Rietuma: «Film noir» iezīmes parādās arī Latvijas filmās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šobrīd kinoteātrī „K.Suns” skatāmajā „film noir” skatē redzamo filmu iezīmes ir manāmas arī vairākās agrāk uzņemtajās Latvijas filmās, atzīst kinokritiķe Dita Rietuma. Tiesa, ja vēlas vislabāk iepazīt „film noir” specifiku, tad labāk ir skatīties ASV veidotos oriģinālos, jo Latvijā filmas bija veidotas nomācošos sociālisma apstākļos.

„Film noir” iezīmes ir redzamas klasiskajās latviešu detektīvfilmās, ko uzņēmis Aloizs Brenčs, piemēram, „Liekam būt”, Arvīda Krieva filmā „Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili” un citās.

Tomēr „film noir” ir ļoti specifisks materiāls.

Ar šo franču valodas vārdu atzīmē ASV tapušas filmas no 1940.gadu sākuma līdz 1950.gadu vidum. Žanriski šīs filmas ir kaut kas starp trilleri, detektīvu, melodrāmu, eksistenciālismu – komplicēts un tajā pašā laikā fascinējošs žanrisks veidojums. Šīm filmām ir noteikti varoņu tipi un ļoti skaidrs un šīm filmām ir arī ļoti skaidrs un atpazīstams vizuālais stils,” klāsta Rietuma.

Viņa uzsver, ka tieši 1950.-1960.gada filmas bija ļoti mākslinieciski piesātinātas un aizvien ietekmē pasaules kino.

„K.Sunī” notiekošo programmu viņa vērtē kā nelielu ieguldījumu Latvijas kinoskatītāja izpratnē par „film noir”.

„Šī skate ir maza artava, kas ir jārok un jārok šajā dārzā (..) Mēs zinām, kas ir blokbāsteri, bet nezinām, kā tad Holivuda ir radusies,” stāsta Rietuma.

Kopumā skatē ir astoņas filmas, katra aptuveni divu stundu garumā.

Žanra klasikas spilgtākos paraugus no 28.februāra līdz pat 4.martam bez maksas iespējams redzēt kinoteātrī „K.Suns”, un pirms katra seansa arī neliela kinospeciālistu ievadlekcija.

Kā iepriekš vēstīts, programmā "Film noir. No pagātnes līdz mūsdienām" iekļauti tādi klasiski „film noir” darbi kā „Tumšā pāreja” (1947), „Slepkavas” (1946), „Dubultā apdrošināšana” (1944), „Mildreda Pīrsa” (1945), „Sanseta bulvāris” (1950), kā arī „neo noir” paraugi – „Ķīniešu kvartāls” (1974), „Taksists” (1976) un „Millera krustceles” (1990).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti