Riga IFF citā ātrumkārbas robā. Festivāla skatītājas piezīmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) programma tuvojas pusei, un tieši nedēļas vidus pulcē skatītāju pilnas zāles kā uz pirmizrādēm, tā uz tematiskajām programmām.

Otrdiena, 18. oktobris. Šī ir sestā diena, kuru veltu kino apmeklējuma. Šoreiz tā būs Toma Harjo debijas filmas "Sēklis" pirmizrāde. "Tā tika nofilmēta mazāk kā pirms trīs mēnešiem. Kaut kas šāds ir iespējams tikai tādā gadījumā, ja filmas komanda ir izteikti par mazu. Vienlaikus tā ir privilēģija, jo es varēšu ar katru iepazīstināt," filmas ievadrunā sacīja režisors Harjo.

Filmā "Sēklis" galvenās lomas atveido Jaunā Rīgas teātra aktieri Marta Lovisa, Jānis Grūtups, Sabīne Tīkmane, Matīss Ozols, Agate Krista un arī pats Toms Harjo, kas visi ir scenārija autori. Filmas operators ir Jānis Šēnbergs, kurš strādājis komandā ar Kārli Bergu un Hugo Straustiņu. Režisora asistente – Loreta Līva Lazdiņa. Mākslas departamentā darbojās Dāvis Līcītis, Mārtiņš Blanks un Krists Zankovskis. Laukuma skaņu nodrošināja Verners Biters, bet skaņu režisors – Ernests Ansons. Filmai mūziku sarakstījis komponists Krists Auznieks.

Filma "Sēklis" stāsta par trim pāriem. Ja sarkanajam pārim mīlestības apdziest, tad zaļajam pārim tā vēl ir trausls asniņš. Tad vēl ir dzeltenais pāris, kas visiem spēkiem cenšas neiemīlēties. Šī ir tā reize, kad skatītājam jāļaujas izjūtām, ko rada simbolu virknējumi, realitātes un sapņa saplūšana, aktieru kustības, nevis domāšanai. Vārdam šeit ir mazs svars. Mīlestību vārdos noformulēt ir grūti, ja tā nāk no sirds, nevis no racionālā prāta.

Un tomēr manas acis ķer simbolus. Domāju, cik nav dzirdēts, ka sēkļi nogremdē laivas! Savukārt laiva, kas mierīgi slīd pa ūdeni, ir laimīgas laulības simbols. Filmā laiva ir kafejnīca jūras krastā, kuras galdus gribētos salocīt kā papīra kuģīšus. Pāru lūpas maigi saskaras un veido savdabīgus buru kuģīšus. Dzeltenā pāra Kārlim uz jakas ir 8 jeb bezgalības zīme. Krista Auznieka mūzika vizuālo paplašina un paceļ nākamajā tēlainības līmenī, liek aizmirsties.

Filma "Sēklis" saviem skatītājiem dod atļauju beznosacījumu būšanai un jušanai.

Šo filmu tik pat labi varētu izrādīt mākslas muzejā, vai demonstrēt literatūras stundās kā dzejas piemēru. Filmu var kā pastkarti arī aizsūtīt mīļotajam kā atbildi, ierosinājumu, ilgošanos.

Pēc seansa jautāju, gan filmas režisoram Tomam Harjo, gan šoreiz starp skatītājiem esošajiem režisoram Emīlam Alpam un aktierim Rihardam Zelezņevam, kādus ceļa vārdus būtu jādzird filmas "Sēklis" skatītājiem un ko viņi paši vēl plānojuši noskatīties Riga IFF.

Toms Harjo
Toms Harjo

"Šī filma ir citā ātrumkārbas robā. Lai skatītājs izņem no piektā ātruma un ieliek varbūt kādā otrajā, paskatās uz sevi un sev blakus esošajiem cilvēkiem.

Paskatās uz ekrānā redzamajiem cilvēkiem, kuri tāpat paskatās apkārt un izdara izvēles. Filma "Sēklis" ir par mīlestību, par dzīves svinēšanu, par mīlestības svinēšanu. Par to, ka mīlestība reizēm beidzas, un arī beigu process ir svinams, tāpat kā mīlestības sākums un vidus!" pauž Toms Harjo, kurš festivāla programmā plāno apmeklēt režisores Lindas Oltes filmu "Māsas".

Emīls Alps
Emīls Alps

Savukārt Emīls Alps saka: "Šis ir ļoti labs darbs, lai justu zināmu mieru. Varbūt ne laimīgu mieru, bet apziņu, ka dzīvē var notikt dažādi un visi notikumi ir skaisti. Katru attiecību izdošanās vai neizdošanās ir īpašas. Katrs mazākais sīkums var būt nozīmīgs, ja mēs tam piešķiram jēgu. Manuprāt, Riga IFF ir lielisks, lai  izpētītu programmu un to, kas uzrunā, dotos skatīties, jo programma ir bagātīga un visas filmas nebūs iespējams noskatīties. Es pats ļoti gaidu poļu režisoru Katažinas Mahalekas un Lukaša Mahovska filmu "Diena un nakts"."

Rihards Zelezņevs
Rihards Zelezņevs

Rihards Zelezņevs iesaka: "Ja jūs filmu "Sēklis" skatīsieties vakarā pēc garas darba dienas, tad būs jāpasēž, jānomierinās, jābauda cilvēka seja tuvplānā, kāda tā ir patiesībā. Un tad vēl šie skaistie dabas skati!"

Ko Riga IFF redzēt tuvākajās dienās?

20. un 21. oktobrī "KSuns" vairākos seansos tiks izrādīta Riga IFF Starptautiskā īsfilmu konkursa programma. Rainera Sarneta "Veino Vahinga dienasgrāmata" dos iespēju iepazīt igauņu intelektuāļu dzīvi Padomju Savienībā. Kopā ar filmu veidotājiem tuvākajā dienās varēs piedzīvot Lindas Oltes filmu "Māsas" pirmizrādi "Spelndid Palace", bet piektdien "Kino Citadele" – Kristofera Hatona folkšausmu stilistikā veidoto filmu "Kraukļa grava", kas tapusi Latvijā. Piektdienas vakarā "Splendid Palace" Lielajā zālē notiks Baltijas mūzikas video konkursa skate, piedaloties klipu veidotājiem un žūrijai, kas solās būt spraigs un kolorīts pasākums!

Riga IFF dienasgrāmatas

Vairāk

Par Riga IFF

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) šogad jau devīto reizi pulcē vietējo un starptautisko auditoriju uz vienu no Baltijas jūras reģiona nozīmīgākajiem kino notikumiem – no 13. līdz 23. oktobrim Riga IFF programmā klātienē un tiešsaistē, 12 sadaļās un 6 konkursos tiks izrādītas vairāk nekā 100 filmas no vietējā, Eiropas un pasaules kinematogrāfa.

Festivāla devītajā gadā skatītājiem tiks piedāvātas rūpīgi atlasītas aktualitātes no pasaules nozīmīgākajiem filmu festivāliem, pašmāju kino pirmizrādes un spilgtu autoru redzējumi. Festivāla laikā tāpat gaidāma notikumu programma, kas veidota sadarbībā ar Kijivas Kritiķu nedēļu (Kyiv Critics’ Week) – Ukrainas laikmetīgā kino programma un starptautiska diskusiju sērija par postkoloniālismu mediju telpā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti