«Riga IFF»: Vitālija Manska «pretvalstiskā nostāja» un aktuālais krievu dokumentālais kino

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Iepriekš jau vēstīts, ka Herca Franka filma "Baiļu robeža" šogad kļūs par atklāšanas filmu vienlaikus divos starptautiskos kinofestivālos – Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (Riga IFF) un Krievijas prestižākajā neatkarīgo dokumentālo filmu festivālā „Artdocfest”, kas pazīstams ar savu brīvdomību un atklāto vēršanos pret valsts oficiālo politiku. Uz filmas „Baiļu robeža” pirmizrādi ieradīsies režisore Marija Kravčenko, kura pabeidza Herca Franka iesākto, un filmas Krievijas puses producents, „Artdocfest” prezidents kinodokumentālists Vitālijs Manskis, kura konflikts ar Krievijas Kultūras ministriju šobrīd ir mediju uzmanības centrā.

Manskis un Medinskis

Novembra vidū Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis paziņoja, ka ministrija nepiešķirs finansējumu festivālam „Artdocfest” un citiem režisora Vitālija Manska projektiem režisora „pretvalstiskās nostājas” dēļ.

Savukārt Manskis 28. novembrī sasauca preses konferenci, lai publiski paustu viedokli par ministra izteikumiem.

„24. mūsdienu Krievijas pastāvēšanas gadā pirmo reizi valsts ierēdnis paziņo to, ka Krievijas Federācijas pilsonis pēc kritiskiem izteikumiem par valsts dzīvē aktuāliem jautājumiem, kurš turklāt nav aicinājis ne gāzt varu, ne arīdzan pārkāpt Konstitūciju, būtībā tiek izslēgts no profesionālās darbības valsts sistēmas,” preses konferencē izteicās Manskis.

Kultūras ministrija, komentējot Manska viedokli, vēlreiz norādīja uz to, ka režisora izteikumi liedz ministrijai lemt par labu viņa projektu atbalstīšanai no valsts budžeta.

Lai gan sākotnēji ministrijas mājas lapā parādījās informācija par to, ka ministrijas ekspertu padome iekļāvusi Manska dokumentālās filmas "Родные" projektu finansējuma saņemšanai ieteikto projektu sarakstā, vēlāk finansējums tika atteikts.

Ministrija atzina, ka Manska projekts saņēmis pietiekoši daudz ekspertu balsu, lai nokļūtu starp valsts dotāciju saņēmējiem, taču ekspertu komisijas atzinumam ir tikai rekomendējošs raksturs.

Tāpat Krievijas Kultūras ministrija paziņojumā norādīja uz pienākumu efektīgi izmantot valsts budžeta līdzekļus. Ņemot vērā situāciju Ukrainā, kur Manskis ieplānojis uzņemt filmu, neviens nevar garantēt, ka filmas "Родные" projekts tiks īstenots. Sākotnēji tika nolemts atlikt filmas finansēšanu, līdz situācija Ukrainā būs stabilizējusies, bet vēlāk projekts noraidīts pavisam.

26. novembrī virkne pazīstamu Krievijas kinematogrāfistu vērsās pie Krievijas prezidenta ar lūgumu iejaukties, velkot paralēles ar padomju laikiem, „kad tika atņemta iespēja publicēties Zoščenko un Ahmatovai, noķengāts Šostakovičs un neļauts uzņemt filmas Tarkovskim un Germanam”.

 „Artdocfest" šogad notiks no 9. līdz 17. decembrim Sanktpēterburgā un Maskavā.

"Artdocfest" septiņas pirmizrādes Latvijas

 „Artdocfest/Riga” ir septiņu spēcīgu dokumentālā autorkino filmu Latvijas pirmizrādes, kas Riga IFF ietvaros notiks kinoteātrī “K.Suns”. Tā ir arī iespēja satikt vairāku filmu režisorus un veidotājus klātienē pirms filmu seansiem.

Dokumentālo filmu programma Rīgas festivālam veidota no dažādām pagājušā un šī gada „Artdocfest” festivāla programmām. Sešas visspilgtākās un talantīgākās autorfilmas (Latvijā visām būs pirmizrāde), kas veido pilnasinīgu tās pasaules portretu, kuras centrā ir Krievija un kas atspoguļo tās visaktuālākās problēmas un cerības.

Piemēram, filma „Kijeva-Maskava” – grupas „SROK” jaunais projekts – paralēli rāda divu galvaspilsētu dzīvi, kurās autori atrod un apspēlē līdzīgas, identiskas situācijas. Pirms pirmizrādes skatītājiem būs iespēja satikt vienu no filmas veidotājiem, montāžas režisoru Romanu Bondarčuku. Bet filma „PMR” ir igauņu režisoru Mēlisa Muhu un Kristīnes Normanas spilgts politisks farss par pirms 25 gadiem pašpasludināto, bet tā arī neviena neatzīto Piedņestras Republiku Moldovā. Šis darbs ir gandrīz kā laika mašīna, kas mūs pārceļ tāda veidojuma kā Jaunkrievija nākotnē un parāda, kas gaida tās iedzīvotājus pēc pārdesmit gadiem. Ar režisoru Mēlisu Muhu varēs tikties pirms filmas „PMR” seansa 4. decembrī, plkst. 18, kinoteātrī “K.Suns”.

Programmas centrālā filma ir pagājušā gada „Artdocfest” galvenās balvas ieguvēja, režisores Alinas Rudņickajas lente „Asinis”, kas zīmē noasiņojušas valsts tēlu. Mobilās asins pārliešanas stacijas melnbaltā ikdiena kļūst par stāstu par to, kā šķidrums, kas nodrošina dzīvību, daudziem Krievijas iedzīvotājiem kļūst par iztikas avotu un preci. Pirms filmas 4.decembrī plkst. 20, kinoteātrī “K.Suns” ievadvārdus teiks uz Latviju atvestās programmas kurators Vitālijs Manskis.

„Artdocfest” prezidenta Vitālija Manska darbs „Caurule” ir vēl viena pagājušā gada filma, absolūtā līdere starptautiskos kino festivālos saņemto balvu skaita ziņā, kā arī nacionālās kinobalvas „Nīke” ieguvēja. Filma seko Transsibīrijas gāzes vadam cauri Krievijai un Eiropai. Kamerai ceļojot gar gāzes vadu visā tā garumā, skatītājam ļauts ielūkoties dzīvēs un ainavās, kurās gāzes vadam ir centrālā loma. Ar Vitāliju Manski skatītāji varēs satikties pirms filmas „Caurule” Latvijas pirmizrādes 5. decembrī, plkst. 19.45, kinoteātrī “K.Suns”.

Par privāto dzīvi runā arī Madinas Mustafinas filma „Vēl mazliet, draņķi!” Šis darbs izpelnījās „Artdocfest 2013” žūrijas īpašo atzinību un satrieca skatītājus ar neiedomājami ciešu, pat galēju autores satuvināšanos ar savu varoni. Kazahstānas režisore Madina Mustafina ienirst aizliegtā, tabu teritorijā un stāsta par 18 gadus vecu meiteni Žeņu, kas patiesībā ir zēns. Arī šīs filmas režisore ierodas, lai tiktos ar skatītājiem 6. decembrī, plkst 19.30, kinoteātrī “K.Suns”.

Pilnu „Artdocfest/Riga”  piedāvāto dokumentālo filmu sarakstu un seansu laikus var atrast Rīgas Starptautiskā kino festivāla mājaslapā, biļetes nopērkamas kinoteātru un "Biļešu servisa" kasēs.

Kā iepriekš jau ziņots, Rīgas starptautiskā kino festivāls šogad notiek pirmo gadu un tā laikā no 2. līdz 12. decembrim 139 seansos būs iespēja noskatīties vairāk nekā 150 latviešu un Eiropas jaunāko un aktuālāko filmu, kā arī nozīmīgu kino darbu retrospektīvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti