«Riga IFF» godina Ingrīdu Bergmani ar divām filmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar divām filmām – 1936.gadā tapušo melodrāmu „Intermeco” un šopavasar Kannu kinofestivālā izradīto dokumentālo filmu „Es esmu Ingrīda” – Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) godinās aktrisi Ingrīdu Bergmani, kurai šogad apritētu 100.

1930.gadu vidū Zviedrijas kinematogrāfā pārliecinoši bija ienākusi jauniņā Ingrīda Bergmane. Kopš bērna kājas sapņojusi par aktrises karjeru, meitene jau bija piedalījusies vairākās filmās, kad režijas veterāns Gustafs Molanders viņai piedāvāja atveidot galveno lomu melodrāmā „Intermeco” (1936), kurā galveno vīriešu lomu jau bija piekritis spēlēt Gesta Ekmans, tobrīd pati lielākā zviedru teātra un arī kino zvaigzne.

Melodramatiskais stāsts par pasaulslavenu vijolnieku, kurš iemīl savas meitiņas klavierskolotāju, taču nespēj pārcirst laulības saites, nebija pats oriģinālākais, taču skatītājiem patika, un filma „Intermeco” radīja pamatotu interesi par Ingrīdu Bergmani gan nacistiskajā Vācijā, kur Jozefs Gēbelss saviem padotajiem jau bija licis manīt, ka Vācijā pavisam drīz būs jauna kinozvaigzne, gan Londonā, gan arī Amerikā.

Filmu bija noskatījusies Holivudas producenta Deivida O.Selznika aģente Keja Brauna, kuras pārziņā bija ārvalstu talantu meklēšana, un savam priekšniekam viņa uzstājīgi ieteica novērtēt jaunās zviedrietes spēli. Selzniks tobrīd bija pilnībā pārņemts ar „Vējiem līdzi” filmēšanu, taču laiku, lai noskatītos „Intermeco”, viņš atrada, kā arī nolēma to reekranizēt Holivudas gaumē, galveno sieviešu lomu uzticot Bergmanei un piedāvājot viņai septiņu gadu darba līgumu, kas patiesībā nozīmēja, ka viņš ir nolēmis investēt jaunas zvaigznes dzimšanā.

Ilgās karjeras laikā Ingrīda Bergmane kļuva par vienu no leģendārākajām personībām kino un arī teātrī. Ar lieliem panākumiem viņa strādāja kā kino – trīs Oskari, četri Zelta globusi, divas "Emmy" balvas un vēl arī Volpi kauss Venēcijā ir viņas balvu virknē –, tā teātrī – "Tony" balva kā labākajai aktrisei par Žannas d`Arkas lomu. Viņa filmējusies pie Maikla Kērtica („Kasblanka”, 1942), Sema Vuda (Ernesta Hemingveja darba „Kam skanēs zvans” ekranizācija, 1943, nominācija Oskaram), Džordža Kjūkora („Gāzes gaisma”, 1944, Oskars kā labākajai aktrisei), Leo Makerija („Svētās Marijas zvani”, 1945, nominācija Oskaram), Alfrēda Hičkoka („Apmātais”, 1945, „Sliktā slava”, 1946), „Mežāža zīmē”, 1949), Viktora Fleminga („Žanna d`Arka”, 1948, nominācija Oskaram), Roberto Rosellīni (abu attiecības bija gards kumoss dzeltenajai presei; no 1949.līdz 1955.gadam viņu vārdi lasāmi piecu kinofilmu titros, arī „Stromboli”, 1949), Žana Renuāra („Elēna un viņas vīrieši”, 1956), Anatola Litvaka („Anastasija”, 1956, Oskars), Sidnija Lumeta („Slepkavība Austrumu ekspresī”, 1974, Oskars), Ingmara Bergmana („Rudens sonāte”, 1978, nominācija Oskaram) un citiem.

Savukārt unikāli kadri no Ingrīdas Bergmanes privātās dzīves skatāmi Stīga Bjerkmana veidotajā dokumentālajā filmā „Es esmu Ingrīda”, kas tapusi pēc viņas meitas, modeles un aktrises, Deivida Linča mūzas Izabellas Rosellīni ierosinājuma un šopavasar, atzīmējot Bergmanes simto gadadienu, tika izrādīta Kannu kinofestivālā.

„Es esmu Ingrīda, un šis ir mans stāsts,” aizkadra tekstu lasa šobrīd aktuālākā zviedru aktrise Holivudā Alīsija Vikandere, un Bjerkmana filmā kārtu kārtām klājas atmiņas, Ingrīdas Bergmanes dienasgrāmatas, fotogrāfijas, kadri no filmām, ziņu izlaidumiem un intervijām, kā arī unikāls ģimenes kinoarhīvu materiāls, kura režisore bieži bijusi pati Bergmane un kurā atklājas Ingrīdas Bergmanes dažādās lomas: meita, sieva, māte, bet pāri visam – aktrise.

Filmas „Intermeco” vienīgais seanss Riga IFF programmā būs skatāms svētdien, 25.oktobrī, pulksten 15 “Splendid Palace” Lielajā zālē. Uzreiz pēc tā – dokumentālās filmas „Es esmu Ingrīda” vienīgais seanss – plkst. 17  “Splendid Palace” Lielajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti