Kultūra

Pētersona luga "Man 30 gadu" atdzimusi uz Nacionālā teātra skatuves kā mūzikls

Kultūra

Šodien Ģertrūdes ielas teātrī gaidāma pirmizrāde pēc romāna "Anna Kareņina" motīviem

Režisors: Zigfrīda Annas Meierovica godīgums ir reta parādība Latvijas politikā

Režisors: Zigfrīda Annas Meierovica godīgums ir reta parādība Latvijas politikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Misijas apziņa – tā savu darbu pie dokumentālās filmas par pirmo Latvijas ārlietu ministru Zigfrīdu Annu Meierovicu raksturo kino dokumentālists Tālivaldis Margēvičs. Mēģinājumi veidot filmu par izcilo 20.gadsimta sākuma valstsvīru bijuši vairākkārt, taču pirmo reizi ideju izdevies novest līdz galam. Režisors cer, ka filma atdzīvinās interesi par šo Latvijas vēsturē unikālo personību, kas pirms simt gadiem izveda Latviju uz starptautiskās skatuves.

„Tas nebūs par skaļu teikts – tā bija misijas apziņa, ka šī informācija ir jāsavāc. Mana pamatizglītība ir vēsturnieks, un filmā man nav neviena konsultanta. Es to taisu viens,” saka  kinodokumentālists Tālivaldis Margēvičs, tiekoties viņa mājas dārzā Šķērsielā – vietā, ko slavenu darījusi viņa kopā ar Ivaru Selecki uzņemtā triloģija. Šoreiz gan tikšanās iemesls ir cita filma. Margēvičs pabeidzis darbu pie dokumentālās filmas „Zigfrīds Anna Meierovics” – sirdsdarba, pie kā strādājis teju 10 gadus. Pārliecinājies, ka šodienas Latvijā par Latvijas pirmo ārlietu ministru, otro premjeru un viņa ieguldījumu valsts starptautiskajā atzīšanā zina gaužām maz:

„Vairums nezina vispār, kas viņš bija. Jā, it kā Meierovica bulvāris kaut kur dzirdēts… Dažiem tas liekas garlaicīgi, bet tas viss jau nāk aiz nezināšanas. Tāpēc otrs galvenais motīvs, kāpēc gribējās taisīt filmu, bija – vienkārši pastāstīt. Filmas apakšvirsraksts ir „Ieskats dzīves stāstā”. Tikai ieskats, jo 50 minūtēs nevar aptvert visu, ko viņš paveica, un visu to dramatismu, kas bija viņa dzīvē.”

Mēģinājumi uzņemt filmu par Meierovicu bijuši vairāki. Pirmais – jau 1932.gadā, neilgi pēc politiķa bojāejas autoavārijā tikai 38 gadu vecumā. Nav izdevušās arī vairākas ieceres dokumentēt Meierovicu jau atjaunotās Latvijas laikā.

„Mēs jokojoties sakām, ka tas ir Meierovica lāsts! Jo viņa paša dzīve bija ļoti dramatiska, ar dažādiem mistiskiem piedzīvojumiem,” saka Margēvičs un neslēpj, ka arī beidzot tapušās filmas ceļš bijis ļoti smags un tikai ar ziedotāju atbalstu to izdevies pabeigt. Bet kādēļ režisoru tā fascinē šī personība?

„Laikam pats galvenais iemesls slēpjas vārdā „godīgs”. Es pat nezinu, kā, par to runājot, akcentēt šo vienkāršo un neuzkrītošo vārdu – godīgs. Mūsu vēsturē nav bijis daudz godīgu politiķu. Un šis neparastais godīgums, kura izpausmes filmā ir pavisam konkrēti redzamas, ir vienkārši pārsteidzošs. Sevišķi šodien, kad mēs redzam, kas notiek mūsu politikā.”

Margēvičs pieļauj, ka ar to saistīta arī Meierovica pāragrā nāve, lai gan tiešu pierādījumu tam nav.

„Filma ir dokumentāla, un es jebkuru pieņēmumu akceptēju tikai tad, ja varu to dokumentāli pierādīt. Man, protams, var būt aizdomas un pārliecība, bet ja es nevaru nolikt priekšā dokumentus, tad varu tikai izteikt šaubas. Un filmā tas arī tiek pateikts,” norāda Margēvičs.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Zigfrīds Meierovics. Filma, kuras nebija - Oficiālais tīzeris from Deep Sea Studios on Vimeo.

 

Filmu veido arhīva materiāli un aktieru izspēlētas epizodes. Meierovica lomu atveido jaunais aktieris Andris Gindra, bet viņa otro sievu un par pirmo Latvijas miljonāri saukto Kristīni Bakmani spēlē Agnese Cīrule.

„Kad mēs sakām „Meierovics”, mums tas liekas kaut kas ļoti solīds… Bet viņi taču gandrīz visi bija ļoti jauni! Viņi visi bija zem 30. Un mūsu pieredzējušajiem aktieriem jau ir ap 40 un vairāk. Tāpēc atrast jaunu un kaut mazliet līdzīgu Meierovicam nebija tik vienkārši. Andris tobrīd beidza Kultūras akadēmiju, es ar viņu parunājos un likās, ka viņš varētu to lomu „izvilkt”. Tā ir sarežģīta loma, un šī ir viņa debija kino. Bet viņš tika galā,” gandarīts ir filmas autors.

Mūziku filmai rakstījis Mārtiņš Brauns, un pirmizrādi tā piedzīvos sestdien Tukumā – pilsētā, kur Meierovics savulaik skolojās un kur šoruden atklās viņam veltītu pieminekli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti