Riga IFF piedāvās jaunus seansa formātus un iekļaujošāku vidi apmeklētājiem ar invaliditāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), kas šogad norisināsies no 13. līdz 23. oktobrim, piedāvās Latvijā jaunus filmu skatīšanās formātus un vides uzlabojumus cilvēkiem ar dažāda veida invaliditātēm un funkcionāliem apgrūtinājumiem, informēja festivāla organizatori.

Riga IFF mērķis ir iestāties par drošu un pieejamu vidi un filmu kā kolektīvi piedzīvojamu notikumu, kas ir ikvienam sasniedzams. Pērn aizsākot pirmos soļus pieejamākai kino pieredzei, festivāls savā devītajā pastāvēšanas gadā velta īpašu uzmanība pieejamībai, lai Riga IFF seansi varētu pulcēt plašāku sabiedrību. 

"Kino apmeklējums cilvēkiem ar kustību un redzes apgrūtinājumiem, kā arī cita veida invaliditātēm, bieži vien ir sarežģīts vairāku apstākļu dēļ – ne visur ir padomāts par pieejamību seansu norises vietām, kā arī skaidrām norādēm vai pielāgotu saturu, tostarp piemērotu tulkojumu," skaidroja festivāla komanda, kas sadarbībā ar ekspertēm Velgu Polinsku un Diti Liepu ir izstrādājusi detalizētu un pārskatāmu informāciju vieglajā valodā. Šajā sadaļā ikviens festivāla apmeklētājs varēs uzzināt gan par festivāla telpu un tiešsaistes seansu pieejamību, gan transporta un piekļūstamības iespējām u.c. veida būtiskām seansa pieredzes praktiskajām detaļām. 

Festivāla rīkotāji izceļ šādas Riga IFF pieejamības prakses: daļa filmu festivāla programmā ir skatāmas tiešsaistē, ļaujot ikvienam ārpus Rīgas dzīvojošajam un personām ar kustību apgrūtinājumiem skatīties filmas. Festivāls arī piedāvā biļetes ar atlaidi festivāla apmeklētājiem ar invaliditāti, kā arī bezmaksas biļetes viņu pavadoņiem. Pie Riga IFF norises galvenās ēkas "Splendid Palace" pieejamas autostāvvietas cilvēkiem ar invaliditāti, savukārt "Splendid Palace" pielāgošana paredz, ka cilvēkiem ar kustību un redzes apgrūtinājumiem iespējams komfortabli iekļūt kinoteātra zālēs un orientēties ēkā. Citu valodu sarunu verbāla dialogu tulkošana latviešu valodā klātienes seansos cilvēkiem ar redzes apgrūtinājumiem palīdzēs uztvert filmu saturiski.

Festivāls piedāvās arī audio aprakstu seansu cilvēkiem ar redzes invaliditāti.

Audio apraksts ir prakse, kas piedāvā audio ieraksta formātā vājredzīgiem vai neredzīgiem kino apmeklētājam iegūt visaptverošu iespaidu par filmu (vizuālās darbības, mākslinieciskie paņēmieni, situatīvie risinājumi utt.). Šāds seanss būs pieejams Lindas Oltes debijas pilnmetrāžas spēlfilmai "Māsas". Filmas pirmizrādes seanss notiks klātienē 20. oktobrī pulksten 19.00 "Splendid Palace" Lielajā zālē. Filmas audio apraksts būs pieejams pēc festivāla bez maksas Riga IFF mājaslapā – to varēs ērti lejupielādēt telefonā vai citās viedajās ierīcēs un atskaņot filmas "Māsas" seansa laikā kinoteātros.

Riga IFF 15. oktobrī pulksten11.00 kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē piedāvās arī relaksēto seansu.

Tajā tiks izrādīta animācijas īsfilmu izlase. Šis seanss ir piemērots ikvienam skatītājam, kas vēlas kinoseansu pieredzēt mierīgākā vidē – ar pieklusinātu ekrāna skaņu un vieglu apgaismojumu. Šādi seansi citviet Eiropā ir ierasta prakse – nepieciešamības gadījumā tajos var brīvi pārvietoties pa zāli, seansa laikā klātesošs ir apmācīts personāls un seansa saturs ir pielāgots gan gados jaunai mērķauditorijai, kurai šis ir, iespējams, pirmais kino apmeklējums, gan skatītājiem, kam mierīgāka vide nepieciešama mentālu apgrūtinājumu dēļ. 

Nedzirdīgo kopienai festivāls piedāvās iekļaujošos titrus (closed captioning) –

tie paredz, ka titros latviešu valodā ir aprakstīta arī audio informācija (skaņas avoti, mūzika u.c.).

Iekļaujošie titri būs pieejami tikai tiešsaistes seansiem un sekojošām filmām: "Kluso salu fikcija", "Lūdzu, mazulīt, lūdzu", "Korsete", "Mēdeja", "Pēdējais cilvēks", "Visi ienīst Juhanu", "Nemiera gari", "Maija Isola – formas un krāsas meistare", "Kraukļa grava", "Konference", "Komēdijas karaliene" un "Ceļš". Tāpat ir paplašināts arī to filmu skaits, kuras ir skatāmas tiešsaistē – nu lielākā daļa Riga IFF programmas ir pieejama arī tiem skatītājiem, kuri nevar mērot ceļu uz festivāla klātienes norises vietām.

Tāpat festivāla norises vietas, īpaši "Splendid Palace", kinoteātris "Kino Citadele" un Latvijas Nacionālās bibliotēkas "Ziedoņa zāle" būs pielāgotas cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem vai tiem, kas ikdienā pārvietojas ar ratiņkrēslu. Norises vietās atrodas vai ir pieejama uzbrauktuve (rampa), domājot par cilvēkiem ratiņkrēslos; uz trepēm izvietoti kontrastējošu krāsu norādes cilvēkiem ar redzes apgrūtinājumiem, kā arī uzstādītas lielformāta zīmes, kas palīdzēs orientēties norises telpās. Par festivāla apmeklētājiem rūpēsies instruēti Riga IFF zāļu administratori – viņi nepieciešamības gadījumā, piemēram, sagaidīs pie norises vietu ieejām vai palīdzēs informatīvi.

Savukārt 17. oktobrī Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) teātra namā "Zirgu pasts" notiks kultūras pieejamībai veltītā "Erasmus+" projekta "Audio Description Against Exclusion" konference. LKA rīkotajā konferencē piedalīsies Latvijas kultūras profesionāļi, pētnieki un pasākumu rīkotāji, stāstot par kultūras pieejamību un dalīsies pieredzē, strādājot ar dažādām nevalstiskajām organizācijām un kopienām. Konferences izskaņā notiks atvērtā lekcija "Ar aizvērtām acīm dzīvot ir viegli" angļu valodā par audiovizuālās kultūras – filmu, to tulkojumu un festivālu – pieejamību, kuru vadīs Marta Začkeviča no Polijas titrēšanas un izglītības centra "Deskrypcja.pl" un Ugo Marsili no Redingas Universitātes Lielbritānijā. Riga IFF pieejamības stratēģijas izstrādē konsultējies ar abiem lektoriem, kuriem ir starptautiska pieredze pieejamības praksēs un darbā ar dažādiem titrēšanu formātiem.

Riga IFF aicina pieejamības seansu interesentus aizpildīt anketu – to var izdarīt šeit. Ar tās palīdzību festivāla komanda varēs sazināties ar personām, kurām būs interese par festivāla filmām, vienlaikus spējot rast labāko seansa formātu, laiku un palīdzību ar nokļūšanu līdz seansa norises vietai vai pieslēgšanos Riga IFF tiešsaistes platformai.

Ja ir nepieciešams nodrošināt īpašas piekļuves prasības vai radušies jautājumi, festivāls aicina rakstīt Riga IFF Klientu atbalsta centram uz e-pastu [email protected] vai zvanīt uz atbalsta tālruni +371 25 17 2090. Zvanīt var darba dienās no plkst. 10.00 līdz 17.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti