Kultūras ziņas

Populārās kinozvaigznes un grāmatu varones Lotes autori Rīgā

Kultūras ziņas

Koris "Sōla" "Vīnes festivāla" nakts mēģinājumos

Fotomēnesis Rīgā

Rīgas Mākslas telpā «Fotomēneša 2014» centrālais notikums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 8.maija Rīgas Mākslas telpu pārņems "Rīgas Fotomēnesis 2014", līdz 5.jūnijam piedāvājot savu centrālo notikumu - izstādi „Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija”. Savukārt Rīgas Mākslas telpas Intro zālē tajā pašā laikā būs cits fotomēneša notikums - zviedru mākslinieka Dawid personālizstāde "Rost / Rust (Rūsa)".

Astoņu valstu mākslinieku darbi izstādē "Viewfinders"

Izstādē "Viewfinders. Laikmetīgā Baltijas un Ziemeļvalstu fotogrāfija" piedalās mākslinieki no astoņām valstīm - Tobiass Feldts un Klāra Šelstrēma (Zviedrija), Sāra Bjarlanda (Somija), Marge Monko (Igaunija), Pauls Kuimets (Igaunija), Astrida Kruse Jensena (Dānja), Marija Šovolda (Norvēģija), Pjeturs Tomsens (Islande), Mindaugs Ažušilis (Lietuva), Indre Šerpitite (Lietuva), Sāra Geratsa (Norvēģija), Joahims Fleinerts (Dānija), Larss Tunbjorks (Zviedrija) un divi Latvijas mākslinieki – Ieva Epnere un Ivars Grāvlejs.

Izstāde fokusēta uz cilvēka sevis meklējumiem mūsdienu pasaulē, viņa privāto telpu un pašam sev uzdotajiem jautājumiem. "Viewfinders" autorus vieno piederība laikmetīgajai fotogrāfijai, par ko liecina ne tikai tas, ka darbi tapuši pavisam nesen, bet arī mākslinieku domu laikmetīgums un interese strādāt ar aktuālām tēmām.

Izstādes kuratore Inga Brūvere, pētot un iepazīstot situāciju Baltijas un Ziemeļvalstu pēdējo gadu fotomākslā, atklājusi galvenās tēmas fotomākslā. Viņas redzeslokā no blīvā tēmu loka drīz vien izkristalizējās dažas skaidri redzamas, reģionam raksturīgas tendences:

interese reflektēt par urbāno kā cilvēka un dabas sadzīvošanas problēmu; interese par pagātni, kas sasniedzama caur personiskām un citu ļaužu atmiņām; mūsdienu sieviešu fokusēšanās uz savu ikdienu, nereti ļaujot to iekrāsot sapņainām, sirreālām iedomām. Un visbeidzot arī tieksme savu dzīvi un apkārt notiekošo vērtēt ar veselīga humora devu. Izstādes dalībnieku darbos minētās iezīmes dažbrīd pārklājas intensīvi krustu šķērsām, bet brīžam ir tikai viegli nojaušamas.

Zviedru mākslinieka Dāvidsona "Rūsa"

Kamēr Rīgas Mākslas telpas galvenajā zālē būs skatāma izstāde "Viewfinders", tikmēr Intro zālē notiks zviedru mākslinieka Dawid personālizstāde "Rost / Rust (Rūsa)".Dawid. 6371.05 no sērijas Rost / Rust, 1985

Bjērns Dāvidsons (1949), kurš pazīstams ar pseidonīmu Dawid, ir viens no Zviedrijas atzītākajiem un zināmākajiem fotomāksliniekiem. Dāvidsona karjera aizsākas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados.

Kritiķi Dāvidsonu nodēvējuši par pēdējo modernisma un pirmo postmodernisma pārstāvi.

Izstāde "Rost / Rust" ir viena no slavenākajām mākslinieka sērijām. Pirmā "Rost / Rust" izstāde notika 1983. gadā Modernās Mākslas muzejā (Moderna Museet) Stokholmā, izraisot daudz pretrunīgu diskusiju par fotogrāfiju kā mākslas mediju.

Dawid. 1056 no sērijas Rost / Rust, 1983Autors savas fotogrāfijas iegūst bez fotokameras palīdzības, izmantojot fotogrammas tehniku. Uz lielformāta 8x10 collu negatīviem tiek novietoti dažādi priekšmeti, piemēram, skārda plāksnes, instrumenti un pēc tam negatīvs tiek eksponēts gaismā. Tad negatīvs tiek attīstīts un no tā kopēts fotopalielinājums.

Uz Rīgu izstādi atveda kuratore un galerijas „Grundemark Nilsson Gallery” (Berlīne / Vācija) pārstāve Nina Grundemark (Zviedrija).

8.maijā plkst.16 Rīgas Mākslas telpā notiks tikšanās ar abu izstāžu māksliniekiem un kuratoriem.

Vairāk par "Rīgas Fotomēneša 2014" programmu vietnē rigaphotomonth.com.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti