Kultūras ziņas

Kad caur asarām skan smiekli

Kultūras ziņas

Ungāru arfiste "Rīgas Biržā"

Rīgā sāk rādīt Ziemeļvalstu filmas

«Rīga IFF» pievēršas Ziemeļvalstu filmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pilnā sparā rit Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), un jau 20.oktobra vakarā piedāvā nobaudīt Ziemeļvalstu kino gardumus – deviņas nesen tapušas filmas programmā “Ziemeļu gaismas”. Festivāla rīkotāji atzīst, ka šī filmu programma nav īpaši jāreklamē, jo latvieši vienmēr ir bijuši lieli Ziemeļu kino cienītāji.

Ne tikai ģeogrāfiskā mērogā mēs esam tuvu Ziemļvalstīm, bet arī mūsu mentalitāte un rakstura īpašības ir cieši saistītas. Un tieši šī Ziemeļvalstu filmu programma piedāvā mums tik ļoti tuvu un saprotamu kino.

Filmu programmā iekļautas deviņas pēdējo trīs gadu spilgtākās Ziemeļvalstu filmas. Režisoru pulkā ir gan pilnmetrāžas filmu debitanti, gan klasiķi, piemēram, filmas “dogma95” dibinātājs un dalībnieks dāņu režisors Sērens Krāgs-Jākobsens, kā arī vairāku Berlīnes lāču īpašnieks un savulaik Oskaram nominētais zviedru vecmeistars Jans Trūels, kā arī melanholiskā norvēģu kinopoētisma pārstāvis Joahims Tīrs.

Jauno režisoru paaudzi pārstāv islandiešu režisors Jans Troils ar šī gada Kannu festivālā izrādīto filmu “Auni”. Šī Islandes un Dānijas kopražojuma filma caur melno humoru un dabas ainavām parāda Ziemeļu cilvēka ciešo saikni ar dabu un zemes tradīcijām. Par cilvēka un askētiskās Ziemeļu dabas tandēmu caur emocionālās krīzes pārņemto Martinu stāsta arī pēdējā laikā pasaules filmu festivālos pamanāmākā norvēģu filma “Ne savā dabā”, kuras režisors ir Ole Gjavera.

“Tā nav dabas filmu izlase. Nebūt, nē. Piemēram, Joakima Tīra jaunākā filma ir varbūt jau pavisam kaut kas cits, jo tā ir viņa pirmā svešvalodā taisītā filma. Angliski runājoši aktieri…un tas ir tāds kino, kurā mēs to norvēģu mentalitāti nojaušam vien pēc režisora rokraksta,” skaidro “Riga IFF” mākslinieciskā vadītāja Sonora Broka.

Ir vērts arī pieminēt dokumentālo kino. Šis ir aktrises Ingrīdas Bergmanes 100. jubilejas gads. Un viņai par godu zviedru režisors Stīgs Bjerkmans, balstoties uz aktrises dienasgrāmatām, vēstulēm un ģimenes kino arhīva, izveidojis dokumentālo filmu “Es esmu Ingrīda”. Režisors jau iepriekš ir veidojis dokumentālās filmas par tādām kino ikonām kā Ingmaru Bergmanu un Larsu fon Trīru.

“Ziemeļu kino zīmols ir ļoti konkretizējies un šī te programmas filmas no vienas puses to apstiprina, no otras tur ir gaidāmi arī pārsteigumi, kurus es aicinu nākt un pašiem piedzīvot,” aicina Broka.

Deviņas šobrīd vērtīgākās Ziemeļvalstu filmas no 20.oktobra līdz pat svētdienai ir iespēja noskatīties kino teātrī “Splendid Palace”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti