Kultūras ziņas

Gunta Laudera rotu izstāde "Laiks"

Kultūras ziņas

Zaļā gaisma trim kultūras infrastruktūras projektiem

Jaungada nakts piedzīvojumi vasaras svelmē

Rit pēdējās filmēšanas dienas Māra Martinsona jaunākajai filmai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Māra Martinsona jaunākās filmas “Jaunā gada taksometrs” notikumu centrā ir taksometrs un tā vadītājs Andrejs, ko tēlo Lauris Reiniks. Jaungada sagaidīšanas stāsta pēdējās filmēšanas dienas iegadījušās vasaras lielākajā tveicē.

Andreja vadītajā “Volgā” Vecgada vakarā risinās komiskas situācijas un izceļas jaunas likstas. Aktieri tērpušies ziemas jakās un šallēs, tāpēc pauzēs grimētāja spēj vien slaucīt aktieru norasojušās pieres un aizpūderēt sviedru izroboto grima kārtu. Taču mākslas vārdā esot vērts pasvīst. 

Romantiskās komēdijas galvenie varoņi ir divi – taksometrs un tā vadītājs Andrejs. Viņu neticamie piedzīvojumi risinās gadumijā, kas, kā zināms, ir ziemā, tāpēc filmēšanas noslēdzošā daļa bija pārbaudījums ne tikai aktieriem, bet arī grimētājām. 

Aktiera un mūziķa Naura Brikmaņa atveidotais tēls – ceļu policists Jēkabs Garšiņš – ir īpatns vientuļnieks, kas meklē nepieredzētas dzīves garšas.

“Viņš visu skatās caur filmu prizmu,” stāsta aktieris. “Viņš dzīvo atšķirīgā pasaulē. Viņš ir jauks, viņš meklē piedzīvojumus. Viņam ir rutinēts darbs. Viņš dzīvo savā izdzīvošanas principā sajust garšu uz mēlītes – dzīves.” 

“Patiesībā dēļ viņa es esmu spiests Jaungada naktī strādāt,” atklāj aktieris un mūziķis Lauris Reiniks, kurš filmā atveido Andreju. “Dēļ savas izpalīdzības sačakarēju pats savu privāto dzīvi.  Bet nu Andrejs grib palīdzēt visiem. Ļoti daudzas situācijas šajā filmā ir ņemtas, iedvesmojoties no reāliem notikumiem dzīvē.”

30.jūlijā, sviedriem līstot, top braukšanas epizodes pa it kā Rīgas ielām, it kā Vecgada vakarā. Ilūziju par braucienu rada uz ekrāniem redzamais video ar ziemas naktī filmētu braucienu pa galvaspilsētu, un Antons Ugrjumovs, filmas mākslinieka asistents, ar koka un atbalsta palīdzību krata automašīnu un imitē Rīgas ielu bedres. 

“Lai nodotu visu to Rīgas, kā saka, ielu sajūtu, jābūt ekspertam par bedrēm,” viņš smejas. 

Filmas režisors Māris Martinsons ir arī scenārija autors un pats to arī montēs. Neprofesionālus aktierus darbā ņēmis tīšuprāt.

“Tā arī skatītājiem ir laba iespēja redzēt uz ekrāna cilvēku, kurš ir dabīgāks nekā aktieri,” norāda Martinsons. “Diemžēl Latvijā ir tā, ka teātra aktieriem ir izstrādājušies teātra štampi, bet ne vienmēr tas der uz ekrāna.

Ar neprofesionālu aktieri jāstrādā tā, lai viņu pievilktu klāt līdz ekrāna tam, bet, ja ņem profesionālu aktieri, jāņem nost tas profesionālisms – lai viņš nonāk līdz tam kinopatiesumam.”

Filmā “Jaunā gada taksometrs” piedalās arī modeļi Māra Sleja un Mikus Lasmanis, TV un radio personība Valters Krauze un citi. Filmas pirmizrāde gaidāma novembra beigās – laikā, kad laba komēdija būs tikpat vajadzīga kā spirdzinošas ledus pakas aktieru kabatās šodien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti