Kultūras rondo

“Dievs. Daba. Darbs” uz teātra “Joriks” skatuves

Kultūras rondo

Luksemburgas latviešu koris „Meluzīna” aktīvi gatavojas Dziesmu svētkiem

No aprīļa līdz jūlijam norisināsies Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2018

Rīgas Fotogrāfijas biennāle pievēršas attēla kultūras dažādībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles uzmanības fokusā šogad ir attēls un attēla kultūra, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" norāda viena no biennāles rīkotājām mākslas zinātniece Šelda Puķīte.

“Mums patiesībā vairāk interesē attēla kultūra kā tāda. Tā nav tikai fotogrāfija, tā var būt ideja vai tas, kā redzam pasauli, kā skatāmies uz lietām, kā uzņemam informāciju ar redzes palīdzību, kā patērējam mūsdienu attēlu,” skaidro Puķīte.

Viņa arī norāda, ka mūsdienās plašsaziņas līdzekļos arvien mazāk ir teksta, bet pieaug attēlu daudzums, jo tos spējam ātri nolasīt un uztvert. Puķīte vērtē, ka lielajam attēlu daudzumam ir savi plusi, jo “vizuālais reizēm stāsta vairāk nekā teksts, kuru ierobežo valoda. Var iztēloties lietas, ko autors nemaz nav domājis”.

“To var skatīties pozitīvi, kā ideju, kas paplašina to, ko nevar pateikt vārdiem. Tajā ir arī liela daļa kritikas, jo daudz zaudējam, uztverot pasauli tikai caur attēliem un virsrakstiem, kas var būt mānīgi. Nemēģinot iedziļināties, tie var radīt savādāku iespaidu par tēmu, cilvēku, jautājumu pozitīvā un negatīvā nozīmē,” norāda Puķīte.

Fotogrāfs Reinis Hofmanis atklāj, ka viņš savos darbos vairāk domā par konkrētām tēmām, tās sašaurinot. Biennāles ietvaros mākslinieks piedalās trīs projektos, kurus pats apvieno ar vārdu "Varoņi". Tās būs portretu sērijas. Viena no tām iekļaujas izstādē "Šodien es esmu nāriņa. Rīt es būšu vienradzis", kuru 6. aprīlī atklās galerijā "MuseumLV", otra būs vērojama pilsētvides projektā “Es vēlos tevi”. Tāpat Reinis Hofmanis vadīs meistarklases biennāles ietvaros.

Savukārt fotogrāfe Kristīne Madjare piedalījās Rīgas Fotogrāfijas biennāles balvas "Meklējam jauno fotogrāfijā!” konkursā. Viņas, kā arī divu citu finālistu – Diānas Tamanes (Latvija) un Tāvi Suisalu (Igaunija)'- darbus varēs aplūkot Rīgas Mākslas telpas Intro zālē. Kristīne Madjare konkursam piedāvāja darbu sēriju “Patvērums” – tēma ir par ciešanām, sāpēm, par robežu starp sāpēm un dziedēšanu.

“Mani tā tēma tik ļoti interesēja, ka es sāku meklēt un pētīt kristīgā komūnā, kur cilvēki cieš no atkarībām,” atklāj māksliniece.

No 5. aprīļa līdz 8. jūlijam Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros Rīgā, Liepājā, Cēsīs, Daugavpilī un Tartu norisināsies starptautisks laikmetīgas mākslas notikums Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2018. Biennāle piedāvā plašu izstāžu, performanču, diskusiju un meistarklašu programmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti