Režisors: «Pelikāns tuksnesī» ir filma par cilvēci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Pelikāns tuksnesī" ir režisora Viestura Kairiša jaunākais veikums - filma par Latgali. Tā piedzīvojusi pirmizrādi gan vienā no pasaules prestižākajiem dokumentālo filmu festivāliem Šveicē, gan Latvijā. Pats režisors saka - "Pelikāns tuksnesī" ir filma par cilvēci.

Viesturam Kairišam sen jau bijusi vēlme izveidot filmu par Latgali, tomēr ilgu laiku režisors nav varējis rast atbildi uz jautājumu, par ko filma varētu būt. Ideja atnākusi personiskas pieredzes rezultātā.

Latgalē ir tāda tradīcija - kad cilvēks nomirst, viņu nāk uz mājām apdziedāt. Nomira mans vectēvs, un es piedalījos tajā nakts apbērēšanā. Dzirdēju, ka vecās sievas dziedāja latgaliešu valodā: "Jūtos pamests bez tevis kā pelikāns tuksnesī". Un šo  neticamo vārdu sakausējumu es atcerējos, man tas iespiedās atmiņā. Skaidrs, ka pelikāni Latgalē nedzīvo un arī citur Latvijā ne. Uzzināju, ka tā ir Jēzus metafora - pelikāns ar knābi pāršķēla sev krūtis, lai ar savām asinīm pabarotu izsalkušos putnēnus. Manuprāt, tā ir vienkārši skaista lieta. Man šķiet, Latgale un mēs visi kaut kādā ziņā esam pelikāni tuksnesī," stāsta Kairišs.

Režisors uzsver savu piederību Latgalei: "Latgale nav tā zeme, kur jūtos kā ekskursants. Jūtos piederīgs šai vietai. Runājot par Latgali, ir jārunā par cilvēci. Es taisīju filmu par cilvēci."

Lai arī filma ir par Latgali, tomēr Kairišs tajā neskar ģeopolitiskas tēmas.

Es nerādu, kas ir Latgale Latvijā. Tā ir ļoti meditatīva filma, bet vienlaicīgi mazliet apokaliptiska. Cenšos, lai augšāmcelšanās notiek. Tā ir filma par dzīvību un nāvi, cilvēka un Dieva attiecībām un par to, kā es to saskatu tieši šajā vietā, kas man arī ļoti interesē. Bet es katrā ziņā netaisu filmu ģeopolitiskā veidā. Es domāju, tā ir dārga zeme, nedod, Dievs, to kaut kādā veidā pazaudēt," uzsver režisors Viesturs Kairišs.

Kā vēstījām, dokumentālā filma "Pelikāns tuksnesī" ir episks vēstījums par režisoram tuvo Latgali, tās īpašo maģiju un arī postu. Pastāvīgā reliģijas klātbūtne, cilvēku ikdienas dzīves ritums, dabas diženums, dzīvība un nāve - tas viss operatora Ginta Bērziņa gleznotajos skatos savijas ar Gustava Mālera mūziku, radot pieminekli zemei, ko režisors sauc par mūsu zūdošo Atlantīdu.

Pēdējos gados Viesturs Kairišs aktīvi veidojis operu iestudējumus Latvijā un Vācijā. "Pelikāns tuksnesī" ir atgriešanās pie dokumentālā žanra pēc ilgāka pārtraukuma - pēdējā režisora filma "Loengrīns no Varka Kruu" pabeigta 2009.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti