«Riga IFF» tehnoloģiju maratonā uzvar risinājums, kas palīdz bērniem ar autismu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (Riga IFF) aizvadīta virtuālajai realitātei (VR) veltītā programma “Riga IFF Goes VR”. Tajā notika gan starptautisku ekspertu lekciju cikls, gan diennakti ilgs tehnoloģiju maratons – “Magnetic Latvia Hakatons". Hakatonā uzvarēja komanda, kura strādāja pie Latvijas Autisma apvienības uzdevuma, kas ļautu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem mazināt stresu, iepazīstot jaunu vidi virtuālajā realitātē, paziņojumā medijiem informē festivāla pārstāvji. 

Hakatonā šogad piedalījās kopumā sešas komandas, kas attīstīja gan "Riga IFF Goes VR" partneru definētos uzdevumus, gan strādāja pie savām idejām. Hakatona uzdevumus definēja vietējie mediji – "Delfi Campus" un žurnāls "Ir", kā arī nevalstiskās organizācijas – Latvijas Disleksijas biedrība, Latvijas Dabas fonds, Latvijas Autisma apvienība. Uzdevumus "Magnetic Latvia Hakatons" dalībniekiem sagatavoja arī kultūras organizācijas – Nacionālais kino centrs un Žaņa Lipkes memoriāls. Šo organizāciju iesaiste nodrošina vērtīgu fokusu uz katrai jomai aktuālām tēmām un problemātiku, kā arī ļauj noteikt precīzu mērķauditoriju potenciālajam projektam, uzsver festivāla organizatori.

Hakatonā uzvarēja komanda “CQR”, kas strādāja pie Latvijas Autisma apvienības definētā uzdevuma.

“CQR” veidoja virtuālās realitātes pieredzi, kas ļautu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem iepazīt jaunu vidi (piemēram, skolu) virtuālajā realitātē pirms došanās turp, tādējādi būtiski mazinot stresu.

Komandas dalībnieki balvā saņēma iespēju apmeklēt ''Digital Freedom Festival'', kas norisināsies no 14. līdz 15. novembrim un savu projektu prezentēt tur.

Otrās vietas ieguvēji strādāja pie projekta “The Living Room”, attīstot Žaņa Lipkes memoriāla definēto uzdevumu un veidojot empātiju rosinošu virtuālās realitātes pieredzi, kas bērniem un pusaudžiem ļauj izjust māju zaudējumu caur bērna  (pirmās personas) skatījumu, vēstot par 1941. gada Latvijā notikušo, kad straujās varas maiņas dēļ valdīja apdraudējums un nenoteiktība par nākotni. “The Living Room” komanda saņēma balvu no portāla "Delfi Campus" – "Delfi Plus" abonementus, biļetes uz “Astro'n'out” koncertu, kā arī reklāmas kampaņu 1000 eiro vērtībā.

Trešās vietas ieguvēji “VR Film School” attīstīja Nacionālā kino centra ideju par iespēju bērnus un jauniešus iepazīstināt ar Latvijas kino vēsturi. “VR Film School” saņēma balvas no "Magnetic Latvia". 

KONTEKSTS:

Rīgas Starptautiskais kino festivāls noris no 17. līdz 27. oktobrim. Festivāla organizatori uzsver, ka festivāla iesaiste virtuālās realitātes nozarē ir likumsakarīga atbilde uz tehnoloģiju un kinovidē valdošām tendencēm – VR tehnoloģijām kļūstot plašāk pieejamām, pieaug nepieciešamība pēc jauna satura; tā veidošanā tiek iedrošināti darboties kino nozares pārstāvji – studenti un profesionāļi, kam ir zināšanas audiovizuālās stāstniecības izveidē. Savukārt darbs ar jaunu mediju, kāda ir virtuālā realitāte, paplašina kino veidotāju darbības lauku. Tāpat tas ļauj mijiedarboties ar tehnoloģiju nozari, kurā šobrīd ir liels pieprasījums pēc darbaspēka, īpaši digitālā satura veidotājiem un izstrādātājiem. 

Reaģējot uz šīm tendencēm, Riga IFF jau otro gadu norisinās virtuālajai realitātei veltīta programma RIGA IFF GOES VR, kas tiek veidota sadarbībā ar producentu apvienību "Story Hub" un "Magnetic Latvia". Šajā programmā ir lekciju cikls starptautisku ekspertu – Džesikas Driskolas, Sonjas Božičas, Mikela Keldorfa un Vladimira Iliča – vadībā, kas aplūko vairākus ar VR izstrādi un izplatīšanu saistītus aspektus, kā arī diennakti garš hakatons, kurā dalībnieki, strādājot komandās, izveido VR projektu prototipus, kas paredzēti pielietojumam mācību procesos bērniem un jauniešiem. Uzsvars uz bērniem un jauniešiem paredzētu saturu ir viena no "Riga IFF Goes VR" veidotāju prioritātēm, lai panāktu, ka visjaunākā un visaktīvākā audiovizuālos medijus patērējošā paaudze digitālos medijus uzlūko ne tikai kā izklaidi, bet arī kā saistošu un vērtīgu mācībrīku. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti