Kultūras ziņas

Pirmatskaņojumi koncertā "Laimes hormoni"

Kultūras ziņas

"Stūra mājā" būs sešas vēsturiskas izstādes

Intas Rukas fotoizstādē "Ļaudis no Ziemeļiem"

Rīgā atklāj Intas Rukas fotoizstādi (papildināts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rietumu bankas mākslas galerijā otrdien, 25.martā, plkst.17 tiks atklāta fotogrāfes Intas Rukas darbu izstāde „Dzīves ceļi – ļaudis no Ziemeļiem” (Way of Life). Izstāde būs aplūkojama līdz piektdienai, bet pēc tam to iecerēts izrādīt Ventspilī, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” atklāj fotomāksliniece.

Inta Ruka spēj atbruņot. Vismaz tāds iespaids radies, skatoties viņas portretētajos ļaudīs, kas atklāti veras skatītājam acīs. Šoreiz tie ir zviedru lauku ļaudis. Izstādē Rietumu bankas mākslas galerijā skatāmi darbi, kas ir tapuši, iepazīstot cilvēkus no Zviedrijas laukiem, viņu izvēlēto dzīvesveidu un mīlestību pret savu zemi.

Man vienmēr ir bijis svarīgi just cilvēku un parunāt ar viņu,” stāsta Inta Ruka.

Fotogrāfei šķiet, ka viņa labāk saprot cilvēku, ja viņš kaut ko pastāsta par sevi. Dažreiz pat negriboties cilvēku fotografēt, pietiek ar parunāšanos, bet citreiz cilvēks pasakot teikumu, kura dēļ gribas viņu nobildēt.

„Man liekas ļoti svarīgi citreiz ar tekstu, kaut vai īsu tekstu mazliet papildināt. Tad skatītājs nokļūst bišķiņ tuvāk,” uzskata Ruka.

Iemūžināt piecas zviedru lauku cilvēku ģimenes fotogrāfi Intu Ruku uzaicināja Helsinglandes muzeja direktore, kas pazīst sava novada ļaudis un ļoti vēlējās izveidot šādu kultūrvēsturisku portretu sēriju tieši ar latviešu fotogrāfes palīdzību.

Stāstot par radošajām iecerēm, Inta Ruka atklāj, ka vēloties turpināt Zviedrijā iesākto strādnieku ciklu, fotografējot Rīgā.

2008.gadā Stokholmas “Moderna Museet” tika sarīkota Intas Rukas personālizstāde, pagājušā gada beigās jauna solo skate notika Stokholmas fotogrāfijas muzejā “Fotografiska”, bet 2012.gada maijā zviedru izdevniecība “Max Ström” laida klajā apjomīgu, retrospektīvu grāmatu angļu un zviedru valodā “People I Know” ar vairāk nekā 150 fotogrāfijām no Intas Rukas slavenākajām foto sērijām: “Mani lauku ļaudis”, “Cilvēki, kurus es satiku” un “Amālijas iela 5a”.

Šobrīd Zviedrijas “Moderna Museet” Malmes filiālē apskatāma apjomīga muzeja kolekcijas darbu izstāde, veltīta zviedru fotogrāfijai – “A Way of Life – Swedish Photography from Christer Strömholm until Today”, kurā iekļauti arī Intas Rukas darbi, ziņo portāls “Arterritory.com”. Kopumā izstādē aplūkojami vairāk nekā 300 darbu, tā būs atvērta līdz 18.maijam.

Karaliskās nedēļas laikā Rīgā būs apskatāmas vairākas izstādes. No 24.marta Ziemeļvalstu ģimnāzijā būs izstāde „Aci pret aci ar klimatu”, savukārt ES mājā – izstāde „Dzīves puzle – ģimenes lomas Zviedrijā”, kuras vēstījums runā par tēva lomu un to, ko sabiedrība var darīt, lai reālajā dzīvē būtu vieglāk apvienot dzimumu līdztiesību, vecāku lomu un darba dzīvi. Rietumu galerijā no 25.marta būs apskatāma latviešu fotogrāfes Intas Rukas izstāde „Dzīves ceļi - ļaudis no Ziemeļiem”, kurā iemūžinātas piecas zviedru lauksaimnieku ģimenes, bet kino „K.Suns” no 27.marta varēs redzēt fotogrāfijas, kurās Zviedrija apskatāma no putna lidojuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti