Kultūras ziņas

Šodien pirmizrāde spēlfilmai "Džimlai Rūdi Rallalā!"

Kultūras ziņas

Top Liepājas koncertzāle "Lielais Dzintars"

Slavena kara foto žurnālista izstāde Rīgā

Rīgā skatāma slavena kara fotožurnālista izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ziva Korena dokumentālās fotogrāfijas visbiežāk skar kara, nabadzības, dabas katastrofu vai neārstējamu slimību mocītu cilvēku dzīves atainošanu. Pasaules atzinību viņš ieguva pirms 20 gadiem, kad apstākļu sakritības dēļ kļuva par pirmo fotogrāfu, kurš iemūžināja 1995.gadā terorista uzspridzinātu pasažieru pārpildītu autobusu Telavivā. Ar ceļojošo izstādi Rīgas domes telpās fotogrāfs grib lauzt pasaulē valdošo ne pārāk pievilcīgo priekšstatu par viņa dzimteni Izraēlu.

Zivs Korens dokumentējis izraēliešu-palestīniešu konfliktu, atspoguļojis nabadzības problēmas, cunami Dienvidaustrumāzijā, zemestrīci Haiti, AIDS Dienvidāfrikā un citus sāpīgus notikumus. Fotogrāfs saņēmis virkni prestižu apbalvojumu.

Atšķirībā no pārējām viņa izstādēm, šī - "Fotomirklis Telavivā" - beidzot skatītājā raisa smaidu nevis asaras, smej fotogrāfs. Lai cik šausmīgus skatus viņš būtu fotografējis iepriekš, emocionālo imunitāti pret nelaimi un laimi neesot iespējams un arī nevajagot iegūt.

Ja tu nejūti to, ko fotografē, fotogrāfija neizdosies. Ar savam fotogrāfijām gribu skatītājam ne tikai parādīt, bet arī likt just to, kas bildē redzams,” stāsta fotogrāfs Zivs Korens. „Ja fotogrāfs nav nokoncentrējies un varbūt negrib fotografēt to, ko apņēmies, tas atspoguļojas iznākumā.”

Korens piekrīt – izstāde varbūt neatbilst šī brīža pasaules aktualitātēm. Kaut arī katra agresijas iemūžināšana viņā atstāj neizdzēšamas rētas, ja radīsies iespēja, viņš noteikti došoties fotografēt arī notikumus Ukrainā.

Manuprāt, Ukrainas un Krievijas gadījumā ir daži apspriešanas vērti jautājumi. Viens no tiem - politkorektums un populāras retorikas lietojums, neskatoties uz to, vai tā ir patiesība vai meli,” norāda fotogrāfs.

Līdzīgi kā kara foto arī šajās izraēliešu bezbēdīgās ikdienas ainiņās neviens nav speciāli gatavojies kadram. Zivs Korens teic, ziedus un putnus nekad nespētu fotografēt, viennozīmīgs skaistums viņu gluži vienkārši nevilina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti