Rīgas Pasaules filmu festivāla rīkotājs: Dokumentālais kino var būt dziedniecisks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šīs nedēļas otrajā pusē – no ceturtdienas līdz svētdienai – kinoteātrī "Kino Bize" notiks ikgadējais Rīgas Pasaules filmu festivāls. Tā tēma šogad – dokumentālā kino dziednieciskais spēks. Festivālam atlasītas 23 filmas no dažādām valstīm, kas ir stāsti par sāpīgām un traumatiskām dzīves pieredzēm un to dziedināšanas ceļiem. Kā allaž – pēc filmu seansiem būs tikšanās ar filmu veidotājiem gan klātienē, gan tiešsaistē.

Rīgas Pasaules filmu festivālā – 23 dokumentālās filmas
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Festivālam atlasīto filmu varoņi lielākoties ir cilvēki ar sarežģītiem likteņiem. Kāds cīnās ar atkarībām, kāds ar ievainojumiem attiecībās ar vecākiem, kādam ļoti sāp vientulība, bet kādam atstumtība saistībā ar slimību. Tomēr filmās redzam arī, ka teju ikvienā situācijā ir iespējama dziedināšana, ja vien blakus atrodas saprotoši, mīloši cilvēki, gatavi pasniegt palīdzīgu roku.

Filmas runā par dziedināšanu ļoti dažādos aspektos un, kā stāsta festivāla veidotājs Māris Prombergs, tēma izrietēja no aizvadītā gada festivāla pieredzes.

"Iepriekšējā gadā viena seansa laikā, kad mums bija saruna ar filmas režisori, viņa atzina, ka filmas veidošanas process bijis ļoti dziedniecisks viņas attiecībās ar tēvu. Caur filmu viņai izdevies sakārtot šīs attiecības, vēl pirms viņas tēvs cietumā nomira," stāsta Māris Prombergs.

"Festivāla centrā ir doma, ka dokumentālais kino var būt dziedniecisks ne tikai tēmās, ko apskata, bet arī pašā procesā, uzņemot filmu.

Bet, protams, arī skatītājam, kurš skatās un var saslēgties ar kaut kādiem saviem notikumiem dzīvē, identificēties un just līdzi."

Festivālam atlasīti 23 dokumentālā kino darbi no dažādām valstīm – gan pilnmetrāžas filmas, gan īsfilmas.

Filma "Ceļš mājup" ir režisores personisks stāsts, kā viņa pēc ilgstošas prombūtnes atjauno savas attiecības ar māti, kas sirgst ar Alcheimera slimību; filma "Marija plus Toma" vēsta par mīlestības dziedniecisko spēku, jo tās centrā ir divi seniori, kuri satikušies vecumā, bet iemīlējušies kā pusaudži; savukārt filma "Strīdi" ir stāsts par kādu pāri, kuri uzņem pie sevis cilvēkus no visas Eiropas, kuriem parasti ir grūti iekļauties sabiedrībā.

"Unikāls stāsts par Ronu un viņa sievu, kuri uzņem viesus no visas Eiropas, un šie viesi ir īpaši ar to, ka viņi dzird balsis. Balsis ikdienā, kuras kritizē viņu darbības, domas, ir dažkārt agresīvas attiecībā uz viņiem. Un Rons ar sievu mēģina strādāt ar šiem cilvēkiem, palīdzēt viņiem. Ļoti skaista filma, bijusi vairākos kinofestivālos, ļoti atzīta," uzsver festivāla rīkotājs.

Filma "Strīdi" aicina iedziļināties cilvēkos, kas dzird traucējošās balsis, saprast viņus un neielikt uzreiz kādā atsevišķā kategorijā, un būtībā šīs filmas vēstījums ļoti precīzi sasaucas ar visu Pasaules filmu festivāla ideju kopumā.

"Jā, mēs aicinām uz sarunu par to, kurš ir normāls, kurš nav normāls, kurš ir vesels, kurš ir slims, vai mēs vispār varam definēt šīs robežas? Tie, kurus mēs uzskatām par nenormāliem, bieži vien ir vienkārši savādāki, un savās grupās viņi pastāv un darbojas, bet no ārpuses tādā plašākā sabiedrībā mēs viņus skatām kā marginālus, kā dīvaiņus," skaidro Prombergs. "Filmas noteikti palīdz saprast vairāk šīs grupas. Mums ar festivālu kopumā vienmēr bijis uzdevums – mazliet vairāk saprast cilvēku, mazliet vairāk kļūt pašiem cilvēciskākiem un saprotošākiem."

Festivāla programmā iekļautā filma "Kevs" ļauj ielūkoties pusaudža Kevina pasaulē, kuram ir autisms. Filma "Mazais Samedi" iepazīstina ar vīrieti, kurš mūža lielāko daļu cīnījies ar narkotiku atkarību, līdz viņa cīņā ar dēmoniem uzvarējusi mīlestība, bet filma "Aiziet vienatnē" vēsta par japāņu vīrieti Jodži, kurš mūža nogalē ir vientuļš un kura lielākās bailes ir nāve vienatnē, tāpēc viņš vēl mūža nogalē izvēlas mainīt savu dzīvi.

Filma "Kali templis" savukārt aizved uz templi Kānpuras pilsētā Indijā un vēsta par garīgo prakšu dziedniecisko spēku.

Festivāls svētdien noslēgsies ar divām Ukrainai veltītām filmām.

"Šīs filmas, protams, runā par dzīvi Kijivā, pirms sākās karš. Kaut kas tajā visā šķiet ārkārtīgi dīvains – runāt par filmām un dzīvi salīdzinoši normālā Kijivā, par ikdienas lietām, un runāt šajā kontekstā, kur paralēli met bumbas. Tas ir ārkārtīgi savādi," stāsta Prombergs. "Pirmā būs īsfilma "Slava Mstislavam", bet otrā pilnmetrāžas filma "Ārā ir nakts", kas ir skaists kino par trīs draugiem, kuram katram ir sava problēma – viens ir šķīries un cenšas satikties ar savu meitu, otram palēnām zūd redze. Filma par to, kā šie trīs draugi viens par otru rūpējas, viens otru pieskata, pat ļoti sarežģītās situācijās viens otram ir stiprais atbalsta plecs."

Rīgas Pasaules filmu festivāls kinoteātrī "Kino Bize" notiks šīs nedēļas otrajā pusē, no ceturtdienas līdz svētdienai. Kā allaž pēc seansiem būs gan klātienes, gan tiešsaistes tikšanās ar filmu veidotājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti