Kultūra

Vineta Sareika: Stradivari vijole mani iedvesmo

Kultūra

Muzeju naktī piedalīsies 172 muzeji un sabiedriskās dzīves veidotāji visā Latvijā

Rolanda Kalniņa jubilejas pasākumi

Rolanda Kalniņa 95 gadu jubileju turpinās atzīmēt arī jūlijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Atzīmējot kinorežisora Rolanda Kalniņa 95 gadu jubileju, pirmdien, 15.maijā, Rīgā noritēs vairāki pasākumi. Nacionālais kino centrs sagatavojis izstādi "Divi kungi – Kalniņš un Ceplis", kurā aplūkota Rolanda Kalniņa radošā biogrāfija un nozīmīgākās filmas. Savukārt kinoteātrī “Splendid palace” tiek rīkots Goda seanss, izrādot spēlfilmas “Ceplis” atjaunoto kopiju. Taču režisora godināšanas pasākumi gaidāmi ar jūlijā. Tie būs veseli četri kino seansi Doma dārzā.

Latvijas kino klasiķis, režisors Rolands Kalniņš maijā svin savu 95 gadu jubileju. Kalniņš ir viens no Latvijas klasiskā kino laikmeta pārstāvjiem. Režisors ir pieredzējis un veicinājis nacionālā kino atdzimšanu pēc Otrā pasaules kara, jau kopš 1947.gada strādājot pie filmu uzņemšanas.

Par godu Rolanda Kalniņa svētkiem Nacionālais kino centrs rīko vairākus pasākumus. “Latvijas kino vēsturē tas ir unikāls gadījums, ka liels un izcils režisors ir apsveicams savā 95 gadu jubilejā. Tāpēc šodien pulksten 16 “Galerijā centrs” atklāsim izstāsti “Divi kungi – Kalniņš un Ceplis”. Šogad arī režisora filmai “Ceplis” aprit pusapaļa jubileja – 45 gadi, tāpēc izstāde veidota caur vizuāliem akcentiem uz dažādām Kalniņa filmām,” stāsta Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Filma “Ceplis” ir Rolanda Kalniņa vispopulārākā filma, kas iekļauta arī Latvijas kultūras kanonā. Tādēļ filmas atjaunotās versijas pirmizrāde paredzēta 15.maijā kinoteātrī “Splendid palace”, bezmaksas seansā.

“Šīm filmām ir jābūt mūsu kultūras dzīves sastāvdaļai. Tas ir pat noziegums rādīt tās filmas tādas, kādā stāvoklī tās ir patlaban, jo veselai paaudzei var rasties priekšstats, ka padomju filmas atšķiras ar idiotiskām krāsām, tās ir saskrāpētas un čarkstošas. Taču patiesībā tas tā nav. Tāpat kā mums ir tiesības lasīt kādu klasiķu romānus, precīzi tādus, kādi tie ir sarakstīti, tāpat arī mums ir tiesības redzēt filmas tādas, kādas tās sākotnēji ir uzņemtas, nevis tādā kvalitātē, kādā to pārveido laika zobs,” saka Matīsa.

Rolanda Kalniņa radošā biogrāfija ir īpaša arī ar to, ka viņš teju kā neviens cits režisors ir apspiests 60.gados, jo divas filmas pēc kārtas Kalniņš nevarēja veidot tā kā vēlējās. Tās tika atzītas par nevēlamām un izņemtas no padomju kino aprites. Taču, nezaudējot pašcieņu un principus, Kalniņš filmas uzņēma un piedzīvoja arī iespēju tās demonstrēt vēlāk līdz ar atmodu. Runa ir par filmu “Es visu atceros, Ričard!” jeb “Akmens un šķembas”, kā arī viena no režisora pazīstamākajām filmām “Elpojiet dziļi” jeb “Četri balti krekli”, kam režisora jubilejas gadā arī plānots īpašs pasākums.

“Jūlijā Doma baznīcas dārzā rīkosim četrus Rolanda Kalniņa filmu brīvdabas kino seansi. Izrādīsim “Elpojiet dziļi”, kas uz to brīdi arī būs jau restaurēta.

Šajā pasākumā mēs Rolanda Kalniņa darbu ieliksim pasaules kino kontekstā, noliekot blakus Fransuā Trifo, Godarām un citiem milžiem. Savukārt līdz rudenim taps grāmata par Rolandu Kalniņu, kas ir autoru kolektīva darbs,” stāsta Matīsa.

Rolands Kalniņš ir vienīgais Latvijas kinorežisors, kurš vēl 85 gadu vecumā aktīvi strādājis, pabeidzot pilnmetrāžas spēlfilmu “Rūgtais vīns”. Turklāt 95 gadu vecumā režisors ir aktīvs Latvijas kultūras dzīves dalībnieks, tādēļ svētku pasākumos sagaidāms, ka būs sastopams arī pats režisors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti