Rīgas Kino muzejs svinēs savu 30.gadskārtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgas Kino muzejs ceturtdien, 1.martā, svinēs 30. gadskārtu, savās telpās pulcējot bijušos un esošos darbiniekus, kino vides pārstāvjus, draugus un partnerus no dažādām jomām, informē muzeja kuratore Agnese Logina.

Ideja par Rīgas Kino muzeja izveidošanu radās "Kino dienās" 1986.gadā. 1988.gadā dots apstiprinājums iecerei Rīgā veidot Kino muzeju, un sākās plānošanas darbs. Pēc PSRS sabrukuma plānos tika ieviestas korekcijas, un Rīgas Kino muzejs vairākas reizes mainīja atrašanās vietu.

Piemēram, periodā starp 1994. un 1998. gadu Rīgas Kino muzejs bija atrodams Krāslavas ielā, bijušajās nelikumīgās tipogrāfijas “Cīņa” telpās, kur tika veidotas izstādes mākslinieces Ievas Romanovas vadībā, kas savu sadarbību ar Kino muzeju turpināja arī 1998. – 2006. gadā, kad muzejs pārcēlās uz Šmerli, Rīgas kinostudijas telpām.

2006.gadā reorganizācijas rezultātā Kino muzejs kļuva par daļu no Nacionālā kino centra un atgriezās sākotnēji iecerētajā adresē – Vecrīgā, Peitavas 10. Pirmā izstāde jaunajās telpās – "Jāņa Streiča mistērijas", kas tiek atklāta, svinot režisora 70 gadu jubileju 2006.gadā. Turpmākajos gados Rīgas Kino muzejs veidoja plašas izstādes, piemēram, "Rolanda Kalniņa aizliegtais laiks", "Kustības fenomens", "Rīgas puika Sergejs Eizenšteins" un citas.

Finanšu krīzē Kino muzejs piedzīvoja vēl vienu reorganizāciju, 2010. gadā kļūstot par Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) struktūrvienību. Muzeja telpas atrodas Vecrīgā, Peitavas 10, savukārt krājums atrodas Talsu ielā 1, LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzeja ēkā.

Rīgas Kino muzejs regulāri rīko izstādes gan Vecrīgā muzeja telpās, gan ārpus tām. Kopš 2017. gada oktobra muzejā apskatāma pastāvīgā ekspozīcija "Aizekrānija" par kino veidošanu un tehnoloģisko attīstību. Muzejā tiek regulāri rīkotas mini izstādes, šobrīd apskatāma "Uldis Brauns un "235 000 000"", kā arī iespējams apmeklēt izglītojošas nodarbības, ekskursijas un dažādas darbnīcas. Kino muzejs regulāri rīko kinolektorijus, piemēram, sadarbībā ar kinoteātri "Splendid Palace" šobrīd jau 13. sezonu piedzīvo kinolektorijs "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt", un nodarbojas ar latviešu kino mantojuma saglabāšanu, popularizēšanu, pētniecību un kontekstualizēšanu.

Logina atzīmē, ka Rīgas Kino muzejs ir vienīgais nozarei veltītais muzejs Latvijā, kas nodarbojas ar latviešu kino mantojuma vākšanu, pētīšanu, aprakstīšanu, popularizēšanu ar izstāžu darbu, izglītojošām nodarbībām dažāda vecuma bērniem, regulāriem kino lektorijiem, diskusijām un dažāda veida pasākumiem, klāstīja muzeja pārstāve.

Kino muzeja misija ir – piedāvāt augstas kvalitātes kultūras produktus, veidot un veicināt kvalitatīvu un daudzveidīgu audiovizuālo vidi un izglītotu, kompetentu auditoriju, nodrošinot kino zināšanu pieejamību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti