Kultūras rondo

Izdejot un uzzīmēt: Artūra Virtmaņa un Danielas Vētras performance "Pret traģisko sienu"

Kultūras rondo

Klajā nākusi grāmata "Iļģuciema stikls". Ieskatāmies tematiskajā izstādē

Rīgas Starptautiskā kinofestivāla pilnmetrāžas filmu konkursa piedāvājums

Riga IFF pilnmetrāžas filmu konkursa piedāvājums – ko nepalaist garām?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sesto gadu Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (Riga IFF) norisinās pilnmetrāžas filmu konkurss. Tajā tiek iekļautas filmas, kuras ir tapušas valstīs ap Baltijas jūru – šogad to areāls aptver gan Ziemeļvalstis, gan Krieviju un Vāciju. Konkursa programma sākas 21. oktobrī.

Pārskatot astoņu filmu piedāvājumu, kurš iekļauts pilnmetrāžas filmu konkursā, iespaids rodas visai dramatisks – dokumentāls stāsts par ģimeni Amerikas Savienotajās Valstīs, kas cieš no narkotiku atkarības, slepkavība uz Krievijas zvejas treilera, noklusēti pagātnes notikumi Otrā pasaules kara laikā un kolektīvās uztveres sekas pēc teroristu iebrukuma Maskavas Dubrovkas teātrī mūzikla “Nord-Ost” izrādes laikā. Tostarp arī nacionālā pirmizrāde Jevgeņija Paškēviča jaunākajam darbam “Ko zina Klusā Gerda” ceturtdien, 22. oktobrī.

Filmas, kuras nepalaist garām, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” iesaka Riga IFF radošā direktore un pilnmetrāžas filmu konkursa programmas kuratore Sonora Broka un rakstnieks un filozofs Ilmārs Šlāpins.

“Ķibeles ar dabu”

Riga IFF radošā direktore un pilnmetrāžas filmu konkursa programmas kuratore Sonora Broka, ieskicējot konkursa skati, atzīmē filmu no Dānijas “Ķibeles ar dabu”, kuras režisors ir bijušais alpīnists Illums Jakobi. Režisors veidojis humoristisku skatījumu uz filozofa Edmunda Bērka dzīves posmu, kurā viņš dodas prom no ierastās vides – muižas – un meklē cildeno, jo ir pieņēmis, ka cildeno ir iespējams atrast pie dabas – dziļi mežā vai kalnos. Broka stāsta, ka galvenais filmas tēls ir nepieredzējis un nepiemērots šādai ikdienai, taču tas sniedz komisku pieskaņu: “Šis ir laikmetīgs komentārs arī mūsdienām un tam, kā cilvēks, kurš nav pieradis būt dabā, kā viņš saskaras ar mežonīgo dabas izaicinājumu.”

Filma "Ķibeles ar dabu" Riga IFF programmā – 23. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace".

"Mīlu, ilgojos un ceru tikties, vēl pirms mirstu"

Dāņu režisores Ēvas Marīe Rēdbro filma “Mīlu, ilgojos un ceru tikties, vēl pirms mirstu” uzņemta Amerikā. Tās galvenie varoņi ir jauna ģimene, kura cieš no narkotiku atkarības un kurā aug arī maza meitiņa. “Tas ir stāsts par apburto loku, ka šie cilvēki var mēģināt izrauties no šāda dzīves modeļa, taču ar vēlmi vien var arī nepietikt,” komentē Broka.

Filma "Mīlu, ilgojos un ceru tikties, vēl pirms mirstu" Riga IFF programmā – 21. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Dziļā miegā”

Broka iesaka arī jaunās debitējošās krievu režisores Marijas Ignatenko filmu “Dziļā miegā”. Filma šogad ir piedalījusies arī Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā. Filmu Broka raksturo kā variāciju par apburto princesi. Tās darbība norisinās kādā nelielā apdzīvotā vietā Ziemeļos, kur uz zvejnieku kuģa ir notikusi slepkavība un norisinās tās izmeklēšana. Tikmēr pati pilsēta atrodas letarģiskā miegā un apātijā. Kuratore uzsver, ka interesanti ir tas, ka epizodiskajās lomās redzamie zvejnieki ir reālas personas – “vīri bez zobiem un ar profesijas rūdījumu”.

Filma "Dziļā miegā" Riga IFF programmā – 21. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace".

 

“Andrejs Tarkovskis. Kino lūgsna”

Filmai “Andrejs Tarkovskis. Kino lūgsna” Riga IFF devis ceļavārdus “intīma dēla meditācija par tēva kino mantojumu – tam bija lemts kļūt par vienu no skaistākajām kino svētnīcām”. Filmā kinorežisora Andreja Tarkovska dēls Andrejs Tarkovskis izmantojis ļoti daudz no sava tēva filmētā. Piefilmēts klāt ir pavisam nedaudz. Kā atzīmē rakstnieks un filozofs Ilmārs Šlāpins – neuzmanīgs skatītājs pat varētu nepamanīt, kas no filmētā materiāla ir piefilmēts klāt un kas tur jau bijis. Viņš arī vērtē: “Filma ir interesanta ar to, ka tā kaut kādā ziņā ir ļoti neobligāta. Es pilnīgi varu iedomāties, kādus kino snobus sašutumā kliedzam – nu priekš kam to vajadzēja darīt, kāpēc vajadzēja ķerties klāt un graizīt, un pārlīmēt Tarkovska filmas. Bet tieši šī iemesla dēļ tas, ko viņa dēls arī izdarījis kā neobligātu rīcību, viņš to izdarīja vairāk priekš sevis, nevis priekš mums.”

Filma “Andrejs Tarkovskis. Kino lūgsna” Riga IFF programmā – 24. oktobrī kinoteātrī "Splendid Palace".


Pilnmetrāžas filmu konkursa starptautiskā žūrija, kurā Latviju pārstāv režisore Laila Pakalniņa, savu izvēli jau ir veikusi. Sonora Broka atklāj, ka visus žūrijas lēmumus šogad apkopos vienā video, kuru publiskos 26. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti