Pārmijas

Pianists Daumants Liepiņš: Mājās "Klasika" vienmēr ieslēgta

Pārmijas

Reinsone: "Pandēmijas dienasgrāmata" liecina – cilvēki arī šodien raksta dienasgrāmatas

Riga IFF radošā direktore Sonora Broka: Meklējam filmas ar izteiktu režisora rokrakstu

«Riga IFF» radošā direktore Sonora Broka: Meklējam filmas ar izteiktu režisora rokrakstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Septītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls ("Riga IFF"), kas šoruden norisināsies no 15. līdz 25. oktobrim, aicina iesniegt pieteikumus četriem konkursiem. Turklāt īsfilmas cīnīsies par kandidatūru Eiropas Kinoakadēmijas balvai "Eiropas īsfilma 2021". "Tas ir jaunums kopš pagājušā gada – tagad esam to 24 Eiropas kino festivālu vidū, kas izvirza savu īsfilmu Eiropas Kinoakadēmijas balvai. Tas ir ļoti nozīmīgs, prestižs notikums," uzsver "Riga IFF" radošā direktore Sonora Broka.

Šogad līdzās jau nostiprinātajiem un starptautiski atpazīstamajiem Baltijas jūras un ziemeļvalstu reģiona pilnmetrāžas filmu, starptautisko īsfilmu un Baltijas valstu mūzikas video konkursiem pievienojas arī "Short Riga" Nacionālais īsfilmu konkurss, turklāt īsfilmas cīnīsies par kandidatūru Eiropas Kinoakadēmijas balvai "Eiropas īsfilma 2021".

Broka atgādina, ka jau šobrīd festivāla "Riga IFF" mājaslapā aktivizēta pieteikšanās uz visiem "Riga IFF" konkursiem. "Pieteikšanās būs iespējama līdz pat 1. jūlijam, bet Baltijas mūzikas video varēs pieteikt līdz pat 7. augustam, tā kā šobrīd laika ir gana," atzīmē Broka.

Par visām esošajām festivāla programmām Sonora Broka saka tā: "Tās visas ir mūsu zīmolu programmas, kurās ceram ieraudzīt daudz jauna, interesanta kino.

Kā likums, pilnmetrāžas filmu konkursā ļoti bieži tie ir debitantu darbi, līdz ar to mēs ceram būt jaunatklājēji kādam topošajam kino režijas talantam.

Piedalīšanās šajos konkursos ir ļoti interesanta gan vietējam skatītājam, gan arī ļoti noderīga pašiem kinorežisoriem, jo žūrijā aicinām gan ļoti prominentu starptautisku kinofestivālu pārstāvjus – Rīgā bijuši pārstāvji gan no Sansebastjanas, no Toronto, no Kannu kinofestivāla, gan dažādu filmu centru pārstāvjus, producentus un arī pašus filmu veidotājus, īpaši tos, kas iepriekšējos gados jau saņēmuši balvas."

Visas konkursam iesniegtās filmas gan nebūs iespējams publiski apskatīt, jo īsfilmu konkursiem tie ir pat vairāki tūkstoši, bet pilnmetrāžas konkursam – vairāki simti. "Protams, visas filmas redzēs žūrija.

Bet festivāla ietvaros būs redzamas aptuveni 10 pilnmetrāžas filmas no šīm iesniegtajām, kuras vērtēs starptautiska žūrija, savukārt īsfilmu konkursos to būs aptuveni 30.

Visas konkursā iekļautās filmas būs redzamas kinofestivāla ietvaros," uzsver Broka.

Sīkāki noteikumi režisoriem izlasāmi festivāla mājaslapā, tomēr lielākoties šie noteikumi ir reģionāli: “Ja runājam par pilnmetrāžas konkursu, tās ir Baltijas jūras valstis un Ziemeļvalstis. Žanrisku nosacījumu nav nekādu, tās var būt gan dokumentālās, gan spēlfilmas, gan jebkādi audiovizuāli eksperimenti. Savukārt īsfilmām starptautiskajā konkursā reģionālu nosacījumu nav nekādu – vērtējam tikai šo filmu mākslinieciskās kvalitātes. Meklējam filmas ar izteiktu režisora rokrakstu."

Labākās filmas visos četros konkursos būs skatāmas vairākos kinoteātros. Pilnmetrāžas konkursa filmas būs skatāmas kinoteātra "Splendid Palace" Mazajā zālē, savukārt īsfilmu konkurss ir atradis savu mājvietu kinoteātrī "Kino Bize".

Vai valstī izsludinātā ārkārtējā situācija kaut kādā veidā ietekmē arī "Riga IFF" sagatavošanās darbus? "Ne tik ļoti kā festivālus, kuru norises laiks ir pavasaris. Ceram, ka līdz rudenim šī situācija būs mazliet normalizējusies, bet protams, tas ietekmē darbu ar filmu tiesību turētājiem, jo lielākoties visi biroji šobrīd jau ir pārcēlušies uz attālinātu darbu," atzīmē Sonora Broka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti