Rīgas starptautiskajā kino festivālā rādīs 1914.gadā tapušu filmu programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pirmā Rīgas starptautiskā kino festivāla laikā 6.decembrī kinoteātrī "Splendid Palace" tiks demonstrēta filmu programma "Kino 1914".

Rīgas Kinomuzeja un Britu filmu institūta sarūpētā filmu programma "Kino 1914" raksturo tipisku 1914.gada kino seansu.

Pirms simts gadiem kino bija jauns, satraucošs un ļoti pieejams izklaides veids. Garas filmas vēl nebija kļuvušas par normu, tāpēc programmas sastāvēja no īsām dažādu žanru un tēmu filmām, kuras pavadīja dzīvā mūzika. Programmas mainījās bieži un seansu laiki nebija noteikti - katrs apmeklētājs izvēlējās, kad uz kino atnākt un cik ilgi tur palikt.

Programmā "Kino 1914" ir 14 britu un amerikāņu filmas - komēdijas, piedzīvojumu filmas, ceļojumu apskati un kinohronikas, kas uzņemtas 1914.gadā. Filmu vidū ir komisks stāsts par sejas šķobīšanas sacensībām, agrīna aviācijas skate, sufrāžistu protests pie Bekingemas pils, raksturojot savam laikam populārus sižetus un notikumus.

Šajā laikā Eiropā ļoti pieprasītas bija amerikāņu filmas un īpašu skatītāju interesesi raisīja jaunums - seriāli. Programmā iekļauts šāda agrīna seriāla paraugs "Paulīnes nedienas", kurā galvenajā lomā filmējusies aktrise Pērla Vaita, kurai seriāli kļuva par galveno platformu turpmākajos gados. Programmā redzamajā epizodē Paulīnei seko ļaundari, kuri tīko pēc viņas bagātībām. Pakaļdzīšanās ietver gan ceļojumu ar gaisa balonu, gan ārkārtīgi pārdrošu izglābšanu no degošas ēkas.

Savukārt "Kino Džonijs" ir viena no pirmajām Čārlija Čaplina kinolomām Holivudā. Likumsakarīgi tās darbība notiek kinoteātrī.

1914.gads ir būtisks arī kā vēsturisks atskaites punkts, kad sākās Pirmais pasaules karš. Ar to saistīti notikumi redzami arī hronikās - Austorungārijas karaliskās ģimenes portrets, britu karavīri, svinot Ziemassvētkus frontē, un citi.

Britu filmu institūta izveidotās programmas oriģinālnosaukums "Vakars kinoteātrī 1914.gadā" ("A Night at the Cinema in 1914") precīzi raksturo tās būtību - atspoguļot tipisku šī gada kinoseansu. Lai šo atmosfēru paspilgtinātu, tiks rekonstruēti arī citi ar kino skatīšanos saistīti aspekti - filmas tiks apskaņotas ar dzīvo mūziku un netiks noteikti konkrēti seansu laiki. 6.decembrī laikā no plkst. 13 līdz 19 programma tiks atkārtota četras reizes, viena cikla garums - 85 minūtes. Skatītāji aicināti ierasties jebkurā sev ērtā laikā un palikt tik ilgi, cik tīk.

Kā esam vēstījuši, Rīgas starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) laikā notiks Latvijas nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps 2014", tiks rādīta Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominēto filmu programma un Eiropas filmu retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, Krievijas dokumentālo filmu festivāla programma "Artdocfest/Riga", filmu festivāla "2 Annas" īpaši "Riga IFF" sarūpētas filmu programmas un scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā kinocentra sagatavota plaša festivāla industrijas programma "Riga Meetings" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti