Kultūras rondo

Ar projektu "Your Space" iepazīstina aktrise Iveta Pole

Kultūras rondo

Dīvāna kinozāle: Filmas iesaka režisori Reinis Kalnaellis un Dzintra Geka

Roterdamas kinofestivālā Dāvja Sīmaņa filmas "Gads pirms kara" pirmizrāde

Roterdamas kinofestivālā pirmizrādes vakars Sīmaņa filmai «Gads pirms kara»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

5. februāra vakarā Roterdamas Starptautiskajā kinofestivālā notiks Dāvja Sīmaņa jaunās filmas "Gads pirms kara" pirmizrādes seanss un tiešsaistes tikšanās ar skatītājiem. Festivālam līdzi seko arī kino kritiķe Elīna Reitere. Par Latvijā gaidīto filmu – “Gads pirms kara” – kritiķe vēl nedrīkst izteikties. Pirmos viedokļus no festivālā akreditētajiem žurnālistiem varam gaidīt ne ātrāk kā 30 minūtes pēc pirmizrādes seansa sākuma.

Roterdamas Starptautiskajam kinofestivālam, kurš norisinās tiešsaistē, šogad pievērsta īpaši liela uzmanība – tiek atzīmēta festivāla 50. jubileja. Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” kino kritiķe Elīna Reitere stāsta, ka kopš pandēmijas sākuma maz pamazām visi kinofestivāli ir pārcēlušies uz tiešsaisti. Kino profesionāļi jau daļēji apraduši ar jauno kārtību, tomēr šo pieredzi raksturo kā neviennozīmīgi vērtējamu. Elīna Reitere komentē: “Ja tu aizbrauc uz kinofestivālu (fiziskā vidē, citā valstī), tā savā ziņā ir izņēmuma situācija – uz to nedēļu tu citus darbus atliec un koncentrējies uz tām filmām, kuras vari noskatīties tikai tur (četras vai piecas filmas dienā), vēl naktīs ejot uz ballītēm un tiekoties ar kolēģiem. Tiešsaistes festivālā priekšplānā izvirzās tieši filmu skatīšanās, lai gan festivāli paralēli piedāvā arī sarunas ar režisoriem, dažādiem kino klasiķiem, un tāpat tiešsaistē notiek arī plaša kino industrijas sadaļa (paredzēta filmu veidotājiem).”

Kritiķe piebilst, ka filmu skatīšanās tiešsaistē, protams, būtiski atšķiras. Ja septiņu dienu laikā tiek piedāvātas 50 filmas, kritiķim tās ir jāšķiro, proti, jau pēc pirmajām 10, 20 minūtēm profesionālis spēj noteikt, vai šo filmu ir vērts skatīties līdz galam vai nav. Tiešsaiste ļauj apgūt daudz lielāku apjomu. Katrā ziņā kritiķim jābūt spējīgam orientēties piedāvājumā, lai atrastu  pašu vērtīgāko.

Īpašs šis festivāls ir arī visiem Dāvja Sīmaņa daiļrades cienītājiem, jo viņa jaunā filma "Gads pirms kara" iekļauta konkursa programmā “Big Screen Competition”. Šajā programmā ir 14 filmas, kas iecerētas lielajam ekrānam. Par Sīmaņa filmu Elīna Reitere šobrīd gan neko nedrīkst stāstīt. Viņa festivālā piedalās kā akreditēta žurnāliste. Starptautiskos A klases festivālos pastāv vienošanās, ka šie profesionāļi pirmo komentāru par filmu var sniegt ne ātrāk kā 30 minūtes pēc filmas pirmizrādes seansa sākuma. Ir arī vēl viens iemesls, kāpēc kritiķe pagaidām atturas no komentāriem –

Sīmaņa filma "Gads pirms kara" būs pieejama divās versijās – melnbaltā (tādu to šovakar izrādīs Roterdamas starptautiskajā kinofestivālā) un krāsainā (tāda būs pieejama arī Latvijas kinoteātros).

“Man kā kino kritiķei, kino pētniecei gribas par filmu sākt runāt tad, kad būs pieejami abi šie skatījumi, varianti,” piebilst Reitere.

Savukārt režisors Dāvis Sīmanis Latvijas Radio rīta programmā “Labrīt” pastāstīja, ko viņam nozīmē dalība Roterdamas starptautiskajā kinofestivālā: “Roterdamas festivāls man vienmēr asociējies ar tādu kā režisoru Meku, vietu, kur ir ļoti prestiži atrasties. Ja esi atlasīts šim festivālam, tas kaut kādā ziņā norāda tieši uz šīm režisoriskajām kvalitātēm, kas filmā tiek saskatītas. Nav runa par režisoru kā vienu personu, bet par filmēšanas grupas un aktieru sadarbību, kurā ir tapis ne tik ļoti komerciāls, bet vairāk ar mākslinieciskajām kvalitātēm radīts materiāls.”

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti