Riga IFF prezidente: Dažu kinoteātru piedāvājums ir notrulinošs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Laikā, kad „dažu kinoteātru piedāvājums” ir notrulinošs, Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) mērķis ir audzināt skatītāju un veidot kritiski domājošu personību, intervijā Latvijas Radio sestdienas rītā sacīja festivāla vadītāja un vienlaikus Latvijas Kinoproducentu asociācijas vadītāja Aija Bērziņa.

„Latvijā situācija ar kino apmeklēšanu nav tik rožaina. Ja salīdzina ar Lietuvu un Igauniju, tad mums apmeklējums ir dramatiski zemāks. Pārsvarā repertuārs ir Holivudas grāvēji, un vēlējāmies šo piedāvājumu atšķaidīt ar māksliniecisku pārdzīvojumu,” teica Bērziņa.

Viņa arī piebilda, ka „dažos kinoteātros piedāvājums ir ļoti zemā līmenī un ļoti notrulinošs”. Tāpēc ir nepieciešams skatītāju audzināt un piedāvāt cita veida kino, kas agrāk bija skatāms festivālā „Arsenāls”.

Bērziņa atzina, ka cer uz festivāla izaugsmi. Viņa atminējās, ka savulaik Tallinas kinofestivāls mācījās no „Arsenāla”, taču Igaunijas festivāls pārauga „Arsenālu”. Tagad situācija ir apgriezta un Rīgā notiekošs festivāls cer kādā dienā apsteigt popularitātē un mērogā Tallinas festivālu. „Tas ir sapnis, bet, ja nesapņo, tad neko nesasniedz. (..) Diez vai ar viņiem būs tik viegli sacensties, bet kāpēc nē?” retoriski jautājot, prātoja Bērziņa.

Viņa arī izteicās par Igaunijā ražotās filmas „1944” nonākšanu ''Oskara'' balvas nominantu vidū. Bērziņa uzsvēra, ka tas ir lielas un mērķtiecīgas kampaņas rezultāts. „Realitāte ir skarba. Viss balstās uz mārketinga kampaņu. Igauņu filma nav slikta. Laba, politiski korekta filma, bet viņa nebija nevienā no pasaules klases filmu festivāliem. (..) Savukārt „Modris” bija Toronto festivālā [kas ir viens prestižākajiem kino pasaulē] (..). Liela daļa (Igaunijas) noslēpuma bija 60 000 eiro mārketinga kampaņā,” uzsvēra Bērziņa.

Viņa atzina, ka „žēl, ka pie mums ne vienmēr to saprot”. Tomēr, no otras puses, Latvijas kino ir labs potenciāls, ko pierāda vairāku filmas godalgotās vietas ārzemju kinofestivālos.

Riga IFF notiks no 15. līdz 25. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti