadu festivālā tika ietverta pilnmetrāžas filmu sadaļa, kurā konkursa kārtībā tika saņemtas vairāk nekā 170 filmas. Lai gan cīņa bijusi sīva, galvenā balva - īpaši veidota balva Herca Franka piemiņai - piešķirta Signes Baumanes animācijas filmai "Akmeņi manās kabatās". Festivāla žūrija atzīmē šīs filmas nozīmīgumu, rodot atjautīgu risinājumu, kā runāt par sociālām problēmām, kuras bieži paliek nepieminētas - depresija un pašnāvība - turklāt tik emocionālā, siltā un pacilājošā veidā. Žūrija ir vienisprātis, ka šai filmai godam pienākas uzvarētājas tituls festivālā, kura vadmotīvs ir robežu pārkāpšana.

Starptautiskajā īsfilmu konkursā svarīgāko balvu - zelta Annu - ieguva spēlfilma no Vācijas "Sātaniskais biezoknis - viens" ("The Satanical Thicket - One"), par kuru "2Annas" programmu direktore Anna Veilande-Kustikova saka: "Tā ir filma, kas nemitīgi darbina skatītāja iztēli, tā iezīmējot psihes melnos nostūrus." Filmas sižetiskais risinājums ir psiholoģisks biezoknis, kurā vista ir nokauta, dziesma ir nodziedāta, ezers ir šķērsots un stopētāja vispār nemaz nezināja, kur dodas. Viena lieta gan ir skaidra - mēģināt saprast citus cilvēkus nav viegls uzdevums.

Starptautiskajā Baltijas konkursā labākās Baltijas īsfilmas statusu un ģipša Annu ieguva lietuviešu režisora Karolis Kaupinis spēlfilma "Trokšņotājs" ("The Noisemaker"). Žūrija uzskata, ka šī filma veikli un ar humoru, izmantojot vienkāršu dokumentālā kino žanram raksturīgu filmēšanas tehniku, panākusi skatītāja pilnīgu iedziļināšanos mazajā provinces skolas visumā un līdzās jušanu filmas varoņiem, piešķirot dzīvību pavisam reālai dzīves situācijai vieglā, bet tajā pašā laikā ietekmējošā veidā.

Baltijas īsfilmu skatē laurus plūkusi un ģipša Annu saņēmusi arī pašmāju režisoru brāļu Raita un Laura Ābeļu spēlfilma "Kastrāts Kuilis", iegūstot labākās Baltijas spēlfilmas godalgu. Žūrijas pārstāvji atzīst, ka šī ir filma, kas ir vienlaikus satraucoša un skaista, apvienojumā ar iespaidīgu režijas darbu un filmas vizuālā tēla izstrādi. Eksperti šo darbu raksturo kā paliekošu ceļojumu starp traumu, ekstāzes stāvokli, ekstrēmu iztēli un gleznainām ainavām.

Kā iepriekš vēstīts, ilggadējais filmu festivāls "2Annas" saviem skatītājiem skatītājiem šogad bija sagatavojis 47 filmu seansus, sarunu vakarus ar filmu režisoriem, darbnīcas filmu nozares ekspertiem un citus notikumus.

Pilns apbalvoto laureātu saraksts pieejams festivāla "2Annas" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti