Rīgā Eiropas pirmizrādi piedzīvos dokumentā filma «Brodskis nav poēts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

12. decembrī plkst. 15 kinoteātrī “Splendid Palace” notiks dokumentālās filmas „Brodskis nav poēts” Eiropas pirmizrāde. Filma tika uzņemta, atzīmējot Josifa Brodska 75 gadu dzimšanas dienu un 20 gadus, kopš dzejnieks aizgājis mūžībā. Projekta autori ir telekompānijas „ProfMedia TV” prezidents Nikolajs Kartozija un televīzijas kanāla „Dožģ” producents Antons Želnovs.

Filmas televīzijas pirmizrāde notika 2015. gada maijā Krievijā, un jau pēc mēneša tā saņēma „TEFI” prēmiju kā „Labākais dokumentālais projekts”, taču Pirmajā Baltijas kanālā filma nav demonstrēta pilnā garumā, kā to bija iecerējuši autori.

Filmas "Brodskis nav poēts" pilnā versija pirmo reizi būs skatāma tieši Rīgā.

Josifs Brodskis pameta Padomju Savienību 1972. gada 4. jūnijā. ASV, Itālija, Zviedrija, Somija – filmas veidotāji dodas pa pēdām vienam no lielākajiem ceļotājiem starp krievu rakstniekiem. Pirmo reizi skatītāji varēs iepazīt dzejnieka Amerikas arhīvu: vairāk nekā 100 privātu fotogrāfiju, iepriekš neredzētas uzstāšanās un intervijas, dzejnieka draugu uzņemtus mājas video, personīgās vēstules, Brodska nopratināšanas materiālus, slimības vēsturi, nepublicētos dzejoļus, saraksti ar Henriju Kisindžeru un Edvardu Kenediju, vecāku mēģinājumus pārcelties uz dzīvi ASV.

"Mūsu galvenais mērķis bija atspoguļot, kā izveidojās tas Brodskis, ko pazina Rietumos – viņa pārtapšanu no padomju emigranta par pasaulslavenu rakstnieku un sabiedrisko darbinieku. Dzejnieks Česlavs Milošs reiz Brodski salīdzināja ar gigantisku baroka arhitektūras ēku. Mēs tikai mēģinājām radīt labāku priekšstatu par to,” stāsta Antons Želnovs.

„Tas ir stāsts par cilvēku, kurš visiem apliecināja savu pasaules konstitūciju. Stāsts par Ļeņingradas zēnu, kurš vēlējās kļūt par pasaules dzejnieku. Un par tādu arī kļuva,” stāsta filmas režisors Nikolajs Kartozija. „Amerika un Krievija, protams, ir nozīmīgākās Brodska valstis, bet tikai viņa mīļajā Itālijā pēkšņi saproti, ka viņš it kā dzīvoja pirms mūsu ēras, pie saviem lasītājiem nonākot caur latīņu vārdiem. Brodskis kļuva par klasiķi vēl savas dzīves laikā.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti