Kultūras ziņas

Liepājas teātrī pulcējas modes un teātra cienītāji

Kultūras ziņas

Sācies festivāls "Summertime – aicina Inese Galante"

Čehu avangardistu fotoizstāde

Rīgā skatāma čehu avangarda fotogrāfu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

VEF kultūras pils Skulptūru zālē nupat atvērta izstāde "Krāsu fotogrāfija". Tās autori ir čehu avangarda un postmodernisma fotogrāfi Lukāšs Jasanskis un Martins Polāks. Viņi ir vieni no atzītākajiem autoriem čehu laikmetīgajā mākslā. Viņu darbus raksturo ironija, banalitāte, kā arī garlaicīgu, šķietami ikdienišķu tēmu izvēle un apzināts neveiklums.

VEF kultūras pilī atklātā čehu avangarda fotogrāfu Lukāša Jasanska un Martina Polāka izstāde ir daļa no fotogrāfa Ivara Grāvleja projekta "Starp fotogrāfu un (ne)fotogrāfu". Tā iecere ir testēt un manipulēt ar fotogrāfijas māksliniecisko vērtību un kvalitāti dažādās kopsakarībās un kultūrvidēs.

"Es nolēmu, ka jāorganizē foto izstāde foto klubu kontekstā, lai atnāktu foto kluba biedri un ne tikai, protams. Ceru, ka atnāks arī vairāk publikas, kas ir ieinteresēti laikmetīgajā mākslā, bet savukārt tie, kuri atnāks no foto kluba vides, viņi pateiks, ka viņi nemāk fotografēt. Starp citu, atklāšanā tas arī notika - ļoti liela kritika, ka viņiem ir neparieza kompozīcija, elementi ir nogriezti, ka nav atstāti kaut kādi elementi un tā tālāk. Tādā ziņa šis projekts veiksmīgi realizējās," stāsta fotogrāfs, izstādes kurators Ivars Grāvlejs.

Lukāšs Jasanskis un Martins Polāks ir studējuši, taču savu brīvdomīgo uzskatu dēļ studijas FAMU jeb Prāgas Izpildītājmākslas akadēmijas Kino un televīzijas fakultātes fotogrāfijas nodaļā tā arī nepabeidza. Mākslinieki jau kopš 1985.gada strādā kopā un turpina čehu avangarda fotogrāfijas tradīciju. Tai atbilstoša ir arī izstādes vieta Rīgā - VEF kultūras pils izraudzīta tās padomju estētikā ieturētā interjera dēļ, kas lieliski papildina izstādes ieceri.

"Tas, ko jūs redzat šeit, ir foto cikls klasiskā stilā. Iedvesma tam ir rasta klasiskajā, kā arī renesanses un baroka glezniecībā. Tam uzslāņojas foto pastkartes, bet šeit ir kaut kas arī no septiņdesmito gadu reklāmas. Tas ir postmoderns klasiskas mākslas un zemāka līmeņa popārta sajaukums," pauž fotogrāfs Martins Polāks.

Čehu fotogrāfu darbi Latvijā tiek izstādīti pirmo reizi. Izstāde VEF kultūras pilī aplūkojama divas nedēļas - līdz 25.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti