Riga IFF: eksperimentālā kino un īsfilmu programma «Short Riga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šogad Latvijas kino festivāliem piebiedrojies jaunais īsformāta kino pētnieks, jauno talantu aizgādnis un svaigu audiovizuālo izteiksmes līdzekļu meklētājs “Short Riga”.

 

Pieredzes bagātā „Short Riga” kuratoru apvienība šogad noskatījusies vairākus tūkstošu īsformāta filmu un video, lai izvēlētos Starptautiskā īsfilmu konkursa, Baltijas Studentu konkursa un Baltijas mūzikas video konkursa dalībniekus. Rezultātā izvēlēti 44 īsformāta darbi, kas tiks izrādīti deviņos seansos kinoteātrī „Kino Bize” laikā no 21. līdz 24. oktobrim.

Katra no konkursa filmām vien ir vērtība, taču īsfilmas formāts ļauj veidot un vadīt emocionālo piesātinājumu, viena seansa laikā piedāvājot izdzīvot vairākus stāstus. „Short Riga” izmanto šo iespēju, lai radītu papildu vērtību skatītājiem, un piedāvā deviņus dažādus seansus, kas katrs apskata citas sajūtas un tēmas. Starptautiskais īsfilmu konkurss sastāv no piecām dažādām filmu programmām, kas katra pievēršas citai tēmai: „Baltā programma” pēta neprātu, „Zilā programma” – cerību, „Sarkanā programma” – kaisli, „Melnā programma” – bailes un „Zaļā programma” – jauneklīgumu.

“Short Riga” piedāvā arī Baltijas studentu konkursu trīs seansos, kur varēs aplūkot jauno režisoru darbu ar vidi (programma „Lauku iespaids”), galveno varoņu tēla veidošanu (programmā „Vientulība”) un trijstūra situācijas interpretācijas (programmā „Divi puiši, viena meitene”). Savukārt Baltijas mūzikas video konkurss aplūko audiovizuālos sapņus un eksperimentus. Vienas programmas ietvaros „Short Riga” sniegs ieskatu, kas notiek Baltijas mūzikas video klipu jomā pēdējo gadu laikā, izrādot videoklipus, kas ne tikai saista vizuāli, bet arī eksperimentē ar formu, žanru un saturu.

„Short Riga” ne vien piedāvā aizraujošas filmas, bet rīko arī jauna formāta kino notikumus, sākot ar jaunradīto Baltijas studentu darbu publisku analīzi starptautiski atzītu ekspertu vadībā un beidzot ar vēl nepabeigtu filmu izmēģinājuma seansu, kas ļauj ielūkoties un piedalīties filmas tapšanā jebkuram interesentam.

„Short Riga” pulcēs vairāk nekā 20 ārvalstu viesu – viņu vidū ir Venēcijas, Kannu, Oberhauzenes un Roterdamas festivālu dalībnieki, „Cineuropa” kino kritiķi, īsfilmu izplatītāji un dažādu kinofestivālu programmu veidotāji. „Short Riga” norisinās Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros no 20. līdz 24. oktobrim kinoteātros „Kino Bize” un „Splendid Palace Film Noir”. Pasākumu plānu var aplūkot mājaslapā www.rigaiff.lv, seansu plānu – shortriga.rigaiff.lv.

Publisko pasākumu saraksts:

Baltijas studentu darbu skatīšanās un analīze, piedalās starptautiski eksperti: Jukka Pekka Lakso (Tamperes Filmu festivāla direktors, Somija), Niels Fonseka (scenārists, Dānija), Roberts Vinovskis (Locomotive Productions vadītājs, Latvija), Vauters Jansens (Some Shorts Agency, GoShort festivāls, Nīderlande)

I daļa 22.10. 14.00-17.00 Splendid Palace Film Noir

„Lācars”, rež. Kristiāns Riekstiņš; „Zeme ir visvientuļākā planēta”, rež. Liene Linde; „Man ir aptuveni divdesmit gadi”, rež. Marija Kavtaradze; „Kāršu namiņš”, rež. Karloss E. Lesme

II daļa 23.10. 12.00-15.00 Splendid Palace Film Noir

„Dembava”, rež. Laurinas Bareisa; „Plenči”, rež. Gatis Ungurs; „Gaisma”, rež. Nora Sāraka; „Augstāk par zemi”, rež. Jānis Ābele

Diskusija 23.10. 16.00- 7.30 Splendid Palace Film Noir

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti