Rīgas Starptautiskais kinofestivāls tiks atklāts ar latviešu animācijas sensāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Svinīgā gaisotnē sesto Rīgas Starptautisko kino festivālu (RIGA IFF) 17. oktobrī atklās latviešu jaunā animācijas talanta Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas filma “Projām”, kas šobrīd piedzīvo lielu skatītāju un kritiķu atsaucību prestižajā Anesī starptautiskajā animācijas filmu festivālā, informēja festivāla rīkotāji.

Anesī ir vecākais, ietekmīgākais, par “animācijas Kannām” dēvētais  animācijas filmu festivāls, kur konkursa skatē šogad piedalās arī Ginta Zilbaloža debijas pilnmetrāžas animācijas filma “Projām”. 75 minūtes garā filma ir stāsts par puisi un putniņu, kuri uz motocikla ceļo pa mistisku salu, mēģinādami nonākt mājās un aizbēgt no tumšā gara. Drīz vien pēc pasaules pirmizrādes jūnija sākumā Horvātijas animācijas festivālā “Animafest Zagreb” kritiķi 25 gadus veco Gintu Zilbalodi nodēvēja par jauno animācijas zvaigzni. Piemēram, “Hollywood Reporter” filmu "Projām" salīdzina ar Japānas animācijas klasiķa Hajao Mijadzaki (“Oskars” par labāko animācijas filmu “Gariem līdzi”) un slavenā amerikāņu kinorežisora Terensa Malika (“Šaurā sārtā līnija”, “Dzīvības koks” u.c.) darbiem.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls par atklāšanas filmu izvēlējies tieši Ginta Zilbaloža “Projām”. RIGA IFF direktore Liene Treimane uzsver: “Festivālu vienmēr izvēlamies atklāt ar kādu starptautiskas nozīmes kino darbu, kas tapis Latvijā, tādējādi izceļot un godinot  mūsu autorus. RIGA IFF misija ir ne vien iepazīstināt vietējo auditoriju ar svarīgāko un svaigāko pasaules kino norisēs, bet arī izrādīt pašmāju kino starptautiskā kontekstā. Ginta Zilbaloža filma pārliecinoši iekļaujas abās minētajās kategorijās. Īpaši priecājamies atklāt festivālu ar pilnmetrāžas animācijas filmu laikā, kad Latvijā tapis līdz šim nepieredzēts skaits animācijas kino darbu.”

Gints Zilbalodis izpelnījies salīdzinājumu cilvēks-orķestris, jo visus filmas veidošanā nepieciešamos darbus, tai skaitā scenārija rakstīšanu, animāciju, montāžu un  pat mūziku vairāk kā trīsarpus gadus pilnībā veidojis viens pats.

Biļetes uz svinīgo festivāla atklāšanas pasākumu, kurā varēs ne tikai ekskluzīvi noskatīties “Projām” Latvijas pirmizrādi, bet arī izbaudīt festivāla radošo gaisotni,  ierobežotā daudzumā jau nopērkamas “Biļešu servisa” kasēs un tickets.rigaiff.lv. Turpat nopērkamas biļetes arī uz 72. Kannu kinofestivāla uzvarētājfilmas “Parazīts” vienīgo seansu 19. oktobrī.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 17. līdz 27. oktobrim kinoteātros “Splendid Palace”, “KSuns”, “Kino Bize”, kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Kaņepes Kultūras centrā. Festivāla ietvaros notiks vairāk nekā 100 filmu seansi 11 apakšprogrammās, ko papildinās lekcijas, diskusijas un citi pasākumi, kas Rīgā pulcēs vairākus simtus viesu no starptautiskās kino profesionāļu vides.

RIGA IFF top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Nacionālā kino centra un Rīgas domes atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti