Riga IFF pirmizrādīs restaurēto Aivara Freimaņa filmu «Puika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) Baltijas kino programma “Home Made” 19. oktobrī tiks atklāta ar režisora un rakstnieka Aivara Freimaņa 1977. gada spēlfilmu “Puika”. Skatītājiem pirmo reizi būs iespēja redzēt Latvijas kino vēsturē nozīmīgās filmas restaurēto versiju. Filmu izrādīs kinoteātrī “Splendid Palace”.

Filma veidota pēc rakstnieka Jāņa Jaunsudrabiņa stāstu krājuma “Baltā grāmata”, scenārija līdzautors ir dzejnieks Imants Ziedonis. Darbība notiek 19. gadsimta beigās Latvijā, kur mazais kalpa dēlēns Jancis dzīvo kopā ar māti, vectēvu un vecomāti, un viņa pasaule nesniedzas tālāk par apvārsni. Dzīve rit saskaņā ar dabas cikliem – no ziemas caur pavasari, vasaru un rudeni līdz jauniem Jurģiem.


Filmas restaurācija šogad veikta studijā “Lokomotīve”, Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta "Kultūras mantojuma satura digitalizācija (1. kārta)" ietvaros digitalizējot un restaurējot Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva kinodokumentu kolekcijas. Restaurējamo filmu programma atlasīta sadarbībā ar Nacionālo kino centru un filmu nozares ekspertiem, informēja Nacionālajā kino centrā.

Šogad mūžībā aizgājušais režisors Aivars Freimanis (8.02.1936.–24.01.2018.) bija Latvijas poētiskā kino klasiķis un vairāku nacionālajai kinovēsturei būtisku filmu autors. Režisors ir arī viens no varoņiem dokumentālajā filmā “Laika tilti”, kas tapusi Nacionālā kino centra programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” un tiks demonstrēta “Riga IFF” programmā “Home Made” 20. oktobrī. 

2012. gadā Aivars Freimanis saņēma Nacionālā filmu festivāla “Lielais Kristaps” balvu par mūža ieguldījumu kinomākslā, savukārt viņa spēlfilma “Ābols upē” (1974) iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Filma “Puika” ir pirmais darbs Latvijas kinovēsturē, kam tika piešķirta Latvijas Kinematogrāfistu savienības jaundibinātā balva “Lielais Kristaps” kā gada labākajai filmai. 

Kā uzsvērusi portāla “Kino Raksti” galvenā redaktore Kristīne Matīsa: "Dokumentālista Aivara Freimaņa pirmā spēlfilma “Puika” ir atgādinājums par to, ka īstajā dzīvē viss notiek daudz pamatīgāk un nesteidzīgāk nekā mūsu šodienas klipu stilistikā. Jāpriecājas, ka restaurāciju piedzīvojusi arī šī filma, kas pati pirmā saņēma Latvijas nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps”, – lielais ekrāns un 21. gadsimta kvalitāte atkal ļaus adekvāti novērtēt operatora Dāvja Sīmaņa jutīgo darbu, kas savulaik ļāva filmai nopelnīt balvu par gleznieciskumu."
Biļetes uz seansu pieejamas festivāla mājaslapā.

RIGA IFF programma “Home Made”, kas šoruden izceļ tieši Latvijas filmas, ik gadu izrāda Baltijas kino ainavu raksturojošus darbus – filmas, kas tiecas uzrunāt skatītāju, pārvarot valsts un valodas robežas, tomēr apzinās savu izcelsmi un lepojas ar to.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti