Kultūras ziņas

Žanna Ņemcova par Krievijas dokumentālo kino

Kultūras ziņas

Atklāta Imanta Ziedoņa bibliotēka

Ungāru animācijas filmas Rīgā

Rīgā skatāmas Ungārijas animācijas filmas bērniem un pieaugušajiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ungāru animācijas kino ir gadu desmitiem senas tradīcijas un panākumi starptautiskos festivālos. Jaunākās paaudzes ungāru animatoru darbus Ungārijas dienu ietvaros varēs vērot arī Rīgas publika. ''Kino Bize'' 29. un 30. oktobrī izrāda labākās pēdējās desmitgades filmas un Mahoja Naģa Mākslas un dizaina universitātes studentu darbus. Bet 3. novembrī turpat būs īpašs animācijas filmu seanss bērniem.

Ungāru animācijas kino savu vēsturi skaita no pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem. Tomēr laikmetīgo animācijas kino posmu tā piedzīvo nepilnus 40 gadus. Galvenokārt pateicoties Mahoja Naģa Mākslas un dizaina universitātes Animācijas nodaļai.

Mahoja Naģa Mākslas un dizaina universitātes starptautisko programmu vadītāja Gabriela Naģa stāsta: “Ar daudzām no mūsu animācijas filmām ir uzaugušas paaudzes. Mums ir daudz animācijas seriālu, filmiņu bērniem. Bet tāpat ir populāras filmas pieaugušajiem.

Bet, kas ir svarīgi šobrīd, ka animācija nav tikai bērnu filmas. Tā attīstās plašāk.

Tehniski to izmanto arī filmētajā kino, reklāmās un citur. Tā kā animācija izpaužas arī citās darbības jomās.”

Ungārijas dienu ietvaros oktobra pēdējā nedēļā ''Kino Bize'' izrādīs labāko animācijas filmu retrospekciju. Tās būs īsfilmas, kuru autori ir Mahoja Naģa Mākslas un dizaina universitātes studenti.

Gabriela Naģa spriež – tā kā šo animācijas filmu veidotāji lielākoties ir jauni cilvēki, filmu stāsti visspēcīgāk uzrunās tieši jauniešus. Tomēr, norāda Naģa, ir izņēmumi:

“Piemēram, filma par garajiem matiem, kas ir par vecu sievieti un simboliskā veidā stāsta par novecošanu. Bet kopumā virziens ir svaigs, inovatīvs un ļoti eksperimentāls.

Tāpat esmu pārliecināta, ka atsevišķas filmas nevarētu radīt cilvēki gados. Par to liecina gan tēmas, gan filmu stils.”

Filmas tiks izrādītas trīs seansos. 29. un 30. oktobrī tā būs animācija pieaugušajiem. Bet svētdien, 3. novembrī, izrādīs bērnu filmiņas.

“Programma ir interesanta ar atšķirīgo. Tāpat arī tehnoloģiju jaunievedumi,” stāsta Naģa. “Dažas no filmām ir vairāk domātas bērniem. Viena, piemēram, ir ungāru pasakas versija animācijā. Citā izmantota papīra figūru krāsošanas tehnoloģija, iegremdējot tās ūdenī vai tintē. Pamatideja ir radīt pasauli, kas pamatā arī ir animācijas ideja.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti