Rīgā sākas «Franču dokumentālā kino dienas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 21.līdz 27.maijam Kaņepes Kultūras centrā bez maksas demonstrēs īpaši atlasītas franču dokumentālās filmas. Tās vieno interese par cilvēka un cilvēcības vietu mūsdienu industrializētajā pasaulē.

Kino vakariem Kaņepes kultūras centrā filmas atlasījis Franču dokumentālā kino dienu kurators Miks Valers. Visas stāstīs par mūsdienu cilvēku dažādās  sociālajās realitātēs. Kāda filma ir par bezpajumtnieku ikdienu pasaules apjūsmotajā sapņu pilsētā Parīzē. Cita – par Gruzijas bēru rituāliem un attieksmi pret nāvi un mirušajiem. Vēl kāda – par imigrantu bērnu skolas gaitām jaunā mītnes valstī.

“Filmas būs par cilvēcību. Tas ir tāds kopējais faktors,” Valers stāstīja. “Cilvēcību kā atbildi globalizācijai, kā atbildi ātrās ēdināšanas un ātrās dzīvošanas dzīvei, kur mēs bieži vien paskrienam kaut kam garām. Viegla izklaide tā nebūs, bet, manuprāt, tās nebūs arī smagākās dokumentālās filmas, kādas esam šeit rādījuši. Es centos atlasīt viņas pēc principa, ka jāliek domāt, bet pēc noskatīšanās neizej ārā pilnīgi nogruzījies.”

Valers nav kino profesionālis, bet azartisks kino skatītājs, kura aizraušanās pāraugusi iespējā savus favorītus parādīt citiem. Viņu neinteresē ne skaļi režisoru vārdi, ne filmām piešķirtie apbalvojumi. No vairāk nekā 100 filmām izraugoties astoņas, kuratora galvenais kritērijs bijis saturs.

Franču dokumentālā kino festivālu pirmdienas vakarā atklās filma “Atmiņas nākotne”, kas stāsta par jaunas meitenes ceļu vectēva radītas filmas restaurēšanā. Šeit varot vilkt paralēlas ar neseno Latvijas kino vēsturisko notikumu, kad Kannās izrādīja restaurēto Rolanda Kalniņa filmu “Četri balti krekli”, uzskata Valers.

“Skaidrs, ka uz lentēm saglabātais materiāls zūd, un tādēļ labi, ka ir mūsdienu tehnoloģijas, kas ļauj to restaurēt un parādīt cilvēkiem, kas nav bijuši klāt oriģināla radīšanas laikā,” viņš saka.

Visas filmas demonstrēs franču valodā ar angļu subtitriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti