Rietuma: Sabiedrības interese par Eiropas kino jāuztur arī turpmāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sabiedrības interese par Eiropas kino būtu jāuztur arī turpmāk, noslēdzoties Eiropas kino mēnesim, norāda Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma.

Kā iepriekš jau vēstīts, ar Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremoniju 13. decembrī noslēdzās Eiropas kino mēnesis.

Pēc Ditas Rietumas domām, pasākumi, kas notika kino mēneša laikā, ne tikai sagatavoja tā kulminācijai - Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanai -, bet arī parādīja problēmas valsts kultūrprocesā un kultūrizglītībā.

Kā atzīmēja Rietuma, piemēram, Baltijas valstu filmas Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē skatījās aptuveni 500-600 cilvēku, kas ir daudz. Eiropas Kinoakadēmijas prezidenta Vima Vendersa lekcija bijusi apmeklēta pilnībā, liela interese novērota arī par citām lekcijām, kas notika NKC rīkotajā pasākumā "Riga Meetings".

Interesi par Eiropas kino tomēr būs jāuztur arī nākotnē, jo ar vienreizēju akciju nav iespējams labot to, kas nav darīts pēdējo 20 gadu laikā, uzskata Rietuma.

"Latvijas kultūrpolitikā nav domāts par to, lai iepazīstinātu Latvijas skatītājus ar Eiropas filmām, jo to īpatsvars kinoteātros ir bijis ļoti neliels, tāpēc arī daudzi tās nezina. Tā vietā mēs esam bijuši bombardēti ar amerikāņu produktiem. Situācija, ka tikai tagad sākam runāt par Eiropas kino, ir absurda. Līdz šim esam ļāvušies bezatbildīgai komercializācijai, par prioritāti uzskatot to, cik filmas izrādīšana nopelnīs. Latvieši nav izrauti no Eiropas konteksta, tāpat kā arī latviešu kino ir Eiropas kino sastāvdaļa," uzsvēra Rietuma.

Latvijas skatītāji, pēc viņas domām, ir ļoti dažādi. Cilvēkiem ir atšķirīgas intereses un sagatavotības pakāpes. Arī ar Eiropas kino tādējādi vajadzētu iepazīstināt dažādos līmeņos. To vajadzētu darīt gan skolās - izglītības līmenī -, demokrātiskā skatītāju izglītošanā kinoteātros, gan arī festivālu līmenī. Eiropas kino izrādīšanai un izglītošanai par to ir jāturpinās, norādīja Rietuma.

Kā ziņots, no 2. līdz 12. decembrim notika Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kurā, apvienojoties Latvijas kino profesionāļiem iespējami daudzveidīgi tika prezentēts Latvijas kino starptautiskajā vidē. Festivāla norisi veicināja tas, ka Eiropas Kinoakadēmijas balva šogad tiek pasniegta Rīgā.

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā notika filmu festivāls "Lielais Kristaps 2014", tika rādīta Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominēto filmu programma un retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, filmu festivāla "2 Annas" īpaši sarūpētas filmu programmas. Tika organizēts arī īpaši scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī NKC sagatavota plaša festivāla industrijas programma - lekcijas un radošās darbnīcas pasaules klases kino nozares pārstāvju vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti