Kultūras ziņas

Skolēnu Dziesmu svētki notiks plānotajā laikā

Kultūras ziņas

Jaunumi galerijās "Daugava" un "Māksla XO"

Rīgā mācīs pirmās filmas veidošanas biznesu

Rīgā meistarklases vadīs Kventina Tarantīno kino biznesa pasniedzējs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Maija beigās un jūnija sākumā Rīgā viesojas viens no zināmākajiem Holivudas filmu pasniedzējiem Dovs Simenss. Viņa filmu skolā savas gaitas ir sākuši tādi režisori kā Kventins Tarantīno vai Kristofers Nolans.

No 2. līdz 4. jūnijam Simensa meistarklases notiks arī “Forum Cinemas” Rīgā. Un tās vēstīs par to, kā neatkarīgu pilnmetrāžas spēlfilmu padarīt komerciāli veiksmīgu.

Neatkarīgais kino ir tas, kuru taisa par savu naudu, nevis Rīgas filmu vai Eiropas filmu naudu, atzina Dovs Simenss. Viņš uzsvēra – neatkarīgo kino veido par personīgajām finansēm, un veiksmīga neatkarīgā filma ir tā, kas atnes peļņu.

“Netaisiet īsfilmas!” aicināja kinobiznesa pasniedzējs un paskaidroja: “Pieļauju, ka pēdējo 25 gadu laikā Latvijā ir saražotas 50 tūkstoši īsfilmas, un neviena no tām nav pārdota. Protams, jūs varat doties uz festivālu, kur tiks pirktas biļetes un beigu titru laikā visi aplaudēs. Tomēr tajā brīdī jums ir vajadzīgs filmu izplatītājs vai aģents. Piemēram, kāds no jūsu filmu izplatītājiem – “Acme”, “Platforma” vai kāds cits, kurš spēj pārdot filmu nest peļņu.” 

Kā piemēru Simenss minēja vienu no saviem studentiem – Kventinu Tarantīno, kurš esot darījis tieši to, ko Simenss māca.  

“Viņam ir talants. To gan iemācīt nevaru,” atzina Simenss. “Viņš rīkojās vienkārši – 90 lappušu scenārijs, viena lokācija, kā toreiz jokoju: ielika vienā istabā un – uz priekšu!. Tā par savu naudu viņš uztaisīja pirmo filmu – “Trakie suņi” – un arī pēdējo “Pretīgais astotnieks”.”

Rīgā Simenss mācīs pirmās filmas veidošanas biznesu: “Soli pa solim, liekot vienu bankas čeku pie nākamā, atstājot jūsu ziņā scenāriju, režiju, montāžu, visu 90 minūšu spēlfilmas veidošanu. Tad es stāstīšu, kā to pārdot, izplatīt un pieteikt festivāliem. Tāpat arī, cik maksā festivāli, jo tie nav bez maksas.”

Dovs Simenss bijis neatkarīgais scenāriju vērtētājs un triju gadu laikā izlasījis apmēram divus, trīs tūkstošus scenāriju. Rakstījis arī grāmatu recenzijas, bijis producēšanas menedžeris un izpildproducents pie Rodžera Kormana, kur 25 gadu laikā tapa vairāk nekā 700 spēlfilmas.

“Katra no tām nesa peļņu, un es strādāju pie tā, lai tas tiktu plānots jau no paša sākuma,” noslēdza Simenss. “Es esmu visu laiku izcilākais filmu biznesa pasniedzējs vēsturē. Pateicoties pieredzei.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti