Kultūras ziņas

No dziesmu klades līdz studijai un skatuvei

Kultūras ziņas

"Lielais dzintars" – pirmā digitālā koncertzāle

Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma "melnā kaste"

Rīgas Mākslas un mediju tehnikumam tapusi moderna, daudzfunkcionāla zāle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas Mākslas un mediju tehnikums (RMMT) ticis pie jaunas un mūsdienīgas mācību kompleksa ēkas. Nupat ekspluatācijā nodotajā korpusā prasmes apgūs topošie kino un televīzijas operatori, gaismotāji, skaņu inženieri un citi mediju tehnoloģiju profesionāļi. Ēkas lepnums ir ne tikai monohromā arhitektūra, bet arī daudzfunkcionālā zāle jeb tā sauktā “melnā kaste” ar tās daudzfunkcionālajam pielietojumam atbilstošu akustiku un skaņas izolāciju.

RMMT baltās aprises ir papildinājusi melnā kokā un stiklā veidota ēka. Pēc vairāk nekā piecu gadu celtniecības darbiem tā ir nodota mācību iestādes rīcībā un gaida, kad tās korpusus pieskandinās radoši jaunieši.

Bijusī RMMT direktore Maija Vanaga pastāstīja: “Mediju nodaļa ļoti izauga – bija viena no mazākajām, bet kļuva par lielu, gandrīz vai puse skolas – 400 audzēkņi. Vienmēr esam domājuši par to, ka jākoncentrē izglītības programmas vienā vietā. Latvija nav tik liela, lai mēs tā izbārstītu tās programmas pa dažādām skolām, kur nav ne resursu, ne iemaņas, ne prakses tajā.”

Šajā kompleksā profesionālās iemaņas pilnvērtīgi varēs apgūt video, skaņu un gaismu operatori, kā arī citu mediju tehnoloģiju meistari. Tomēr šī ēka var tikt izmantota ne tikai kā mācību komplekss.

Tās centrālā telpa ir tā sauktais “blackbox” jeb “melnā kaste”, kuras izmēri, funkcionalitāte, skaņas un gaismas operēšanas iespējas ļauj šeit attīstīt lielus kino filmēšanas vai skaņu ierakstu projektus.

Šāda melnā kaste ir, ja ne vienīgā, tad viena no retajām Baltijas valstīs.

RMMT direktors Gvido Zilūzis norādīja, ka “blackbox” zāle tika būvēta ar domu, lai piesaistītu kino projektus, kas noderētu, lai apmācītu audzēkņus un redzētu pasaules pieredzi. Zālei ir arī laba skaņas izolācija, ir doma, ka zālē varētu ierakstīt arī simfoniskā orķestra ierakstus.

Ēkas projektētāji, birojs “MADE arhitekti”, uzsver – šis projekts bijis veiksmīgs arī sadarbības ziņā, kas lielā mērā palīdzēja pārvarēt projektu attīstībā biežus birokrātiskus šķēršļus. “Tā ir viena no mūsdienu sērgām, kādā veidā šie Eiropas finansētie projekti tiek sabojāti – šī pati birokrātiskā procedūra ir tik ilga, ka neatliek laiks projektēt, neatliek laiks būvēt, neatliek laiks padomāt, kā būtu vislabāk darīt. Šis projekts ir ļoti veiksmīgas sakritības rezultāts,” atzina arhitekts Miķelis Putrāms.

Ēkas projekta īstenošana ir izmaksājusi aptuveni divus miljonus eiro, kas ir gandrīz puse no kopējā tehnikuma kompleksa renovācijas projekta. Daļa līdzekļu ir Eiropas nauda, daļu segusi pati mācību iestāde.

Bijusī direktore norādīja, ka bija paredzēts renovēt arī ieejas mezglu un sabiedrisko korpusu, taču tā bijuši spiesti atteikties, lai varētu tapt šis korpuss

Pateicoties jaunajam korpusam, Mākslas un mediju tehnikumā rodas iespēja attīstīt arī jaunas studiju programmas. Tā, piemēram, nākamajā mācību gadā šeit varēs apgūt arī gaismošanas un skaņu operatora profesijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti