Kultūras ziņas

Viens pret vienu. Fotogrāfijā un ISSP galerijā

Kultūras ziņas

"20 pavasari" un "Zūdošais Torņakalns"

Noskaidrots labākais jaunais fotogrāfs

Rīgas Fotomēneša balva labākajam jaunajam fotogrāfam piešķirta Filipam Šmitam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Turpinās festivāls “Rīgas Fotomēnesis 2020”, un tā laikā tradicionāli tiek noskaidrots arī “FK Balvas” ieguvējs jeb Latvijas labākais jaunais fotogrāfs. Konkursu rīko žurnāls “Foto Kvartāls”, un šogad balvas laureātu žūrija izvēlējās no 33 pretendentiem. Par labāko atzīts Filips Šmits.

Vērīgākie rīdzinieki un pilsētas viesi jau būs pamanījuši, ka dažas Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietas kopš 1. jūnija rotā mākslas foto. Tas ir Rīgas Fotomēneša projekts “Dīkstāve”. Tajā piedalās 11 fotogrāfi, starp viņiem arī tādi, kuri tikai sāk profesionālo karjeru. Filipa Šmita darbs aplūkojams pieturvietā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja.

Lai apzinātu jaunos talantus, Fotomēneša laikā tiek pasniegta arī žurnāla “FK” jeb “Foto Kvartāls” balva. Festivāla organizatori paziņojumā medijiem norāda, ka "FK Balvas" mērķis ir piedāvāt platformu jaunajiem fotogrāfiem, lai ar saviem darbiem sasniegtu plašāku auditoriju. Fināls šogad norisinājās vebinārā platformā “Zoom”, kur fotogrāfi uzstājās ar savu darbu prezentācijām, kuras vērtēja starptautiska žūrija – žurnāla “Bird In Flight” fotoredaktore Ļoļa Goldšteina no Kijevas, neatkarīgais kurators Braņislavs Stepaneks no Bratislavas un žurnāla “FK” galvenais redaktors un festivāla "Rīgas Fotomēnesis" direktors Arnis Balčus. Finālu vēroja arī vairāki simti skatītāji “Zoom” un “Facebook” tiešraidē.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"FK Balvas" ieguvējs Filips Šmits (1996) ieguvis bakalaura grādu modes fotogrāfijā Londonas Mākslas universitātē, ikdienā strādā par fotogrāfu, kā arī piedalās modes un mūzikas klipu filmēšanā. Savos darbos viņš pēta jauno, pilsētvidē augušo paaudzi un tās attiecības ar dabu un smagu fizisku darbu. Žūrija atzinīgi novērtēja viņa darbus, kuros saplūst momentuzņēmuma, modes un kino estētika.

"Filipa fotogrāfijas valoda ir mūsdienīga, to saprot viņa paaudze. Domāju, ka viņam ir vēl liels potenciāls, ko realizēt nākotnē," atzīst žūrijas loceklis Arnis Balčus.

No desmit finālistiem žūrija uzteica vēl divu fotogrāfu darbus – Adelīnas Kalniņas un Antras Ošas: "Pats galvenais nav skaistas un kvalitatīvas fotogrāfijas vai izsmalcināta un oriģināla koncepcija, bet spēja visas sērijas ietvaros nodemonstrēt savu prasmi izmantot fotogrāfijas valodu, lai artikulētu savu pasaules redzējumu. Visi trīs autori piedāvā atšķirīgas pieejas fotosēriju veidošanā – sākot ar klasisko stāstījumu un beidzot ar konceptuāla rakstura vēstījumiem. Var teikt, ka finālisti kopumā raksturo to, kas šobrīd notiek laikmetīgājā fotogrāfijā."

Balva Filipu Šmitu motivē stādāt pie jauniem darbiem. Viņš uzsver: "Man ir liels prieks būt izvēlētam un novērtētam starp Latvijas jaunajiem talantiem. Šī atzinība noteikti iedvesmo strādāt smagāk, lai nestu savu vīziju un vizuālo valodu arī tālāk pasaulē."

"FK Balvas" uzvarētājs tika izvēlēts no 10 finālistiem, kas šoreiz bija – Adelīna Kalniņa, Aleksandrs Vasiļevskis, Anna Dzērve, Antra Oša, Diāna Sutugina, Filips Šmits, Henri Laķis, Jānis Škapars, Marija Luīze Meļķe un Oskars Artūrs Upenieks.

Vairāk par festivāla pasākumiem var uzzināt festivāla mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti